Miesto taryba keis Kauno teritorijos bendrąjį planą – Kas vyksta Kaune

Miesto taryba keis Kauno teritorijos bendrąjį planą

R. Tenio nuotr.

Miesto teritorijos bendrasis planas – ne Lietuvos konstitucija. Tad be didelių rūpesčių, Kauno savivaldybės administracijai parengus sprendimo projektą dėl šio plano korekcijos, jis gali būti keičiamas, priklausomai nuo to, kas mieste prie trijų upių, kurių vardai prasideda neiginiu „ne…“, jau įvyko „neplaninio“ bei į kitus galimai reikšmingus nebūtinai tik valdantiesiems, bet ir visiems kitiems kauniečiams miesto plėtros dalykus.

Todėl Kauno miesto taryba artimiausiame savo posėdyje pabalsuos už būsimus (galimus) Bendrojo plano pakeitimus, kuriuos organizuoti įpareigos savivaldybės administracijos vadovą.

Pakitimai inicijuojami atsižvelgiant į Kauno miesto savivaldybės teritorijos bendrojo plano 2022–2023 m. sprendinių įgyvendinimo stebėsenos ataskaitą, kurią savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis patvirtino 2024 m. balandžio 25-ąją, miesto tarybai dviem dienomis anksčiau priėmus atitinkamą sprendimą.

Naujo (būsimojo) Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimo projekto tikslas – pradėti Kauno miesto savivaldybės teritorijos bendrojo plano, patvirtinto Kauno miesto savivaldybės tarybos 2014 m. balandžio 10 d., keitimo procedūras.

Keičiant šį planą, bus atsižvelgiama ne tik į Stebėsenos ataskaitą (joje siūlomus koreguoti Bendrojo plano sprendinius). Projekto iniciatorių iš Kauno miesto savivaldybės administracijos Miesto planavimo ir architektūros skyriaus, patikinimu, „bus įvertinti fizinių bei juridinių asmenų pateikti pasiūlymai dėl papildomų ar naujų suplanuotos teritorijos privalomųjų reikalavimų, neprieštaraujančių nustatytiems planavimo tikslams ir uždaviniams, patikslintos teritorijų vystymo galimybės, panaikinti Bendrojo plano prieštaravimai įstatymų ir kitų teisės aktų reikalavimams (…).

Numatoma: suformuoti planavimo lygmenį atitinkančias teritorijos funkcinio ir erdvinio vystymo kryptis, optimizuoti planuojamos teritorijos urbanistinę struktūrą, socialinę ir inžinerinę infrastruktūrą, numatyti racionalaus žemės gelmių išteklių, žemės ūkio naudmenų, miškų, kitų gamtos išteklių išsaugojimo ir naudojimo, klimato kaitos poveikio švelninimo, gamtinio karkaso formavimo, gamtos ir nekilnojamojo kultūros paveldo, kraštovaizdžio ir biologinės įvairovės išsaugojimo priemones, detalizuoti atitinkamų aukštesnio lygmens kompleksinio teritorijų planavimo dokumentų sprendinius, patikslinti Kauno vystymo galimybes, išanalizuojant papildomus prioritetinės savivaldybės infrastruktūros plėtros poreikius ir leistino užstatymo intensyvumo bei tankumo didinimo galimybes, atliekant Kauno miesto vidinės plėtros (tankinimo) analizę, išnagrinėjant teritorijas, kuriose galimas miesto kompaktiškas vystymasis“.

Koreguojant Bendrąjį planą, numatoma į jį integruoti Didžiųjų prekybos įmonių išdėstymo Kauno miesto savivaldybės teritorijoje specialiojo plano sprendinius bei pakeisti mažmeninės prekybos objektų išdėstymo privalomuosius reikalavimus.

Anot kaunas.lt paskelbto Aiškinamojo rašto, kurį miesto tarybos politikams parengė savivaldybės administracijos atstovai, koreguojant pagrindinį miesto planavimo dokumentą, jame dar numatoma atspindėti ypatingų inžinerinių statinių išdėstymą, pažymint visus esamus, taip pat Bendrajame plane ir (ar) kituose teritorijų planavimo dokumentuose numatomus 30 m ir aukštesnius ypatingus inžinerinius statinius, kuriems aptarnauti reikalingas ne didesnis kaip 0,01 ha žemės plotas ir kuriems LR žemės įstatymo numatytu atveju neformuojamas atskiras žemės sklypas.

Į Bendrąjį planą ketinama integruoti Aukštybinių pastatų išdėstymo Kauno savivaldybės teritorijoje specialiojo plano sprendinius, nustatyti užstatymo aukščio reglamentus. Taip pat numatyti daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalų kompleksinio atnaujinimo (modernizavimo) teritorijas.

Tuo pačiu – numatyti teritorijas, kuriose nurodomos dvi leidžiamojo užstatymo intensyvumo rodiklio reikšmės. Šiame plane turėtų atsispindėti ir elektroninių ryšių infrastruktūrai priklausančių bokštų bei stiebų, priskiriamų ypatingiems statiniams, išdėstymas, kaip numato LR elektroninių ryšių įstatymas.

Tikimasi, kad Bendrojo plano sprendinių keitimas leis optimaliau įgyvendinti lūkesčius asmenų, pateikusių prašymus bei pasiūlymus dėl šio dokumento tobulinimo. Tuo pačiu bus įvertintos žemės savininkų bei savivaldybės administracijos padalinių pastabos ir pasiūlymai dėl netiksliai, neaiškiai ar klaidingai suformuluotų Bendrojo plano sprendinių. Pažymėtina, jog dalis jų yra įrašyta Stebėsenos ataskaitoje, ir tik juos įvertinus, bus sprendžiama dėl konkrečių Bendrojo plano pokyčių.

O tais pokyčiais žadama, kaip teigiama tarybos sprendimo projekte, „sudaryti sąlygas darniai savivaldybės teritorijos raidai, nuosekliai erdvinės ir funkcinės integracijos politikai įgyvendinti, teritorijų sanglaudai, kompleksiškai spręsti socialinius, ekonominius, ekologinius uždavinius, nustatyti gyvenamųjų vietovių, inžinerinės ir socialinės infrastruktūros, kitų socialinės ekonominės veiklos sričių vystymo ir įgyvendinimo gaires, numatyti plėtrai reikalingas teritorijas, sudaryti sąlygas racionaliam gamtinių, žemės gelmių ir energijos išteklių naudojimui ir atkūrimui, numatyti savivaldybės teritorijos gamtinio ir kultūrinio kraštovaizdžio savitumo, gamtos ir nekilnojamojo kultūros paveldo išsaugojimą, tikslingą naudojimą ir pažinimą, ekologinei pusiausvyrai būtino gamtinio karkaso formavimą, kurti sveiką, saugią, darnią, klimato kaitos padariniams atsparią gyvenamąją aplinką ir visavertes gyvenimo sąlygas gyvenamosiose teritorijose“.

Iškelti ir kitokie tikslai Bendrojo plano pakeitimo rengėjams, – „sudaryti sąlygas privačioms investicijoms, kuriančioms socialinę ir ekonominę gerovę, tinkamos kokybės gyvenimo sąlygas, skatinančioms alternatyvių energijos šaltinių ir technologijų plėtrą, didinančioms energijos vartojimo efektyvumą, derinti fizinių ir juridinių asmenų ar jų grupių, savivaldybės ir valstybės interesus dėl teritorijos naudojimo ir veiklos plėtojimo teritorijoje sąlygų bei sudaryti sąlygas racionaliam žemės naudojimui“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA