KTU „Santakos“ slėnyje apsilankęs Indijos viceprezidentas V. Naidu Lietuvoje įžvelgia stiprų technologinį potencialą | Kas vyksta Kaune

KTU „Santakos“ slėnyje apsilankęs Indijos viceprezidentas V. Naidu Lietuvoje įžvelgia stiprų technologinį potencialą

KTU nuotr.

Rugpjūčio 18 dieną Kauno technologijos universiteto (KTU) „Santakos“ slėnyje lankėsi Indijos viceprezidentas Shri Muppavarapu Venkaiah Naidu, kurio vizitas buvo įtrauktas į parengiamosios delegacijos misijos po Lietuvą oficialią programą.

[galerija kiek=”4″]

Kaip rašoma pranešime spaudai V. Naidu šeštadienį priėmęs LR Prezidentas Gitanas Nausėda trijų dienų politiko apsilankymą Lietuvoje pavadino „istoriniu“ ir ragina abi valstybes išnaudoti dvišalį ekonominio ir prekybinio bendradarbiavimo potencialą.

Pats Indijos viceprezidentas Lietuvoje įžvelgė technologinę lyderystę ir apie tai viešai pareiškė savo tautiečiams. „Lietuva gali būti svarbiu Indijos technologiniu partneriu“, – tokią mintį užsienio spaudai akcentuoja Indijos viceprezidentas, kuriam Kauno miestas padėjo atverti šalies technologinių pasiekimų perspektyvą.

Pristatė mokslą ir inovacijas

Sekmadienį viešėdamas Kaune, Indijos viceprezidentas turėjo galimybę susipažinti su Kauno technologijos universiteto (KTU) moksliniais, ekonominiais ir technologiniais laimėjimais, tarp kurių – inovatyvūs energetikos, ultragarso ir medžiagų mokslo projektai.

KTU „Santakos“ slėnyje apsilankiusi gausi delegacija domėjosi mokslą ir verslą vienijančiu centru, kuriame vykdoma mokslinė veikla ir įsikūrusios žinioms imlios įmonės, teikiančios pridėtinę vertę kuriančias paslaugas.

Stambiausias Kauno mokslo, technologijų ir studijų institucijas integruojančiame slėnyje Indijos atstovai aplankė du KTU institutus – Medžiagų mokslo ir Ultragarso mokslo – kuriuose inicijuojami moksliniai eksperimentai, pasiekę tarptautinį pripažinimą ir itin reikšmingi pramonės vystymuisi.

Delegacija domėjosi profesoriaus K. Baršausko vardu pavadinto Ultragarso mokslo instituto veikla ir įranga – čia atliekami moksliniai ultragarsinių neardomųjų bandymų, matavimų ir diagnostikos srities tyrimai. Pastarieji itin svarbūs, kai siekiama užtikrinti nestandartinėse ir ekstremaliose aplinkose eksploatuojamų įrenginių saugą. Tokios aplinkos dažniausiai būdingos energetikos, transporto, aviacijos sektoriams, kai kurioms pramonės sritims.

Domėjosi plūduriuojančia jėgaine

Svečiai lankėsi ir KTU Medžiagų mokslo institute, kuriame tiriamos ir kuriamos mikroreljefinės, fotoplazmoninės struktūros, mikrostruktūros kietojo oksido mikro kuro elementams, superhidrofobiniai paviršiai, deimanto tipo anglies bei deimanto tipo nanokompozitinės dangos. Taip pat čia kuriami nauji periodinių ir holografinių reljefinių struktūrų antrinimo metodai, formuojami nanokompozitai.

Susitikimo metu svečiai domėjosi ir energetikos klausimais, todėl delegacijos nariams buvo pristatyta ambicinga KTU ir AB „Lietuvos energijos gamyba“ iniciatyva.

Įmonės generalinis direktorius Rimgaudas Kalvaitis pristatė Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (KHAE) plėtros projektą, kurio esmė – ant vandens plūduriuojanti saulės jėgainė. Šis prie tvarios energetikos sistemos kūrimo ir technologijų konkurencingumo didinimo prisidedantis sumanymas jungia ateities energijos šaltinius ir informacines technologijas, kurių pagrindu kuriami energijos gamybos sistemos valdymo principai.

Studentai iš Indijos – bendruomenės dalis

Susitikime su KTU atstovais V. Naidu taip pat buvo informuotas apie gausią studentų iš Indijos bendruomenę Kaune – vien KTU studijuoja beveik 300 studentų iš Indijos. Šios šalies studentai į KTU dažniausiai atvyksta mokytis technologinių ar inžinerinių mokslų. Populiariausi stojančiųjų iš Indijos pasirinkimai – mechanikos inžinerija, mechatronika, aviacijos inžinerija bei transporto priemonių inžinerija.

„Mūsų jaunimas nardo po skaitmeninį pasaulį, skatina startuolių ekosistemą bei dirbtinio intelekto novatoriškumą“, – vizito metu Lietuvoje pareiškė Indijos viceprezidentas Naidu, kurio žodžius cituoja užsienio spauda.

Indijos jaunimo indėlį Lietuvos švietimo sistemą pastebi ir KTU rektorius profesorius Eugenijus Valatka, susitikime pristatęs KTU, jo tarptautiškumo plėtrą, mokslinį ir akademinį potencialą, bendruomenės pasiekimus, studentų miestelio viziją.

„Indijos ekonomika yra viena iš sparčiausiai besivystančių pasaulyje, todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad Indijos viceprezidentas parodė tokį išskirtinį dėmesį KTU“, – teigia jis.

Apibendrindamas viešnagę, KTU rektorius sako neabejojantis, kad šis vizitas atvers dar platesnes galimybes, pritraukiant talentingus Indijos studentus, plėtojant akademinius mainus ir bendrus mokslinius projektus su Indijos aukštosiomis mokyklomis bei pramonės įmonėmis.

Indijos viceprezidento vizitas Lietuvoje simboliškai sutampa su įsimintinomis istorinėmis datomis – Baltijos kelio, įkvėpto Mahatmos Gandhi laisvės ir nepriklausomybės filosofijos, 30-mečiu ir 150-uoju M. Gandhi gimimo jubiliejumi.

Lietuvos prezidentas G. Nausėda pabrėžė siekį Lietuvą ir Indiją siejančius istorinius kultūrinius ryšius paversti glaudesniu dvišaliu bendradarbiavimu ir pakvietė Lietuvoje įkurti Indijos kultūros centrą, kuris prisidėtų prie mūsų šalies gyventojų supažindinimo su turtinga Indijos kultūra ir tradicijomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA