„Poezijos pavasaris“ Kaune: programoje – tradicijos ir naujienos – Kas vyksta Kaune

„Poezijos pavasaris“ Kaune: programoje – tradicijos ir naujienos festivalio programa

Netrukus jau jubiliejinį, 60-ąjį kartą, visoje Lietuvoje prasidės tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris 2024“, kurį rengia Lietuvos rašytojų sąjunga, Rašytojų klubas. Be abejo, festivalis neaplenks ir Kauno, kuriame ir prasidėjo ši kultūrinė tradicija, čia vyks Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus organizuojami įvairūs renginiai. O festivalis prasidės vienu metu Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje gegužės 12 dieną, sekmadienį.

Pasak Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininko Gedimino Jankaus, jau antrą kartą poezijos šventės atidarymas vyks Kauno valstybinio muzikinio teatro sodelyje.

Per dvidešimt Kauno poetų ir svečių skaitys savo eiles, jiems talkins aktoriai skaitovai Olita Dautartaitė ir Petras Venslovas, o teatro orkestrantai fanfaromis skelbs poezijos šventę ir ant raudonojo kilimo žengs poetai, rašoma „Poezijos pavasario“ pranešime žiniasklaidai.

Pirmieji „Poezijos pavasario“ skaitymai įvyko 1965 m. Palemone, jų iniciatorius ir šventės pirmasis laureatas buvo poetas Justinas Marcinkevičius. Ilgą laiką eilėraščių posmai skambėdavo Lakštingalų krantinėje Palemone, atkūrus nepriklausomybę laureato vainikavimo iškilmės po kelerių metų ieškojimų (Dainų slėnis, Kauno pilies papėdė) persikėlė į Maironio lietuvių literatūros muziejaus sodelį.

Jau daugiau kaip dešimtmetį skaičiuojanti, Kauno miesto savivaldybės įsteigta ir mecenuojama Maironio premija skiriama už geriausią naują poezijos knygą, pasirodžiusią per praėjusius kalendorinius metus. Šių metų Maironio premijos laureate išrinkta poetė Ieva Rudžianskaitė. Tokiam Maironio premijos skyrimo komisijos sprendimui pritarė Kauno miesto taryba. Prestižinis įvertinimas autorei skirtas už poezijos knygą „Tryliktasis mėnuo“. Premija drauge su miesto padėka autorei bus įteikta 60-ojo tarptautinio festivalio „Poezijos pavasaris“ metu.

Maironio premijai šiemet buvo teikti dar aštuoni nominantai: Vilius Dinstmanas už poezijos knygą „Archangelas: esu tikras“, Diana Paklonskaitė už eilėraščių knygą „Gėlės kaip šunys“, Albinas Galinis už poezijos rinktinę „Saulėgrįža“, Jonas Liniauskas už poezijos knygą „Vėjo akys“, Alvydas Valenta už poezijos rinktinę „Amerikos atradimas arba vaizduotės šokis“, Vytautas Kaziela už eilėraščių knygą „Neatsimerk, Viešpatie“, Gediminas Kostkevičius už poezijos knygą „Ar pameni jaunystės svaigią puotą?“, Aldona Dudonytė-Širvinskienė už eilėraščių knygą „Vaško lašėjimas“.

Festivalio metu įvairiose Kauno miesto ir jo apylinkių kultūrinėse erdvėse vyks poezijos skaitymai, mus palikusių žymių poetų atminimo vakarai, susitikimai su skaitytojais. Iki gegužės 24 dienos poezijos mylėtojai kviečiami ir laukiami vienuolikoje renginių.

Be tradicinių poezijos popiečių ir skaitymų (sakralinės poezijos valandos Kauno Mažojoje Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje, moterų poezijos popietės S. Nėries ir B. Bučo name – muziejuje, poezijos skaitymo – Zikarinių J. Zikaro name – muziejuje ir kt.), lietuviško modernizmo gerbėjus turėtų sudominti jau trečią kartą vyksiantis renginys „Vėjo džiazas“, skirtas prieškario Lietuvos poetams avangardistams Balio ir Vandos Sruogų name – muziejuje.

Maironio lietuvių literatūros muziejuje bus pagerbtas poeto, prozininko, vertėjo, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Kęstučio Navako (1964-2020) atminimas – skambės jo ir Kauno poetų eilės, prisiminimai, taip pat vyks tradiciniai poezijos skaitymai A. ir J. Juškų etninės kultūros muziejuje Vilkijoje.

O tradicinis iškilmingas Maironio premijos įteikimas ir laureatės Ievos Rudžianskaitės vanikavimas vyks gegužės 24 d. penktadienį, 18 val. Maironio lietuvių literatūros muziejaus sodelyje, vakare dalyvaus ir savo eiles skaitys didelis būrys Kauno ir Lietuvos poetų, svečių iš užsienio.

Tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris 2024“ Kaune programa:

Gegužės 12 d., sekmadienį, 12 val.

Tarptautinio Poezijos pavasario festivalio atidarymas Kauno valstybinio muzikinio teatro sodelyje (Laisvės al. 91, Kaunas).

Gegužės 15 d. trečiadienį, 17.30 val.

Poeto, prozininko vertėjo, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Kęstučio Navako (1964-2020) atminimo vakaras. Eilės, prisiminimai, muzika. Maironio lietuvių literatūros muziejuje (Rotušės a. 13, Kaunas).

Gegužės 18 d., šeštadienį, 12 val.

Zikarinės. Poezijos skaitymai Juozo Zikaro namuose – muziejuje (J. Zikaro g. 3, Kaunas).

Gegužės 18 d., šeštadienį, 13 val.

Moterų poezijos popietė „Mano sielos pavasaris“ Maironio lietuvių literatūros muziejaus padalinyje – Salomėjos Nėries ir Bernardo Bučo namuose-muziejuje (S. Nėries g. 7, Kaunas).

Gegužės 19 d. sekmadienį, 15 val.

Sakralinės poezijos valanda Kauno Mažojoje Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje (Aukštaičių g. 6, Kaunas).

Gegužės 22 d. trečiadienį, 16 val.

Poezijos skaitymai Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejuje (Kauno Mažoji g. 2, Vilkija).

Gegužės 23 d., ketvirtadienį, 17 val.

„Vėjo džiazas“, avangardistinės šoko poezijos popietė, prisimenant prieškario Lietuvos poetus – modernistus Maironio lietuvių literatūros muziejaus padalinyje – Balio ir Vandos Sruogų namuose – muziejuje (B. Sruogos g. 21, Kaunas).

Gegužės 24 d., penktadienis, 18 val.

Poezijos pavasario laureato (-ės) vainikavimas, Kauno miesto savivaldybės Maironio premijos iškilmingas įteikimas Maironio lietuvių literatūros muziejaus sodelyje (Rotušės a. 13, Kaunas).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA