Paukščiai kieme: Lesinti ar ne? | Kas vyksta Kaune

Paukščiai kieme: Lesinti ar ne?

/ Organizatorių nuotr.

Stebėti paukščius kieme, gali būti didžiulis malonumas. Kartais galime nustebti paukščių, kurie atskrenda įvairove. O jei dar pasiūlysite jiems augalų, vabzdžių ar kitų jų mitybai būtinų maistinių medžiagų, lankytojų sulauksite dar daugiau.

Ekspertai nesutaria ar paukščių lesinimas nepridaro dar daugiau bėdos. Kita vertus, papildomas lesinimas gali padėti kai kuriems paukščiams jūsų kaimynystėje, ypač jei aplink nėra daug augalų ir kitų jų mitybai svarbių maistinių medžiagų.

Medinės paukščių lesyklos pritraukia daugybę paukščių ištisus metus, jei nuspręsite naudoti lesyklėlę, susipažinkite su pagrindine informacija apie paukščių lesinimą ir skanėstų parinkimą.

Ar galima lesinti paukščius ištisus metus?

Tai nėra būtina. Paukščių lesinimas labiausiai padeda, kai paukščiams reikia daugiausiai energijos, pavyzdžiui, esant dideliems temperatūrų svyravimas, migruojant ir žiemos pabaigoje ar ankstyvą pavasarį, kai išsenka natūralūs sėklų šaltiniai.

Daugumai paukščių vasarą papildomos pagalbos nereikia. Jie daugiausiai minta vabzdžiais ir jais maitina savo jauniklius. Todėl lesinimas yra mažiau reikalingas. Taip pat svarbu, kad paukščių jaunikliai išmoktų susirasti natūralų lesalą. Taigi, vasarą, rekomenduojama lesyklas palikti tuščias.

Ką pasiūlyti paukščiams? Kas jiems naudinga?

Turėtumėte siūlyti lesalus, atitinkančius sezoniškumą.

Žiema (kai natūralaus maisto yra mažiau).

● Juodųjų saulėgrąžų sėklos: daug riebalų, todėl suteikia energijos. Šios sėklos yra pakankamai mažos ir plonu lukštu, todėl paukščiams nesunku jas išlukštenti.
● Soros: daug baltymų.
● Žemės riešutai: tai dar vienas naudingas pasirinkimas paukščiams.
● Kukurūzų grūdai: puikiai tinka grūdlesiams paukščiams.

Labai svarbu pasiūlyti kuo įvairesnį racioną. Kuo įvairesnis lesalas, tuo didesnė tikimybė sulaukti didesnės paukščių įvairovės, be to, įvairus lesalas svarbu ir patiems paukščiams, taip jie gauna daugiau maistinių medžiagų.

Pavasaris

Daugeliui paukščių, sėklos tinka ir pavasariniam lesinimui. Be sėklų, dar galite pasiūlyti vaisių. Taip pat galite pasiūlyti susmulkintų kiaušinių lukštų, kurie aprūpina paukščius kalciu.
Kadangi pavasaris yra lizdų sukimo metas, galite pasiūlyti natūralių medžiagų, kurios tinka lizdams sukti. Tai gali būti įvairios:
● Šakelės;
● Maži pagaliukai;
● Šiaudai;
● Lapai;
● Samanos;
● Žievės gabalėliai;
● Žolės.

Prieš siūlant tokias gėrybes, įsitikinkite, kad jos pakankamai natūralios ir tokios, kokias paukščiai gali rasti natūralioje aplinkoje.

Vasara

Jei norite lesyklėles užpildyti ir vasarą, kai yra karšta ir drėgna, įsitikinkite, kad sėklos yra sausos. Jei sėkla supelijusi, ji gali gaminti paukščiams kenksmingus toksinus. Lesyklas užpildykite tik iki pusės ar mažiau, kad sėklos ten neužsiliktų, taip bus didesnė tikimybė, kad jos nesudrėks ir neims pelyti.

Ruduo

Siūlykite sorų, žemės riešutų, žemės riešutų sviesto. Paukščiams neturėtų būti siūlomas žmonių valgomas maistas, toks kaip:
● Duona (šviežia arba pasenusi): nesuteikia tikros maistinės vertės paukščiams, o supelijusi duona gali pakenkti paukščiams.
● Šokoladas: toksiškas paukščiams, kaip ir šunims ir katėms.
● Stalo likučiai: kai kurie gali būti nesaugūs ar nesveiki paukščiams, o dauguma stalo likučių pritrauks graužikus, tokius kaip pelės ar žiurkės.

Ką žinoti renkantis lesyklas?

Ieškodami tobulos lesyklos, atsiminkite šiuos patarimus:
● Plastikines, plienines ar stiklines lesyklas lengviau valyti nei medines ar molines.
● Mažos lesyklėlės greitai ištuštėja, todėl lieka mažiau laiko sėkloms sušlapti, sugesti ar supelyti.
● Rinkitės lesyklas be aštrių kraštų ar smaigalių.

Kas kiek laiko valyti lesyklas?

Kad išvengtumėte ligų plitimo, kas dvi savaites nuplaukite lesyklas su vandeniu. Prieš vėl jas pakabinant, būtinai leiskite visiškai išdžiūti ir nuvalykite visas likusias šiukšles.

Vanduo ištisus metus

Švaraus vanduo yra pats naudingiausias išteklius, kurį galite duoti paukščiams ir kitiems gyvūnams savo kieme. Pasistenkite nuolat pasiūlyti talpyklų su vandeniu, kad paukščiai galėtų atsigerti, dažnu atveju tai svarbiau nei lesalas.

Kuo įvairesnį lesalą pasiūlysite, tuo daugiau skirtingų paukščių priviliosite į kiemą. Rinkitės išvardintas sėklas, vaisius ir stebėkite paukščių įvairovę, kuri gali būti išties didžiulė. Fiksuokite tokias akimirkas ir parodykite jas artimiesiems.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA