Teatro festivalis kviečia į 50 edukacijų, 11 spektaklių, tarp jų – šnipų žaidimas prekybos centre | Kas vyksta Kaune

Teatro festivalis kviečia į 50 edukacijų, 11 spektaklių, tarp jų – šnipų žaidimas prekybos centre

Festivalio „Nerk į teatrą“ atidarymas./D. Stankevičiaus nuotr.

Balandžio 25-birželio 14 d. Kaune vyksta tarptautinis teatro festivalis „Nerk į teatrą“. Šįmet jis kviečia išbandyti interaktyvųjį teatrą, kur žiūrovas tampa bendraautoriumi. Lankytojams paruošta 50 edukacijų ir 11 spektaklių. Pasirodymai bus atliekami ne tik Nacionaliniame Kauno dramos teatre, bet ir prekybos centre. Festivalio metu kauniečiai ir miesto svečiai šalia teatro ir Vilniaus gatvės požeminėje gali išbandyti netikėtą priemonę – dviračio pedalais „užvedamą“ skalbimo mašiną.

Festivalio atidarymo dieną teatras lankytojus pakvietė į šokio kompanijos „Ulna“ pasirodymą ir nemokamą ekskursiją po teatro užkaborius: scenos meno fabriką, dekoracijų gamybos dirbtuvę, grimo kambarius ir teatro sales. Po juos pasklido moksleiviai.

D. Stankevičiaus nuotr.

Kvies pažinti Čiurlionio jūrą ar tapti šnipais

14-tą kartą rengiamas festivalis „Nerk į teatrą” kvies žaisti ir vaidinti kartu – į pasirodymą atvykę žiūrovai taps aktoriais. Specialiosios programos kuratorius 20 metų demokratinį teatro žanrą kuriantis vengrų aktorius ir dramos mokytojas Gábor Takács siekia, kad festivalio dalyviai kuo stipriau patirtų interaktyvųjį teatrą.

„Su kompiuteriniais žaidimais užaugusi jaunoji karta, veikiausiai, neįsivaizduoja, kad gali teatre tiesiog sėdėti ir žiūrėti į sceną, tad ją bus stengiamasi įtraukti į vaidinimus, edukacijas“, – sakė Nacionalinio Kauno dramos teatro meno vadovas Edgaras Klivis.

Programa suskaidyta į kelias dalis: festivalio spektakliai, edukacinės dirbtuvės ir renginiai šeimai. Teatre laukiama lankytojų nuo kelių mėnesių iki šimto metų.

E. Klivis išskyrė dvi interaktyvias premjeras: „Čiurlionio peizažai: Jūra“ (rež. Milda Mičiulytė) ir „Akys“ (rež. Mantas Jančiauskas).

Pagal M. K. Čiurlionio kūrybą sukurtas jutiminis interaktyvus spektaklis kvies pažinti jūrą.

„Įvairių garsų pagalba kursite savo jūros simfoniją, klausysitės M. K. Čiurlionio muzikos ir jo bei S. Kymantaitės-Čiurlionienės tekstų, patirsite, kiek daug garsų gali atverti garsas“, – sako kūrėjai. Šis spektaklis pritaikytas lankytojams su regos sutrikimais.

Interaktyvus spektaklis-kelionė „Akys“ žiūrovams suteiks galimybę įlįsti į šnipų kailį: su ausinėmis ir išmaniaisiais įrenginiais vaikštinėdami po prekybos centrą „Akropolis“ dalyviai turės sekti kitus.

D. Stankevičiaus nuotr.

Atsigręš į alkoholį, disleksiją, kurtumą

Festivalio „Nerk į teatrą” koordinatorė  Valdonė Talutytė-Masienė pasakojo, kad programoje vyks įvairios dirbtuvės, atskirai ikimokyklinukams, pradinukams ir paaugliams, taip pat jaunimui, suaugusiems ir pedagogams.

Ikimokyklinio, pradinio amžiaus vaikai ir paaugliai išbandys judesio teatro dirbtuves, improvizaciją, lėlių kuriamą iliuziją.

Jaunimas galės dalyvauti tvarių drabužių dirbtuvėse, skenografijos dirbtuvėse, komandos telkimo žaidime, pasimatymų vakare, stalo žaidimų vakare, šokių užsiėmime. Viename užsiėmime jie bus raginami nugalėti savo baimes.

Gegužės 18-19 d. bus skirtos šeimoms, čia lauks stalo žaidimai, renginys skirtingoms kartoms ir teatras kūdikiams.

Gegužės 16 d. teatre bus vaidinamas vengrų spektaklis „Mama ir džinas” (rež. Muhely Egyesulet), skirtas žiūrovams nuo 12 m. Vaidinime pasakojama alkoholikę mamą turinčios paauglės istorija. Apleista mergaitė susikuria savo pasaulį, kuriame gali pasislėpti nuo žiaurios realybės.

„Džinas spektaklyje yra ne tik alkoholinis gėrimas, bet tai ir veikėjas, darantis stebuklus“, – intrigavo V. Talutytė-Masienė.

Gegužės 22 d. teatras „No Shoes” pristatys spektaklį „Pasistengiau“ (rež. Ieva Jackevičiūtė), apie disleksija sergantį jaunuolį, augantį griežtoje, mokymosi rezultatus vertinančioje šeimoje. Tema spektakliui pasirinkta dėl disleksijos plitimo. Numanoma, kad kiekvienoje klasėje gali mokytis bent 2 vaikai, turintys sutrikimą, kuris pasireiškiantį skaitymo ir tekstinės informacijos apdorojimo sunkumais. Renginys skirtas 10-14 m. žiūrovams.

Programoje dėmesys skiriamas ir kurtiesiems bei neprigirdintiesiems. Projekte „Mes taip nesitarėme“ „Liūdni slibinai” ragins patyrinėti kurčiųjų santykį su muzika, pateiks gestų kalba sukurtą dainą.

Jaunimo zonoje „Speed dating – susimatom?“ bus laukiama jaunimo nuo 16 m. Vakaras bus skirtas gyvam bendravimui, naujoms pažintims.

„Bendravimas masiškai persikėlė į socialinę erdvę, bet jaunimas ieško, ką daryti, kur būtų vieta ir laikas jiems tiesiog pabūti. Jaunuoliai veikloms teatre įsirengė erdvę su senoviniais daiktais, fotoaparatais, vinilais. Bus jauku“, – sakė festivalio koordinatorė V. Tatulytė-Masienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA