Kauniečiai atvirauja, kokio dydžio kišenpinigių sumas skiria savo vaikams | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai atvirauja, kokio dydžio kišenpinigių sumas skiria savo vaikams

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Prieš keletą dienų portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai kartu su ekspertais skaičiavo, kiek kauniečiams kainavo paruošti vaikus į mokyklą. O besibaigiant pirmajai mokslo savaitei rugsėjį, domimės, kiek kišenpinigių iš tėvų savoms reikmėms gauna jų mokyklinio amžiaus atžalos.

„Kas vyksta Kaune“ kalbintos trys kauniečių šeimos sutiko paatvirauti, kiek kišenpinigių per mėnesį skiria savo mokykloje besimokantiems vaikams. Kaunietis Vaidas suskaičiavo, kad per mėnesį vienuoliktokui sūnui skiria 50 eurų maistui mokykloje.

„Kišenpinigių pramogoms duodame pagal poreikį, todėl tikslios sumos nesame nustatę. Sūnus yra pakankamai ramaus būdo – ne itin mėgsta laisti laisvalaikį mieste, didžiąją laiko dalį praleidžia namuose prie kompiuterio. Bet, kaip dažnai būna, ne visus pinigus, skirtus maistui, mokiniai sąžiningai jam ir išleidžia“, – šypteli skaitytojas.

Laima su vyru, auginanti  16-metę Urtę, paauglei į asmeninę sąskaitą kas mėnesį perveda 50 eurų. Šie pinigiai, teigia tėvai, skirti ir maistui mokykloje, ir asmeninėms pramogoms. Tačiau moksleivė aktyviai dalyvauja popamokinėje visuomeninėje veikloje, todėl prie papildomų šeimos išlaidų kas mėnesį būtų galima priskaičiuoti dar maždaug 60 eurų. Bet pastaroji suma gali būti ir ženkliai mažesnė. Tai priklauso nuo mėnesio ir jo metu planuojamų moksleivės išvykų planų.

Kauniečiai Kamilė ir Raimondas abiturientui sūnui per savaitę skiria po 10 eurų maistui mokykloje, o papildomų kišenpinigių laisvalaikiui vaikinas iš tėvų gauna maždaug 10-20 eurų per mėnesį. Tuo tarpu trečioje klasėje besimokančiai dukrai „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai skiria apie 5 eurus per savaitę, kuriuos pradinukė išleidžia maistui būdama mokykloje. O tikslios sumos mažosios mergaitės pramogoms jie teigia nenustatę, nes laisvalaikį ji leidžia kartu.

„Swedbank“ Finansų instituto tyrimo duomenimis, didžioji dauguma Lietuvos tėvų savo 7-19 metų vaikams duoda kišenpinigių. Ikimokyklinukams ir pirmokams mėnesiui apsiribojama 5 eurų suma, pradinukų kišenpinigiai dažniausiai siekia iki 15 eurų, vyresni įprastai gauna iki 30 eurų per mėnesį.

Skirdami lėšų daugelis tėvų pamiršta išsamiai pasikalbėti apie išmanų ir atsakingą jų panaudojimą. Paradoksalu, kad kuo mažesni vaikai ir jiems skiriamos sumos, tuo daugiau tėvai moko bei tikrina, kur lėšos buvo išleistos. Tačiau vaikams ir jiems skiriamoms sumoms augant pokalbių apie finansus mažėja.

Naujų mokslo metų pradžia yra tinkamas laikas tokiam pokalbiui. Juk net apsipirkimas mokyklai ir tam skirtų lėšų planavimas įtraukiant vaiką gali būti puiki finansų valdymo pamoka.

Aptariant išlaidas, svarbu vaikui priminti, kad mūsų visų norai gali būti beribiai, tačiau mūsų galimybės yra ribotos. Todėl nuolat teks rinktis ir kažkam suteikti prioritetą, ir tai bus dar viena įdomi žinių ir įgūdžių formavimo kelionė.

„Jei su vaiku apie tai kalbėsite, o dar geriau – ir padėsite jam susikurti asmeninį biudžetą bei įtrauksite į šeimos finansinių sprendimų priėmimą, vaikui bus daug lengviau savo finansinius reikalus tvarkytis ir ateityje“, – pataria ekspertai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA