Ukraina siekia susigrąžinti į šalį šaukiamojo amžiaus vyrus | Kas vyksta Kaune

Ukraina siekia susigrąžinti į šalį šaukiamojo amžiaus vyrus

ELTA / Živilė Aleškaitienė 2024/04/23 22:04
Asociatyvi / KRS nuotr.

Ukraina antradienį pareiškė, kad imasi naujų priemonių, kurios paskatintų šaukiamojo amžiaus vyrus grįžti į šalį, nes kariuomenei sunkiai sekasi išlaikyti fronto liniją iš dalies dėl vis didėjančio personalo trūkumo.

Šį mėnesį Kyjivas priėmė naujus įstatymus, kuriais sugriežtinamos bausmės asmenims, vengiantiems šaukimo į kariuomenę, ir dviem metais iki 25-erių sumažinamas mobilizacijos amžius – tai dalis pastangų, kuriomis kariuomenė siekia gausinti savo gretas.

„Buvimas užsienyje neatleidžia piliečio nuo pareigų Tėvynei. Todėl vakar nurodžiau imtis priemonių, kad Ukrainoje ir užsienyje būtų atkurtas teisingas požiūris į šaukiamojo amžiaus vyrus. Tai bus sąžininga“, – sakė užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

„Artimiausiu metu Užsienio reikalų ministerija pateiks tolesnių paaiškinimų dėl konsulinių paslaugų gavimo procedūrų įstatymo numatyta tvarka šaukiamojo amžiaus vyrams užsienio diplomatinėse atstovybėse“, – sakė jis.

Jis nepatikslino, kokios priemonės jau įvestos ar yra svarstomos.

Ukrainos žiniasklaidoje paskelbtame dokumente, kurio Kyjivas nepatvirtino, nurodoma, kad Užsienio reikalų ministerija stabdo konsulinių paslaugų teikimą visiems 18-60 metų amžiaus Ukrainos vyrams.

Paviešintame laiške, kurį pasirašė užsienio reikalų ministro pirmasis pavaduotojas Andrijus Sybiga, teigiama, kad Ukrainos atstovybės užsienyje gyvenantiems vyrams išduos tik dokumentus, leidžiančius jiems grįžti į Ukrainą.

Šis žingsnis greičiausiai įpareigos Ukrainos vyrus grįžti iš užsienio įvairioms administracinėms procedūroms, kurias anksčiau buvo galima atlikti užsienyje.

Ukrainos pasų biuras antradienį paskelbė, kad sustabdė kai kurių dokumentų išdavimą konsulatuose užsienyje, nurodydamas „technines priežastis“.

Ukrainos kariuomenė, kuriai pastaraisiais mėnesiais trūksta ir ginklų, ir žmonių, nuolat užleidžia pozicijas Rusijos pajėgoms, kurios neseniai užėmė rytinį Avdijivkos miestą ir dabar užiminėja aplinkinius kaimus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA