Įsigalioja nauji reikalavimai atvykstantiems į Lietuvą | Kas vyksta Kaune

Įsigalioja nauji reikalavimai atvykstantiems į Lietuvą

BNS 2020/08/10 08:32
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Iš Lenkijos, Nyderlandų, Islandijos, Kipro ir Turkijos grįžtantiems lietuviams nuo pirmadienio įvedama privaloma dviejų savaičių izoliacija. Taip pat visi grįžtantieji iš užsienio oro ar jūrų transportu privalės dar lėktuve ar kelte užpildyti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro anketą.

Užsieniečiams atvykti iš Lenkijos ir Kipro bus leidžiama, tačiau jiems taip pat privaloma dviejų savaičių izoliacija. Iš Nyderlandų, Islandijos ir Turkijos užsieniečiams atvykti bus draudžiama, išskyrus Vyriausybės numatytas išimtis.

Iš koronaviruso paveiktų šalių sąrašo išbraukta Kanada. Grįžtantiems lietuviams iš šios šalies nebėra būtina dviejų savaičių saviizoliacija. Pagal Vyriausybės numatytą išimtį, iš šios šalies užsieniečiams atvykti yra leidžiama ir nuo šiol jiems nebetaikoma privaloma dviejų savaičių izoliacija.

Saviizoliacija būtina, kai atvykstama ar grįžtama iš šalių, kuriose sergamumo rodiklis yra 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias dvi savaites.

Be jokių apribojimų į Lietuvą atvykti galima užsieniečiams iš Jungtinės Karalystės, Slovėnijos, Lichtenšteino, Danijos, Vokietijos, Airijos, Slovakijos, Italijos, Graikijos, Norvegijos, Latvijos, Estijos, Suomijos ir Vengrijos.

Visiems kitiems užsieniečiams atvykimas į Lietuvą yra draudžiamas, išskyrus Vyriausybės numatytas išimtis.

Tuo tarpu grįžtantieji ar atvykstantieji keltu bei lėktuvu nuo pirmadienio įpareigojami užpildyti kelionės metu gautą popierinę anketą arba užsiregistruoti Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre elektroniniu būdu.

Griežtesnės viruso kontrolės priemonės

Vyriausybės COVID-19 sukeltos situacijos valdymo komitete pirmadienį planuojama aptarti griežtesnes koronaviruso plitimo kontrolės priemones.

„Tos priemonės jums yra pažįstamos, jas esam taikę, naudoję. Taip, kaip išeidinėjom iš situacijos, taip tam tikru žingsneliu, blogėjant situacijai, į ją vėl įeidinėtume“, – žurnalistams penktadienį sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Anot jo, šios priemonės, be kita ko, apima platesnio masto kaukių dėvėjimą, darbo laiko ribojimą, srautų valdymą, nuotolinį darbą, sergančiųjų lankymą, susibūrimų ribojimus bei kitas priemones.

A. Verygos teigimu, tam tikros priemonės būtų taikomos atskiriems sektoriams ar šalies regionams, bet ne visos valstybės mastu.

Pasak ministro, įvedant griežtesnius ribojimus siūloma atsižvelgti į 14 dienų sergamumo rodiklį 100 tūkst. gyventojų.

„Pasiūlyta prisirišti prie dviejų reikšmių – 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų ir 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų“, – teigė jis.

Vis dėlto, šie klausimai gali būti nukelti ir į kitos savaitės posėdį, jei jų nespės suderinti atsakingos institucijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA