Užsienio ir Kauno studentai atlieka unikalius tyrimus | Kas vyksta Kaune

Užsienio ir Kauno studentai atlieka unikalius tyrimus

Asociatyvi/ R. Tenio nuotr.

Unikalus Baltijos šalių regione vaistinių, prieskoninių (aromatinių) augalų introdukcijos tyrimų centras, kuris nuo 1924 m. kuriamas Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Kauno botanikos sode – puiki studijų bazė ne tik Lietuvos esamiems ir būsimiems mokslininkams ir specialistams. Čia nuo 2012 m. pagal tarptautinę „Erasmus“ studijų programą atvyksta ir užsienio studentai, kurių atliktus tyrimus puikiai vertina Lietuvos ir jų šalies mokslininkai.

Studijos „Vaistinių (aromatinių) augalų introdukcija, jų įvairovė ir cheminė analizė“ pagal „Erasmus“ programą jau trejus metus yra vykdomos kartu su Anžė universitetu Prancūzijoje, Torūnės M. Koperniko universitetu Lenkijoje, Eurazijos L. Gumiliovo vardo universitetu ir Valstybiniu pedagoginiu Pavlodaro institutu Kazachijoje. Studijų metu tiriama vaistinių augalų įvairovė bei introdukcija (perkėlimas į vietas, kur jie anksčiau neaugo) Kazachijos ir Lietuvos ekologinėmis sąlygomis.

Vaistinių (aromatinių) augalų kompleksiniai tyrimai ir tarpdisciplininės studijos VDU vykdomos dviejose mokslinėse bazėse. VDU Kauno botanikos sodo Vaistinių ir prieskoninių augalų kolekcijų sektoriaus unikaliame farmakognostiniame sode – ilgalaikėse nuo 1924 m. vaistinių augalų kolekcijose – vykdoma vaistinių augalų introdukcija. Praktikos metu studentai susipažįsta su vaistinių aromatinių augalų introdukcija, jų įvairove, augimo ir vystymosi ypatumais, kokybiškos vaistinės augalinės žaliavos ruošimo technologijomis atskirais augalų vegetacijos tarpsniais, ruošiant žaliavą cheminiams tyrimams biologiškai veikliųjų medžiagų įvairovei įvertinti. Vadovė – prof. dr. (HP) Ona Ragažinskienė.

Antroji mokslinė bazė – VDU Gamtos mokslų fakulteto Biologijos katedros Instrumentinės analizės laboratorija; klasteris (tematinė grupė) F-08-03: „Instrumentinės analizės metodų vystymas ir jų taikymas molekulinei biologinių objektų, sintetinių produktų ir aplinkos analizei“. Čia vykdomi vaistinių augalų biologiškai veikliųjų lakiųjų ir nelakiųjų junginių įvairovės, jų kaupimosi dinamikos tyrimai. Vadovas – prof. habil. dr. Audrius Maruška.

Praktikoje dalyvavę Prancūzijos ir Lenkijos studentai savo baigiamuosiuose darbuose tyrinėja kalninio dašio introdukciją ir fitocheminę analizę VDU Kauno botanikos sode, vaistinių ir aromatinių augalų introdukciją ir bioįvairovę, vykdo trispalvės našlaitės, baikalinės kalpokės, grindelijos ir kitų augalų cheminę bei fitocheminę analizę ir t.t.

„Šie „Erasmus“ studentai, grįžę į Prancūziją, Lenkiją, universitetuose yra vertinami puikiai ir labai gerai. Vytauto Didžiojo universitete jie su pranešimais dalyvauja tarptautinėse mokslinėse konferencijose „Human and Nature safety“, „The Vital Sign Nature“, seminaruose, vizituose į vaistinių augalų pramonines plantacijas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Lietuvos medicinos ir farmacijos muziejų, kitus šalies universitetus, mokslinėse ekspedicijose, kur susipažįsta su vaistinių, prieskoninių (aromatinių) augalų įvairove Lietuvos kraštovaizdyje ir jų svarba žmogaus sveikatai“, – teigia prof. dr. Ona Ragažinskienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA