Per zoologijos sodo akciją surinkta beveik 13 tonų gilių | Kas vyksta Kaune

Per zoologijos sodo akciją surinkta beveik 13 tonų gilių

Organizatorių nuotr.

Lietuvos zoologijos sodas jau devintus metus organizavo kasmet vykstančią akciją „Gilė“.

[galerija kiek=””]

Jos metu skatinama šeimas, organizacijas ir mokyklas bei darželius rinkti ąžuolo giles ir atnešti jas zoologijos sodo gyventojams. Šiais metais akcijoje dalyvavo išties didelis skaičius gyvūnų mylėtojų – net 176 organizacijos, šeimos bei mokymo įstaigos.

Nors gilių priėmimas zoologijos sode truko tik 9 dienas, tačiau visuomenės susidomėjimas buvo ypač juntamas. Visi atnešusieji giles, spalio 13 dieną buvo pakviesti nemokamai apsilankyti „Gilės“ uždarymo renginyje, kuris vyko zoologijos sode. Taip pat visi dalyviai gavo padėkas, o daugiausiai atnešusieji – prizus. Pirmąsias vietas užėmę ir daugiausiai gilių atnešę V. Kuprevičiaus pagrindinės mokyklos, Kauno moksleivių aplinkotyros centro jaunųjų ekologų būrelis (726 kg), mokyklų ir organizacijų grupėje ir Virgis bei Rūta Baltakiai (117 kg), šeimų grupėje, laimėjo Forum Cinemas įsteigtus prizus – galimybę apsilankyti pasirinktame kino filme.

Antrąją vietą tarp visų mokyklų ir organizacijų užėmė Kauno Tado Ivanausko progimnazijos pradinukai, surinkę 628 kg gilių. Jie džiaugėsi laimėję interaktyvias, atgyjančios realybės spalvinimo knygeles „Mylimukai“. Tarp šeimų antrąją vietą užėmė Gediminas Basinskas. Jis kartu su šeima surinko 110 kg gilių ir laimėjo pakvietimus nemokamai apsilankyti Lietuvos zoologijos sode. Na, o trečiąją vietą užėmę Vilkaviškio darželis–lopšelis ir Ilzė bei Rapolas Juodikiai, apdovanoti leidyklos „Debesų ganyklos“ jaunojo gamtininko kalendoriais. Be prizų ir padėkų, visi apsilankiusieji galėjo išgirsti įdomius ir interaktyvius gyvūnų pristatymus bei dalyvauti beždžionių užimtume „Gilė – geriausias žaislas“.

Visos akcijos metu, zoologijos sodo gyventojams buvo sunešta beveik 13 tonų gilių – jomis žvėreliai galės mėgautis iki pat vėlyvo pavasario. Ąžuolo gilė yra ypač naudingas ir kaloringas papildas daugelio gyvūnų racione. Jame yra aukštos kokybės baltymų, įvairių vitaminų bei mineralų. Jomis paįvairinamas stumbrų, zebrų, antilopių, ožkų, begemotų, tapyrų ir kitų kanopinių žinduolių, beždžionių, graužikų ir kai kurių paukščių racionas. Gilės zoologijos sodo gyvūnams į jų
racioną įtraukiamos kasmet – tai natūralus ir naudingas jų pašaro priedas.

Į zoologijos sodą kasmet gerų žmonių dėka suneštos gilės taip pat yra daiginamos ir jų daigai naudojami kaip pagrindinis pašaras tokiems vabzdžiams kaip gyvalazdės, arba kaip priedas kitų rūšių vabzdžiams. Jeigu gilių surenkama per daug, žiemos metu gilėmis dalinamasi ir su į sodą užsukančiais sparnuočiais, voverėmis ir kitais smulkiais žvėreliais. Šios ąžuolo sėklos sodinamos ir kaip puošmena naudojamos kai kuriose varliagyvių ekspozicijose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA