Gimnazija po pamokų netyla: susirungė 52 komandos iš visos Lietuvos | Kas vyksta Kaune

Gimnazija po pamokų netyla: susirungė 52 komandos iš visos Lietuvos papildyta

R. Tenio nuotr.

Kauno „Santaros“ gimnazijoje penktadienį jau ketvirtą kartą surengtos respublikinės pirmosios medicinos pagalbos varžybos. Šių metų renginys per neilgą, bet prasmingą žaidynių istoriją kol kas didžiausias – susirungė daugiau kaip pusšimtis moksleivių komandų, o augantį dėmesį pirmosios pagalbos įgūdžiams pažymėjo ministrų vizitas.

Sugužėjo iš 19-os miestų

Lietuvos mokyklų pirmosios medicinos pagalbos varžybose dalyvauja šalies mokyklų, gimnazijų, profesinių mokyklų, progimnazijų 8-12 klasių mokinių komandos ir svečiai. Kiekvieną komandą sudaro trys mokiniai, kuriuos lydi komandos vadovas.

Kaip „Kas vyksta Kaune“ įvardijo viena varžybų iniciatorių, koordinatorė Ugnė Malašauskaitė, šiemet į Kauną atvažiavo 51 komanda iš 19 miestų, pernai rungėsi 30 komandų.

Moksleiviai turėjo išspręsti penkias praktines užduotis ir parašyti teorinių žinių testą. Užduotys buvo atliekamos naudojantis pirmosios medicinos pagalbos vaistinėlėje esančiomis priemonėmis, dalyviai taip pat turėjo taikyti pirminį (ABCDE) nukentėjusiojo ištyrimą (ištyrimas) bei pademonstruoti turimus pirmosios medicinos pagalbos įgūdžius.

Lietuvos paramedikų asociacijos, pirmosios medicinos pagalbos mokymo centro „IRTA“ ir Kauno „Santaros“ gimnazijos surengtų varžybų užduotys vyko iki 16.40 val., o 18 val. numatyti apdovanojimai. Dalyvius vertino kompetentinga komisija, sudaryta iš profesionalių paramedikų ir skubios medicinos pagalbos studentų.

„Baigiau „Santaros“ gimnaziją, kartu sugalvojome šią idėją, todėl šioje mokykloje ir vyksta žaidynės“, – pridūrė U. Malašauskaitė.

Kadangi šiais metais dalyvių bene dvigubai daugiau, renginį apsilankymu pagerbė aukščiausi šalies politikai – sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, taip pat Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) vadovas Nerijus Mikelionis.

Pagarba gyvybei glūdi kauniečių šaknyse

Kaip naujienų portalui sakė A. Dulkys, prieš ketverius metus nuostabi pirmosios pagalbos varžybų idėja gimė paramedikų šeimoje.

„Matyt, tai dar viena priežastis, dėl kurios Kaune turime stipriausią greitosios medicinos pagalbos centrą. Parlamento sprendimu, nuo šių metų liepos 1-osios Kaunas taps visos Lietuvos greitosios medicinos pagalbos ašimi. Iki šiol šį darbą šalyje organizavo 48 skirtingos įstaigos.

Tikriausiai, kauniečių šaknyse labai stiprus troškimas gelbėti žmonių gyvybes, o tai reiškia specialistų koncentraciją, tam tikrą istoriškai susiformavusią kompetenciją. Natūralu, kad čia gimsta ir tokie gražūs renginiai. Iš pradžių varžybose dalyvavo tik Kauno ir Vilniaus mokiniai, dabar jau atvyksta iš visos Lietuvos“, – kalbėjo ministras.

Prie Kauno jungiama 15 GMP stočių: nauja organizacija pradės veikti liepą

Jo turimais duomenimis, kasmet Lietuvoje pirmosios medicininės pagalbos pradmenų išmoksta apie 200 tūkst. žmonių. Maždaug 150 tūkst. iš jų – norintys įgyti, prasitęsti vairuotojo pažymėjimą, apie 50 tūkst. žmonių dirba švietimo, sveikatos, viešosios tvarkos srityse.

Su kritinėmis situacijomis, kai kyla grėsmė sveikatai ar gyvybei, anot A. Dulkio, gali susidurti bet kas, ne tik specialistai. Jeigu turi pirmąsias žinias, ką daryti tokiu atveju, kaip įvertinti grėsmę, elgtis su vaistinėle, suteikti pačią pirmąją pagalbą, psichologiškai padėti žmogui, kol atvyks tikrieji profesionalai, elementariais, bet užtikrintais veiksmais gali suteikti nukentėjusiajam antrą šansą.

Svarbu ne tik žinoti, bet ir pabandyti

„Tie smulkūs dalykai yra didžiulės svarbos pirmomis nelaimės minutėmis, jie gali lemti žmogaus išgyvenimą. Didelę reikšmę turi moksleivių darbas su praktinėmis, nors ir simuliuotomis situacijomis, traumas imituojančiais aktoriais. Žmogus gali įsivaizduoti teoriškai žinantis, ką daryti, tačiau stresas, įtampa susidūrus su nelaime akis į akį gali trukdyti panaudoti tas žinias“, – pastebėjo ministras.

Tokios varžybos, žaidimai padeda bent dalinai sukurti aplinką, kurioje gali tekti veikti realiame gyvenime. Renginys plečiasi, penktadienį į „Santaros“ gimnaziją atvyko net du ministrai, Kauno GMPS vadovas, moksleiviai gali pasižiūrėti, kaip atrodo masinių nelaimių logistikos automobilis. Tai rodo nacionalinio masto palaikymą iniciatyvai.

Kaune dirbti pradeda pirmasis šalyje masinių nelaimių logistikos automobilis

„Apskritai, tikiu, kad paramediko profesija taps prestižinė, tam planuojamos investicijos. Lietuvoje bus nupirkti visiškai nauji greitosios medicinos pagalbos automobiliai su nauja įranga. Požiūris keičiasi, jį privaloma keisti, nes gyvenimas jau nebe toks ramus.

Kaip pilietis labai džiaugiuosi, manau, tai mūsų visų pergalė. Neatsimenu, kad mane mokykloje kas nors būtų mokęs gelbėti gyvybę, o teritorijoje granatą mesti mokė. Įsivaizduokite, šiandien čia yra virš pusantro šimto dalyvių – jeigu kiekvienas sutiks bent po vieną žmogų, kuriam reikės pagalbos, gali būti išgelbėtos 153 gyvybės. Man atrodo, fantastika“, – gyvybės aritmetiką išvedė A. Dulkys.

Papildyta balandžio 8 d., 14 val.

Lietuvos paramedikų asociacija vėlų penktadienio vakarą paskelbė varžybų rezultatus. Pirmąją vietą užėmė VDU „Rasos“ gimnazija (190 balų), antrąją – Ignalinos Česlovo Kudabos gimnazijos 3 komanda (168 balai), trečiąją – LSMU gimnazijos 1 komanda (162 balai).

Varžybų šeimininkai Kauno „Santaros“ gimnazija (147 balai) liko garbingoje septintoje vietoje, kurią pasidalijo su tiek pat taškų surinkusia Kauno Jono Basanavičiaus gimnazijos 1 komanda.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA