„Kautra“ atsinaujino: į kelius išriedės 20 naujų autobusų, pritaikytų ir neįgaliesiems – Kas vyksta Kaune

„Kautra“ atsinaujino: į kelius išriedės 20 naujų autobusų, pritaikytų ir neįgaliesiems

/ R. Tenio nuotr.

Keleivių pervežimo įmonė UAB „Kautra“ ruošiasi vasaros sezonui. Įmonė įsigijo 20 naujų ispaniškų „Irizar“ autobusų. Visi jie – su įrengimais, palengvinančiais keliavimą individualių poreikių turintiems žmonėms. Įmonė jiems gegužės 7-ąją pristatė naujuosius autobusus.

Pirmieji autobusai, su kuriais turėjo progą „susipažinti“ į oficialų pristatymą atvykę žmonės – tai 13 m ilgio „Scania Irizar“. Kaip teigė „Kautros atstovai“, Kauną kiek vėliau pasieks dar ilgesni autobusai.

Naujuosiuose autobusuose – 49 sėdimos vietos, tačiau esant poreikiui ir keliaujant žmogui su neįgaliojo vežimėliu, galima sustumti sėdynes, taip atlaisvinant vietos žmogui su judėjimo negalia.

Naujieji autobusai – patogesni žmonėms su negalia

Naujuose „Irizar“ autobusuose įmontuoti specialūs keltuvai, kurie gali pakelti žmogų su neįgaliojo vežimėliu ar vaikštyne, tad patekimas į autobusą tampa žymiai lengvesnis ir patogesnis.

„Kautros“ vadovas Linas Skardžiukas pasakojo, jog autobusuose įmontuoti ne tik keltuvai, tačiau ir vaizdinės švieslentės, informuojančios žmones apie maršrutą, tolimesnius sustojimus ir kt. Įmonės vadovo teigimu, informacija, kuri bus perduodama modernių švieslenčių pagalba, dar tikslinama. Autobusuose taip pat bus teikiama ir garsinė informacija.

L. Skardžiukas neslėpė, jog autobuso pritaikymas neįgaliesiems kainuoja apie 18-20 tūkst. eurų. Papildomos išlaidos iš viso sudarė apie 400 tūkst. eurų suma.

„Suprantama, – tie kaštai būtini, kaip ir viso viešojo transporto atnaujinimas“, – anksčiau portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistei teigė „Kautros“ vadovas.

Linas Skardžiukas / R. Tenio nuotr.

„Prašysime visų keleivių kantrybės, nes laiko užtruks. Skaičiavom, turbūt iki 10 minučių, jei gerai sekasi“, – apie tai, kiek gali užtrukti žmogaus užkėlimas keltuvu ir vėžimėlio pritvirtinimas, kalbėjo L. Skardžiukas.

„Kautros“ atstovų teigimu, įmonei šiuo metu priklauso 23 žmonėms su negalia pritaikyti autobusai. 20 iš jų – naujieji „Irizar“, kiti 3 – senesni dviaukščiai, turintys atverčiamas rampas, kurių pagalba į autobuso vidų gali patekti neįgalieji.

Keltuvai – itin saugūs

Kaip oficialiame naujųjų autobuso pristatymo renginyje teigė „Kautros“ atstovai, naujuose autobusuose esantys keltuvai yra sertifikuoti, patikimi ir patikrinti.

Prieš vasaros kelionių sezoną „Kautros“ parką papildo 20 naujų ispaniškų „Irizar“ autobusų

„Šimtaprocentinis saugumas. Keltuvas kelia iki 350 kg. Neįgalusis su elektriniu vežimėliu su visu svoriu gali būti pakeliamas“, – teigė „Kautros“ kokybės vadybininkas Tadas Petrauskas.

Infrastruktūra dar neatliepia žmonių su negalia poreikių

L. Skardžiukas apgailestavo, jog infrastruktūra viešojo transporto sustojimuose, ypatingai užmiestyje, o taip pat ir autobusų stotyse dar nėra pritaikyta žmonėms su negalia.

„Kautros“ generalinio direktoriaus teigimu, tarpmiestiniais autobusais Lietuvoje važiuoja vos vienas kitas žmogus su negalia, kuriam reikia papildomos pagalbos. L. Skardžiukas tikisi, jog situacija pasikeis ir kad naujieji autobusai paskatins žmones daugiau keliauti bei jaustis saugiau.

Oficialiame naujųjų autobusų pristatyme „Kas vyksta Kaune“ portalui asociacijos „Savarankiškas gyvenimas“ nariai pritarė L. Skardžiukui teigdami, jog infrastruktūra kai kuriuose stotyse – aukšti bordiūrai ir kitos kliūtys – neleidžia laisvai judėti žmonėms su negalia.

Tikisi padengti poreikį Lietuvoje

Autobusų pristatymo renginyje „Kautros“ atstovai sakė, jog įsigijus naujuosius „Irizar“, jie tikisi žmonėms su negalia pritaikytais autobusais padengti visą tinklą Lietuvoje.

„Iš Kauno į pagrindines kryptis per dieną, planuojama, kursuos 1-2 iš naujųjų autobusų, o situacija gali ir kisti, priklausomai nuo keleivių poreikio“, – teigė „Kautros“ atstovas Aurimas Rimkevičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA