Lietuvos rinktinė pasaulio čempionate žygiuoja be pralaimėjimų | Kas vyksta Kaune

Lietuvos rinktinė pasaulio čempionate žygiuoja be pralaimėjimų

delfi.lt 2023/08/29 17:25
/ J. Elinsko nuotr.

Filipinų sostinės Manilos „Mall of Asia“ arenoje vykusiose lemiamose pasaulio čempionato D grupės rungtynėse Lietuvos (3-0) krepšininkai 91:71 pranoko Juodkalniją (2-1) ir pasiekė trečią pergalę paeiliui.

Tokiu būdu lietuviai ne tik tapo D grupės nugalėtojais, bet ir geresnės užsitikrino geresnes pozicijas prieš kitą etapą. Gali būti svarbus ir dviženklis taškų skirtumas, kuriuo mūsiškiai laimėjo.

Savo ruožtu suklupusi Juodkalnija, norėdama žengti į ketvirtfinalį, teisės klysti per akistatas su JAV ir galimai Graikija (arba Naująja Zelandija) praktiškai nebeturės, jei nenorės visko patikėti palankių rezultatų kituose mačuose laukimui.

Nors lietuvių trenerių štabas sugalvojo gudrų planą ir gintis prieš ryškiausią varžovų žvaigždę Nikolą Vučevičių statė ne gynyboje pažeidžiamą Joną Valančiūną, o Tadą Sedekerskį, pakiliau susitikimą pradėjo juodkalniečiai – 19:26. Laimei, Roko Jokubaičio ir Mindaugo Kuzminsko tritaškiai neleido oponentams atitrūkti – 26:27.

Antrame kėlinyje sėkmingai lyderystės ėmėsi nuo atsarginių suolo pakilęs Tomas Dimša – 35:30. Dvi atakas iš eilės prieš Donatą Motiejūną užbaigė N. Vučevičius – 41:38. Ketvirčio pabaigoje pasižymėjo Ignas Brazdeikis ir J. Valančiūnas – 48:40. Per pirmą rungtynių pusę lietuviai tritaškius laidė net 75 procentų taiklumu (6/8), o juodkalniečiai daužė lanką – 4/17 (24 proc.).

Po didžiosios pertraukos lietuviai spruko į priekį – 56:42, bet po savo pasitarimo Juodkalnijos atstovai atsigavo – 56:46. Visus septynis tritaškius per kėlinį prametę juodkalniečiai vis labiau atsiliko – 66:50.

Pagirtinai atrodęs Mindaugas Kuzminskas sukrovė mūsiškiams rekordinę persvarą – 72:50.

Lietuviai juodkalniečius pažįsta dar iš atrankos į šių metų planetos pirmenybes kovų. Tuomet mūsiškiai laimėjo tiek namuose (90:73), tiek išvykoje (65:56). Tiesa, varžovai abu sykius vertėsi be savo lyderio, dukart NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvio Nikolos Vučevičiaus, Maniloje renkančio po 21,5 taško ir po 8,5 atkovoto kamuolio.

Antruoju smuiku juodklaniečių gretose griežia natūralizuotas amerikietis Kendrickas Perry, vidutiniškai pasiūlantis po 13,5 taško ir 7 rezultatyvaus perdavimo bei esantis neabejotinai pagrindinis N. Vučevičiaus pagalbininkas.

Lietuviai prieš tai 93:67 pranoko Egiptą ir 96:66 – Meksiką. Juodkalniečiai egiptiečius įveikė 89:74, o meksikiečius – 91:71.

Įdomu, kad vienintelį kartą, kai Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinės susitiko didžiajame turnyre lietuviai jame nužygiavo iki pat finalo ir pasidabino sidabro medaliais. Tai nutiko 2013-ųjų Europos čempionate Slovėnijoje, kai Jono Kazlausko auklėtiniai savo pranašumą 77:70 įrodė tik per pratęsimą. Tada Balkanų atstovus taip pat tempė vienas svetimšalis – buvęs Vilniaus „Ryto“ mažylis Tyrese’as Rice’as.

Čempionate varžosi 32 rinktinės, komandos yra išskirstytos į aštuonias grupes po keturias. Dvi stipriausios kiekvienos grupės rinktinės žengs į kitą etapą, kur bus sudarytos naujos grupės – čia jos sužais dar dvejas rungtynes ir galiausiai vėl dvi stipriausios žengs į ketvirtfinalį.

Čempionės titulą gina Ispanija, prieš ketverius metus triumfavusi Kinijoje.

Pasaulio čempionatas svarbus tuo, kad šiame galima iškovoti tiesioginius kelialapius į kitų metų Paryžiaus olimpines žaidynes.

Europai numatytos dvi vietos – jas gaus aukščiausias vietas pirmenybėse užėmusios žemyno rinktinės, neskaitant Prancūzijos, kuri turi garantuotą vietą kaip žaidynių šeimininkė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA