Kartotinius mokymus pradeda 2,5 tūkst. buvusių šauktinių (foto) – Kas vyksta Kaune

Kartotinius mokymus pradeda 2,5 tūkst. buvusių šauktinių (foto)

BNS / Augustas Stankevičius 2024/05/01 13:00
Rezervo kariai / Št. srž. sp. I. Budzeikaitės / Lietuvos kariuomenės nuotr.

Kariuomenei vykdant vienas didžiausių nacionalinių pratybų „Perkūno griausmas 2024“, kartotinius mokymus trečiadienį pradeda 2,5 tūkst. aktyviojo rezervo karių – buvusių šauktinių.

Jonavos rajone, Gaižiūnų poligone, vyks karių logistinis aprūpinimas, išduodama ginkluotė, ekipuotė, atliekamos procedūros, po kurių kariai išvyks į karinius vienetus. Aktyviojo rezervo pratybų trukmė priklausys nuo karinio dalinio, daugumai mokymai truks iki trijų savaičių.

Pratybose „Perkūno griausmas 2024“ Lietuvos kariuomenė ir visos valstybės institucijos treniruoja perėjimą iš taikos į karo metą, įgyvendinant visus etapus ir nuosekliai atliekant būtinus veiksmus.

Šie mokymai truks iki gegužės ir apims mažesnes pratybas. Tai – „Perkūno bastionas 24“, „Budrus Sakalas 2024“, „Audros Smūgis 24“, „Kibernetinis skydas“. Taip pat bus aktyvuojamos Lietuvos kariuomenės greitojo reagavimo pajėgos.

Mokymuose dalyvaus ir daugiau nei 4 tūkst. Lietuvos kariuomenės karių, taip pat šaulių sąjungos bei savivaldos atstovai.

Pratybų metu taip pat bus treniruojami savivaldybėms paskirti komendantai, bus formuojami komendantiniai vienetai ir vykdomos jų funkcijos, bus vykdoma materialiojo turto rekvizavimo treniruotė bei tam tikrose Vilniaus ir Kauno vietose laikinai įvesta komendanto valanda.

Kaip BNS nurodė kariuomenė, 22 komendantai Kauno ir Vilniaus regionuose bus aktyvuoti gegužės 6–7 dienomis.

Jie, drauge su pavaduotojais ir priskirtu personalu, treniruosis bendradarbiavimą su savivaldybių administracijomis ir kitomis valstybės institucijomis, šalyje paskelbus mobilizaciją ir karo padėtį.

Šių pratybų metu, nuo gegužės 7 dienos 22 val. iki kitos dienos 5 val. ryto Vilniuje ir Kaune bus treniruojamasi veiksmai įvedus komendanto valandą.

Šie veiksmai numatomi organizuoti Vilniaus Viršuliškių ir Aukštųjų Panerių teritorijose bei Kauno Palemono mikrorajone, kur komendantiniai vienetai ir policija vykdys teritorijos kontrolę, objektų apsaugą, transporto patikrą.

„Gyventojų veikla ir eismas pratybų metu ribojamas nebus, tačiau numatomi realūs Lietuvos policijos ir komendantinių vienetų patikros punktai, kur pravažiuojantis transportas gali būti stabdomas, sutikrinami dokumentai ir kitos procedūros, įprastos kelių policijos reidų metu“, – rašoma kariuomenės komentare.

Pratybų metu apgyvendintose teritorijose gali būti naudojamos imitacinės garsinės, sprogstamosios ir dūminės priemonės, sulaikomas, stabdomas ir apieškomas pratyboms paskirtas personalas ir pažymėtas transportas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA