Svarbi informacija gamtos mėgėjams: ribojamas kai kurių teritorijų lankymas | Kas vyksta Kaune

Svarbi informacija gamtos mėgėjams: ribojamas kai kurių teritorijų lankymas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos informuoja, kad kai kuriuose gamtiniuose draustiniuose ir kitose gamtiniu požiūriu vertingose teritorijose yra draudžiama lankytis nuo balandžio 1-os iki rugpjūčio 1-os dienos. Tuo metu gamtoje vyksta daug gyvybiškai svarbių procesų – paukščių perėjimas ir jauniklių vedimas, todėl bet koks trikdymas gali turėti neigiamą poveikį.

Lankymas ribojamas ornitologiniuose, teriologiniuose, herpetologiniuose, entomologiniuose, telmologiniuose draustiniuose. Daugiau apie draustinius galite sužinot čia

Kauno ornitologinis draustinis yra šalia Kauno hidroelektrinės. Draustinyje saugomos paukščių žiemavietės, esančios žemutiniame Kauno HE užtvankos bjefe. Šioje teritorijoje žiemoja tūkstančiai paukščių, o kai kurie įtraukti į nykstančių gyvūnų sąrašus.

Kaune yra ne vienas teriologinis draustinis, kuriuose saugomi šikšnosparniai. Kiekvienas draustinis turi savo nuostatus, kurie apriboja naudotojų ūkinę veiklą ir užtikrina šikšnosparnių apsaugą. Draustinių teritorijoje draudžiama keisti gamtinę aplinką, o šikšnosparnių žiemojimo metu nuo rugsėjo iki gegužės mėnesių juose lankytis. Juos galima rasti įvairiuose miesto fortuose ir kitose vietovėse.

Kauno rajone, Kulautuvoje, taip pat galima rasti Nerėpos entomologinį draustinį, kuris buvo įsteigtas siekiant išsaugoti vienintelę Lietuvoje žinomą reliktinių kalninių apsiuvų radavietę ir kitų retųjų vabzdžių buveines. Pastaruoju metu dėl žmogaus veiklos draustinyje kalninė apsiuva buvo laikoma išnykusia, tačiau ji vėl buvo aptikta 2020 m.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymu išimtys yra taikomos tuomet, kai vykdomi aplinkos tyrimo, aplinkos monitoringo, mokslo tiriamieji darbai ir jiems vykdyti yra gautas atsakingos institucijos pritarimas, vykdoma aplinkos apsaugos valstybinė kontrolė, valstybinė saugomų teritorijų kontrolė, nustatytas draudimo lankytis laikotarpis aplinkos ministro įsakymu paankstintas arba pratęstas ne ilgiau kaip 30 dienų ir kita. Daugiau galite susipažinti čia , žiūrint specialiąsias žėmės naudojimo sąlygas 77, 78, 81 straipsniuose.

Šių draustinių teritorijoje gyvenančių asmenų veikla nėra priskiriama teritorijos lankymui.

Pavasarį keliaudami į saugomas teritorijas visuomet pasitikslinkite lankymosi galimybes, kreipdamiesi į savo regiono saugomos teritorijos direkciją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA