Sinoptikai skelbia ilgalaikę orų prognozę gegužei – Kas vyksta Kaune

Sinoptikai skelbia ilgalaikę orų prognozę gegužei

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) pateikė ilgalaikę gegužės mėnesio orų prognozę.

Remiantis naujausiais ECMWF modelio skaičiavimais, prognozuojama, kad gegužė (standartinė klimato norma: SKN: +12,5 °C ir 53 mm) bus artima normai, o mėnesio kritulių kiekis apie 20–30 % mažesnis nei norma, rašoma LHMT feisbuko puslapyje „Meteo.lt“.

Panašius skaičiavimų rezultatus pateikia kitas (CFSv2) ilgalaikių prognozių modelis. Gegužės mėnuo, skaičiuojama, turėtų būti maždaug 0,5–1 laipsnio šiltesnis, o kritulių kiekis – iki 15–30 % mažesnis nei norma.

Apibendrinus, penktasis šių metų mėnuo turėtų būti šiek tiek sausesnis už daugiametę normą, o temperatūra bus artima normai.

Žvelgiant į pastaruosius keletą metų, 2018 m. gegužė buvo labai šilta ir sausoka, 2019 ir 2023 m. artima normai, o 2020–2022 m. pasitaikė šaltos ir drėgnos gegužės.

LHMT pažymi, jog tai yra eksperimentinės prognozės, jų patikimumas nėra labai aukštas. Svarbūs sprendimai, remiantis jomis, neturėtų būti priimami. Pateikta ilgalaikė prognozė nereiškia, kad visai nepasitaikys labai šiltų ir/ar drėgnų dienų.

/ „Meteo.lt“ nuotr.

Žemėlapiuose pateiktos: ECMWF modelio oro temperatūros (viršuje) ir kritulių kiekio (apačioje) anomalijų prognozės artimiausioms savaitėms.

Orų prognozes galite sekti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA