Kauno valdžia svarstys skulptūrų likimą viešose vietose: dabar statomi ne pagal taisykles? – Kas vyksta Kaune

Kauno valdžia svarstys skulptūrų likimą viešose vietose: dabar statomi ne pagal taisykles?

KAUNO MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBOS NARĖ AUDRONĖ JANKUVIENĖ 2024/05/06 15:04
Naujas Kauno akcentas
R. Tenio nuotr.

Šiandien Švietimo, kultūros ir sporto komitete svarstyta naują Skulptūrų ir paminklų statymo ir nukeldinimo Kauno miesto viešosiose vietose taisyklių redakcija.

Viskas būtų gerai, jei šiuo projektu būtų baigta pastaruoju metu įsigalėjusi prieštaringa praktika, kai skulptūros ir paminklai Kaune statomi ne pagal nustatytas taisykles, o tyliai nudreifavus į programą „Kauno akcentai”, tokiu būdu sprendimo teisę paliekant labai siauram asmenų ratui ir apeinant tiek Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo darbo grupę, tiek Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyrių, tiek miesto Tarybą.

Pagal naują redakciją, iš pirmo žvilgsnio atrodo teisingai. Jei skulptūrą ar paminklą Kauno mieste savo lėšomis norės įrengti iniciatorius, jis turės teikti prašymą Kultūros paveldo skyriui. Tada iniciatyvą svarstys Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo darbo grupė, po to Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyrius, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Kauno skyrius (jeigu statoma kultūros paveldo vertybės ar jos apsaugos zonos teritorijoje).

Tokios procedūros buvo įrašytos ir iki šiol, nors galiojo tik popieriuje.

Tačiau po jų taisyklėse daromas esminis posūkis: gavęs visus pritarimus, Kultūros paveldo skyrius rengia nebe miesto Tarybos sprendimo, o Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymo projektą dėl pritarimo skulptūros ar paminklo pastatymui.

Taigi miesto Taryba yra galutinai, jau de jure nušalinama nuo paminklų ir skulptūrų statymo Kaune svarstymo ir sprendimo priėmimo. Įteisinama tai, kas de facto jau egzistavo. Teisiškai dar daugiau galių sutelkiama Savivaldybės administracijos rankose.

Antra, jeigu paminklo ar skulptūros įrengimui bus reikalingas (!) visiškas ar dalinis Savivaldybės finansavimas, iniciatoriui nei minėtos darbo grupės, nei dailininkų pritarimo nebereikės: jam teisiškai atveriamas „Kauno akcentų“ langas, paraiška bus teikiama šiai programai.

Kitaip tariant, jei iniciatorius statys paminklą savo lėšomis, jis turės praeiti visas instancijas. O jei prašys Savivaldybės pinigų, sprendimą priims siauras asmenų ratas, be ekspertų, dailininkų ir, žinoma, be Tarybos.

Teiksime pasiūlymus, kad taip nebūtų.

Savivaldybės taryba svarstys skulptūros ar paminklo statymo projektus tik tuomet, jei pati inicijuos tokią idėją ir lėšos Savivaldybės inicijuotai skulptūrai ar paminklui bus numatomos Savivaldybės biudžete.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA