Gyvūnų teisių gynėjai Kaune piketavo prie cirko | Kas vyksta Kaune

Gyvūnų teisių gynėjai Kaune piketavo prie cirko

Organizatorių nuotr.

Rugpjūčio 11 d., už gyvūnų teises kovojanti iniciatyva „Cirkas be gyvūnų” piketavo prie Kaune, Šiaurės pr. 44-to pastato kieme įsikūrusio „VIP cirko”. Pikete dalyvavo apie 25 žmonės.

Ant piketuotojų plakatų buvo užrašai, nukreipti prieš gyvūnų naudojimą cirke: „Cirkas išnaudoja gyvūnus”, „Tavo juokas ir džiaugsmas – gyvūno kančia ir ašaros! Gėda!”,  „Laisvę laukiniams gyvūnams”, „Išleiskit”, „Rimbu ir lazdom sukurtas šitas šou”, „Kol pirksit bilietus – tol kentės gyvūnai”, „Gyvūnai cirke – žmogaus talento stokos įrodymas” ir pan., taip pat pateiktos iliustracijos su kankinamais gyvūnais.

Piketuotojai: cirke gyvūnams ne vieta

Iniciatyvos „Cirkas be gyvūnų” atstovas Nedas teigė, kad piketu norėta išreikšti nuomonę, jog cirke gyvūnai išnaudojami ir jiems ten ne vieta.

„VIP cirko” savo pasirodymuose naudoja bengališkuosius tigrus ir liūtus. Nenorime, kad gyvūnai būtų išnaudojami pramogoms. Siekiame uždrausti cirką su gyvūnais, kaip tą padarė broliai latviai. Piketavome taikiai, tačiau atėjęs cirko direktorius išvadino mus psichiniais, panaudojo keiksmažodžių. Netikime, kad jo meškos laksto 6 ha lauke. Tai buvo antireklama, jis iškvietė policiją, teko aiškintis„, – pasakojo Nedas ir pridūrė: „Labai atkreipėme žmonių dėmesį, bet buvo liūdna, kad jie vis tiek pirko bilietus į cirką.”

Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informavo, kad rugpjūčio 11 d. apie 18:10 val. gautas pranešimas, kad Kaune, Šiaurės pr., susirinkę žmonės trukdo cirko veiklai. „Atvykus pareigūnams cirko savininkas nusiskundimų neturėjo, netoliese buvę žmonės cirko veiklai netrukdė”, – teigė policijos atstovas.

Pilietis Nedas aiškino, kad iniciatyva „Cirkas be gyvūnų” siekia skatinti visuomenę keisti požiūrį į cirkuose naudojamus gyvūnus. „Cirke gyvūnai nesielgia kaip laukinėje gamtoje, dresūra tikrai ne skanėstais vyksta, visuomenes požiūris į tai yra pasenęs ir sovietinis. Virė diskusija su zoologijos sodais, kad net „Cirque du Soleil”, žymiausi Kinijos cirkai ir keliaujantys vandens cirkai – jau daugelį metų nenaudoja laukinių gyvūnų, o surenka pilnas sales! Didesni cirkai į tokį kaip šis cirką – žiūri su panika, nes jie neremia cirko su gyvūnais”, – kalbėjo piketo atstovas.

Cirko vadovas: gyvūnai prižiūrimi deramai

Viešai skelbiama, kad šio sezono VIP cirko” programa pavadinta „Baltųjų tigrų karalyste“. Programoje pasirodo baltieji liūtai; tigrai, taip pat pasirodo meškos, katės ir kt. gyvūnai.

Portalas „Kas vyksta Kaune” susisiekė su „VIP cirko” vadovu Mykolu Zobovu, jis neigė, kad cirke su gyvūnais elgiamasi netinkamai. „Kviečiu užeiti į svečius ir pažiūrėti kaip šie gyvūnai laikomi, kokį maistą ėda, kaip gyvena, ką turi, ko neturi, kokie voljerai. Be to, gyvūnai ne visą laiką cirke būna. Kviečiau ir piketuotojus, bet jie nėjo. Piketuotojai, mano manymu, lygino mus su kitais cirkais ir dresuotojais, tačiau tai subjektyvu. Aš visą gyvenimą stengiuosi, kad mano cirko gyvūnams būtų gerai”, – teigė M. Zobovas.

Pasiteiravus, ar cirko meškos laikomos 6 ha voljere, jis atsakė: „Reikia suprasti, kad jeigu žmogus važiuoja į darbą, jis nevyksta su visu namu, taip ir meškos nevežamos su visu gyvenamuoju plotu. Mūsų meškos prižiūrimos, vakar maudėsi karjere, jos gyvena geresnėmis sąlygomis, nei zoologijos sodo, nors ir ten prižiūrimos. Aš prieinu, bendrauju. Be to, jei būtų taip blogai, penkta karta meškučių negimtų mano cirke. Meška nereikalauja didelės erdvės, jei soti ji daug nevaikšto: guli, ilsisi, o dabar kaupia žiemai atsargas. Mano namuose didžiausi voljerai, gyvūnams čia erdvės pakanka. Apie elgesį su gyvūnais: jei meška ne nuotaikoje, tai kitas meškiukas dirbs, neverčiame per prievartą”, – aiškino M. Zobovas.

Pasiteiravus jo apie cirko idėją, pašnekovas teigė, kad dabartiniai vaikai esą greitai gyvos meškos ar kito plėšrūno nematys, tad šią galimybę suteikia cirkas. „Viena iš piketo dalyvių liepė neleisti gyvūnams veistis, bet tai ėjimas prieš gamtą; su senomis meškomis jie liepė atsisveikinti, kad nebūtų cirke, bet į gamtą tokių meškų paleisti negalima, jos priprato prie žmonių ir pačios pas juos eis. Cirkas juk ir prasidėjo nuo gyvūnų, arklių, skamarokų, pajacų. Jei cirke nebus gyvūnų – tuomet bus teatras, o į teatrą žmonės neis, ar eis mažiau”, – kalbėjo M. Zobovas, prisiminęs, kad iš jo teismas dėl netinkamų auginimo sąlygų konfiskavo augintą šimpanzę, kuri, jo manymu, buvo tinkamai prižiūrima. Jis prasitarė, kad cirke dar planuoja darbuotis apie 5-10 m.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA