Kauno rajone iškils hibridinis elektrinių parkas | Kas vyksta Kaune

Kauno rajone iškils hibridinis elektrinių parkas

Asociatyvi / lryto.lt, J. Stacevičiaus nuotr.

Per dvejus metus Kauno rajone turėtų iškilti vienas didžiausių ir inovatyviausių hibridinių alternatyviosios energijos parkų šalyje – Vilemų kaime (Zapyškio sen.) įmonių grupės „Cesna Capital“ valdomame 300 hektarų sklype planuojama įrengti moderniausius saulės modulius ir 7 vėjo jėgaines. Į projektą numatyta investuoti 80 mln. eurų, o parko galia sieks iki 200 megavatų.

Pirmadienį projekto vystytojai Kauno rajono savivaldybės vadovams pristatė poveikio aplinkai vertinimo planą (PAV) ir aptarė infrastruktūros bei galimos partnerystės klausimus sprendžiant vietos bendruomenės problemas.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pabrėžė, kad tokių parkų steigimas atliepia nacionalinę politiką ir globalaus pasaulio iššūkius, kartu pabrėždamas būtinybę verslui aktyviai komunikuoti su vietos bendruomene ir reaguoti į jos lūkesčius. „Tikiuosi, kad naudą pajus visi: verslas, gyventojai ir valstybė“, – kalbėjo meras.

Projektą vystantis verslininkas Arvydas Čėsna patikino, kad elektrinių parkas bus statomas jautriai atsižvelgiant į gyventojų poreikius, gamtinį karkasą, kultūros paveldą, kraštovaizdį.

„Rinkomės kuo nuošalesnę, mažiau vaizdingą vietą, vertinome galimas rizikas. Mūsų projektas padės efektyviau išnaudoti elektros tinklų infrastruktūrą, mažinti elektros kainą, kurs naudą ne tik privačiam sektoriui, bet ir gyventojams, valstybei“, – tvirtino A. Čėsna.

Kaip rašoma Kauno rajono savivaldybės pranešime žiniasklaidai, statant parką bus pagerinta kelių infrastruktūra, o jį pastačius vietos gyventojai naudosis pigesne elektros energija, bus sukurta naujų darbo vietų.

Parkas bus išskirtinis tuo, kad jame bus įrengtas elektros energijos kaupimo įrenginys (EEKĮ), todėl net jeigu saulės ir vėjo elektros energijos gamyba sutaps bei viršys tinklo pralaidumą, jis neleis prarasti pagamintos energijos.

Parką vysto „Cesna Capital“ lietuviško kapitalo įmonių grupės bendrovė „A-GeoInvest“. Pagrindinės įmonių grupės veiklos – gamyba, logistika, nekilnojamojo turto vystymas, investavimas, naujų, žalias idėjas bei žiedinę ekonomiką skatinančių projektų kūrimas. Operacinę naujojo parko veiklą vykdo Sigitos Čėsnaitės bei Kęstučio Sinkevičiaus vadovaujama bendrovė VORH.

PAV planą rengianti Pajūrio tyrimų ir planavimo instituto direktorė Rosita Milerienė informavo, kad vasario 14 d. Zapyškio seniūnijoje vyks elektrinių parko pristatymas visuomenei, į kurį kviečiami ne tik Zapyškio, bet ir Alšėnų, Ringaudų, Ežerėlio seniūnijų gyventojai.

„Vertinome įvairius projekto aspektus: triukšmą, šešėliavimą, infragarsą, elektromagnetinį lauką, vibracijas“, – aiškino didelę patirtį turinti specialistė.

Planuojamas vėjo jėgainių parkas nepatenka į šalies vertingiausių kraštovaizdžių lauką, artimiausia regykla – Pyplių piliakalnis – yra nutolęs 8,3 km atstumu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA