Seime – siūlymas skirti atsakomybę už manipuliavimą aukšto meistriškumo sporto varžybų rezultatais | Kas vyksta Kaune

Seime – siūlymas skirti atsakomybę už manipuliavimą aukšto meistriškumo sporto varžybų rezultatais

ELTA / Jadvyga Bieliavska 2024/03/24 15:56
Asociatyvi / Š. Mažeikos nuotr.

Seimo nariai socialdemokratai Julius Sabatauskas ir Algirdas Sysas siūlo Baudžiamajame kodekse (BK) numatyti atsakomybę už manipuliavimą aukšto meistriškumo sporto varžybų rezultatais. Pasak iniciatorių, priėmus jų įregistruotas pataisas, būtų panaikinta teisinė kolizija tarp Sporto įstatymo ir BK.

Galiojančiame BK numatyta atsakomybė už manipuliavimą profesionaliose sporto varžybose, tuo tarpu Sporto įstatyme yra apibrėžiamas manipuliavimas aukšto meistriškumo sporto varžybų rezultatais.

„Skirtingiems teisės aktams operuojant skirtingomis sąvokomis susidaro teisės kolizija, kuomet nebėra aiški BK taikymo sritis. Lietuvos teisės aktuose, išskyrus BK, nėra įtvirtinta „profesionalaus sporto“ sąvoka. Taigi, šiuo atveju tampa nebeaišku, kokia taikomos atsakomybės sritis – ar ši nuostata taikoma tik aukščiausio sportinio meistriškumo sportininkams, sporto klubams, ar į ją patenka ir žemesnės, pusiau mėgėjiškos komandos ir sportininkai. Tuo tarpu „aukšto meistriškumo sporto varžybų“ sąvoka yra aiškiai apibrėžta Sporto įstatyme“, – aiškina BK pataisas inicijavęs Seimo vicepirmininkas J. Sabatauskas.

Julius Sabatauskas / ELTA nuotr.

Pasak jo, naujas reguliavimas padės aiškiau apibrėžti ir teisinę atsakomybę, kuri apimtų gerokai daugiau asmenų ir klubų dalyvaujančių sporto varžybose.

„Tarptautinės lažybų bendrovės siūlo lažintis ir dėl varžybų, kurios vyksta ne aukščiausiame ir kartais net ne antrame pagal stiprumą sporto divizione, dėl ko susidaro rizika manipuliacijoms mažesnės svarbos varžybose, kuriose rungiasi ir atlyginimų negaunantys asmenys. Taigi, šioje vietoje tampa nebeaišku, ar už manipuliacijas taip vadinamose pusiau profesionalų varžybose yra taikoma baudžiamoji atsakomybė“, – pastebi J. Sabatauskas.

Pagal pasiūlytą BK pataisų projektą, „tas, kas neteisėtai paveikė sąžiningą aukšto meistriškumo sporto varžybų eigą arba rezultatą, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų“.

Siūloma, kad naujos nuostatos įsigaliotų šių metų gegužės 1 d.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA