G. Nausėda: Rusijos atakos prieš atominius objektus Ukrainoje – branduolinis terorizmas | Kas vyksta Kaune

G. Nausėda: Rusijos atakos prieš atominius objektus Ukrainoje – branduolinis terorizmas

BNS / Austėja Masiokaitė-Liubinienė, Ramūnas Jakubauskas 2022/03/04 11:33
/ R. Tenio nuotr.

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį branduoliniu terorizmu pavadino Rusijos pajėgų veiksmus puolant Ukrainos atomines elektrines.

„Rusijos atakos prieš civilius atominius objektus Ukrainoje yra branduolinio terorizmo aktas ir nusikaltimas žmogiškumui. Astravo atominė elektrinė Baltarusijoje, pasienyje su Lietuva, taip pat gali būti paversta Rusijos ginklu“, – tviteryje penktadienį rašo prezidentas.

Jis paragino tarptautinę bendruomenę nedelsiant sureaguoti į „Rusijos branduolinius nusikaltimus“.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigė, kad dėl Zaporižės atominės elektrinės apšaudymo turi būti sušaukta Jungtinių Tautų Saugumo Taryba, o aplink Ukrainos atomines elektrines – sukurtos apsaugos zonos.

Jis taip pat pabrėžė, kad būtina sukurti humanitarinius koridorius karo pabėgėliams.

„JT Saugumo Taryba galėtų įrodyti, kad vis dar yra svarbi institucija, sušaukiant ją nedelsiant ir sukuriant saugias zonas aplink Ukrainos atomines elektrines bei humanitarinius koridorius žmonėms, bėgantiems nuo Rusijos vykdomų žudynių“, – tviteryje rašė ministras.

Ukrainos pagalbos tarnybos penktadienį pranešė, kad užgesino gaisrą Zaporižios atominėje elektrinėje, kilusį po Rusijos kariuomenės apšaudymo.

Regioninės karinės administracijos pranešime patvirtinama, kad gaisras jėgainėje buvo užgesintas, o 1-ojo reaktoriaus skyrius apgadintas, tačiau tai neturi įtakos bloko saugumui.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino Maskvą griebusis „branduolinio teroro“ ir mėginant „pakartoti“ Černobylio katastrofą.

Per antrą savaitę besitęsiantį Rusijos karą Ukrainoje rusų kariai taip pat užėmė Černobylio atominę elektrinę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA