I. Šimonytė ragina išlaikyti ramybę: Lietuvos saugumui grėsmės nėra | Kas vyksta Kaune

I. Šimonytė ragina išlaikyti ramybę: Lietuvos saugumui grėsmės nėra

delfi.lt / Simona Voveriūnaitė 2022/03/05 11:51
I. Šimonytė / DELFI nuotr.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė šeštadienį Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje dar kartą pakartojo, jog Lietuvos saugumui nėra jokios grėsmės. O jis dar ir nuolat stiprinamas.

„Pagrindinė žinia, kurią norėtume šiandien abu pranešti ir pakartoti – Lietuvos saugumui nėra ne tik, kad jokios grėsmės, bet jis nuolat stiprinamas“, – sakė I. Šimonytė.

„Nors savaime suprantamas žmonių nerimas, kadangi informacijos yra labai daug, ji yra sukrečianti. Ir karo vaizdai yra gniuždantys ir sukrečiantys, emociškai be galo sunku suprasti, kad tokie žiaurumai vyksta mums svarbioje ir broliškoje šalyje. Vis dėlto, kaip Lietuvos kariuomenė yra teisingai patarusi – reikia ieškoti būdų, ką šioje situacijoje kiekvienas iš mūsų galėtų padarytų, kad padėtų“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Ministrė pirmininkė ragino išlaikyti ramybę, rimtį, susilaikyti nuo veiksmų, kurie „galėtų atrodyti kaip neapykanta žmonėms dėl jų tautybės“.

„Ir bendrai visiems kartu padėti Ukrainos žmonėms tuo, kuo tik galime“, – sakė ji.

I. Šimonytė teigė, jog šeštadienį vyks į Alytų, į ten įrengtą pabėgėlių centrą.

Vyriausybės vadovė išreiškė lūkestį, kad pažadėti humanitariniai koridoriai Ukrainoje iš tiesų veiks.

„Labai tikiuosi, kad kol kas neaiškios, bet pažadėtos humanitarinio koridoriaus aplinkybės leis iš kovinių veiksmų teritorijos evakuoti moteris ir vaikus, vyresnius žmones, ligonius. (…) Ir tai reiškia, kad žmonių vakarų Ukrainoje ar ES padaugės“, – teigė I. Šimonytė.

A. Anušauskas: NATO karių Lietuvoje daugėja

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigė, jog saugumo situacija regione yra įtempta, bet NATO karių skaičius Lietuvoje vis didėja.

„Žinoma, saugumo situacija regione yra įtempta. Ir mus skatina partneriai vertinti realią karinę situaciją prie savo sienų, aplink Lietuvą. Bet Rusija visus savo pajėgumus yra metusi prieš Ukrainą. (…) Baltarusijoje esančios Rusijos pajėgos yra visos nukreiptos prieš Ukrainą. Lietuvoje NATO karių skaičius padaugėjo iki 3 tūkstančių, jis nuolat daugėja, bus didelės pratybos, bus papildomas JAV batalionas tankų. Tai galiu visus nuraminti, kad tų pajėgų yra tikrai pakankamai dabartinėje situacijoje“, – tikino krašto apsaugos ministras.

Jis taip pat paneigė viešojoje erdvėje pasigirstančias baimes, kad NATO Lietuvos, reikalui esant negins.

„Mes esame NATO, mūsų kariuomenė yra NATO, mūsų kariuomenė kartu su sąjungininkais yra pasiruošusi visiems scenarijams“, – aiškino jis.

I. Šimonytė: V. Zelenskio kritiką galima suprasti

I. Šimonytė spaudos konferencijoje įvertino ir Ukrainos vadovo Volodymyro Zelenskio išsakytą kritiką NATO, po dar vieno pakartojimo, kad oro erdvė Ukrainoje uždaryta nebus.

„Prezidentas V. Zelenskio kritiką galima suprasti, kadangi tai yra jo šalis, jo žmonės, kurie žūsta po V. Putino apšaudymo. Bet apie neskraidymo zoną ir implikacijas, jei NATO ją tokia paskelbtų, mes jau esame kalbėję, nenorėčiau kartotis“, – sakė I. Šimonytė.

Ji penktadienį teigė, jog Ukrainos oro erdvės paskelbimas neskraidymo zona reikštų tiesioginį NATO įsikišimą į ginkluotą konfliktą, o tai dabar „daryti yra neatsakinga“.

Ji taip pat teigė, jog atrodo, kad Rusija „nesirenka taikinių ir toks vaizdas, kad nori sukelti kuo didesnius humanitarinius nuostolius“.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis naktį iš penktadienio į šeštadienį neslėpė kartėlio dėl NATO sprendimo nenustatyti neskraidymo zonos virš Ukrainos ir sakė, kad tai visiškai atriš rankas Rusijai, stiprinančiai smūgius iš oro.

„Visi žmonės, žūsiantys nuo šios dienos, taip pat žus dėl jūsų, dėl jūsų silpnumo, dėl vienybės stygiaus, – emocingai sakė Ukrainos lyderis. – Atsisakęs įkurti neskraidymo zoną Aljansas uždegė žalią šviesą bombarduoti Ukrainos miestus ir kaimus.“

Penktadienį NATO nesutiko nustatyti neskraidymo zonos virš Ukrainos ir perspėjo, kad tai gali išprovokuoti didesnį karą Europoje su branduolinių ginklų turinčia Rusija.

„Viskas, ką Aljansas sugebėjo šiandien nuveikti – per savo aprūpinimo sistemą perduoti Ukrainai 50 tonų dyzelino. Galbūt kad galėtume sudeginti Budapešto memorandumą“, – sakė V. Zelenskis, turėdamas galvoje 1994 metas pasirašytą dokumentą, turėjusį suteikti Ukrainai saugumo garantijas mainais į sovietinių laikų branduolinių ginklų atsisakymą.

„Neatsipirksite nuo mūsų litrais degalų už litrus kraujo, pralieto už mūsų bendrą Europą“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA