Žiniasklaida: per „Hamas“ išpuolius Izraelyje žuvo lietuvis policininkas | Kas vyksta Kaune

Žiniasklaida: per „Hamas“ išpuolius Izraelyje žuvo lietuvis policininkas

ELTA, BNS, Kas vyksta Kaune inf. 2023/10/08 15:42
„Facebook“, EPA-ELTA nuotr.

Socialiniuose tinkluose pranešama, kad „Hamas“ ir Izraelio kare žuvo lietuvis Martynas Kuzmickas, skelbia naujienų agentūra ELTA. Tai feisbuke paskelbė rašytojas Sergejus Kanovičius, apie žuvusį lietuvių tautybės policininką taip pat paviešinta Izraelio žiniasklaidoje.

„Tarp žuvusių – policininkas Martynas Kuzmickas“, – skelbė rašytojas.

Tiesa, Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis ELTAI teigė, kad vyras niekada nedirbo Lietuvos policijos sistemoje. Taip pat apie galimą lietuvio žūtį feisbuke skelbia Lietuvos draudikų asociacijos direktorius Andrius Romanovskis.

„Žuvo brolis skautas Martynas Kuzmickas, – vienas pirmųjų atkurtos Lietuvos skautų, jau prieš kelis dešimtmečius išvykęs į Izraelį. Labai užjaučiu Martyno šeimą, jo brolius ir seses iš Vilniaus skautų Kernavės tunto. Jo auka neturi nueiti veltui“, – rašė A. Romanovskis.

Naujienų agentūros BNS žiniomims, apie lietuvių tautybės Izraelio policininko M. Kuzmicko žūtį sekmadienį pranešė Izraelio naujienų portalas „Ynet“. Anot portalo, apie šio ir kitų policijos pareigūnų mirtį pranešta jų artimiesiems.

Užsienio reikalų ministerija (URM) kol kas nepatvirtina informacijos apie „Hamas“ ir Izraelio kare galimai žuvusį lietuvį.

Kaip praneša ELTA, jau apie 600 žmonių žuvo per plataus masto ataką, kurią šeštadienį surengė grupuotė „Hamas“, Europos Sąjungos, JAV ir Izraelio laikoma teroristine organizacija. Sužeista apie 1600 žmonių.

Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį pasmerkė beatodairiškas „Hamas“ atakas prieš Izraelį ir ragino nutraukti beprasmį smurtą.

„Lietuva vienareikšmiškai smerkia „Hamas“ smurtinius veiksmus ir atakas prieš civilius gyventojus Izraelyje. Mes visiškai palaikome Izraelį, reiškiame nuoširdžią užuojautą aukų šeimoms. Izraelis turi teisę gintis. Įkaitais paimti Izraelio žmonės – tiek civiliai, tiek kariai – turi būti nedelsiant paleisti“, – pabrėžė šalies vadovas, kartu ragindamas nutraukti beprasmį smurtą.

Prezidentas taip pat reiškė užuojautą kare su „Hamas“, kaip pranešama, žuvusio išeivio iš Lietuvos šeimai bei artimiesiems.

Papildyta 16.33 val.

URM apie 16 val. patvirtino, kad gindamas Izraelį nuo „Hamas“ teroristų žuvo dvigubą pilietybę turėjęs ir Izraelio policijoje tarnavęs Martynas Kuzmickas. Ministerija išreiškė užuojautą žuvusiojo šeimai ir artimiesiems.

Kiek anksčiau URM taip pat informavo, kad LR ambasados Izraelyje konsulinėje registracijoje registruoti 7008 Izraelyje nuolat gyvenantys LR piliečiai. Programėlės „Keliauk saugiai“ bei kitų šaltinių duomenimis, šiuo metu Izraelyje lankosi (yra laikinai) 460 LR piliečių.

LR ambasada palaiko ryšį su šiuo metu Izraelyje esančiomis piligrimų grupėmis ir pavieniais keliautojais. URM žiniomis, visi keliautojai iš Lietuvos šiuo metu yra saugūs.

Bendra URM rekomendacija Lietuvos piliečiams – įvertinti būtinybę šiuo metu keliauti į Izraelį ir Palestiną. Saugumo situacija šalyje kinta labai greitai, todėl būtina nuolat sekti informaciją ir būti budriems.

URM taip pat primygtinai rekomenduoja nevykti į tam tikras Izraelio ir Palestinos teritorijas. Šiuo metu ypač įtempta situacija yra pasienyje su Gazos ruožu, Jeruzalėje, Vakarų Krante, Izraelio šiaurėje esančiose Golano aukštumose bei pasienyje su Libanu, Jenino, Nabluso bei Hebrono regionuose Palestinoje.

„Jeigu šiuo metu jau esate Izraelyje ar Palestinoje, būkite ypač budrūs, imkitės visų atsargumo priemonių, sekite oficialią institucijų informaciją, laikykitės vietos valdžios institucijų nurodymų, būtinai susižinokite artimiausios slėptuvės vietą. Taip pat rekomenduojame stebėti oro uostų informaciją. Daug oro linijų / skrydžių kompanijų jau atšaukė skrydžius į / iš Izraelio, todėl susisiekimas su Izraeliu yra apribotas“, – sekmadienio popietę nurodė URM.

Jei šiuo metu esate Izraelyje arba Palestinoje ar vis tik ketinate ten keliauti, prašoma nedelsiant užsiregistruoti adresu https://keliauk.urm.lt/keliones-registracijos-forma, kad prireikus ministerija galėtų susisiekti dėl konsulinės pagalbos.

Į Lietuvos ambasadą Izraelio Valstybėje galima kreiptis tel. +972 3 6958 685 ar el. pašto adresais [email protected], [email protected].

Taip pat Lietuvos piliečiai dėl konsulinės informacijos gali kreiptis visą parą veikiančiu URM telefonu +370 5 236 2444 arba el. paštu [email protected].

URM rekomenduoja parsisiųsti programėlę „Keliauk saugiai“ ir gauti aktualią konsulinę informaciją, ministerijos pranešimus esant krizinei situacijai užsienio šalyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA