Ką tik atvertą Vienybės aikštę išmargino juodos žymės | Kas vyksta Kaune

Ką tik atvertą Vienybės aikštę išmargino juodos žymės

R. Tenio nuotr.

Nors rekonstruotoje Vienybės aikštėje dar praktiškai kvepia statybomis, kauniečiams užkliuvo vietomis sterilų baltumą jau praradęs grindinys. Šitaip aikštę pagražino ekstremalaus sporto mėgėjai – savivaldybės atstovai teigia, kad aikštė bus periodiškai valoma, bet kol kas oficialiai ji dar neperduota miestui.

Kaip atkreipė dėmesį „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas Vaidotas, naujoji Vienybės aikštė jau yra subjaurota paspirtukų ratų žymių. „Baisu žiūrėti“, – konstatavo vyras, svarstęs, ar čia yra numatomi kokie nors valymai, draudimai.

Šviesų grindinį vagojančių juodulių itin padaugėjo po priešpaskutinį gegužės savaitgalį Kaune šurmuliavusio miesto gimtadienio. Į centrą pasižiūrėti šventinių renginių suplūdus masei žmonių, suintensyvėjo ir rekreacinis riedlentininkų, paspirtukininkų bei dviratininkų eismas Vienybės aikštėje. Rezultatas – vos per kelias savaites nudrengti betono liejinių kampai, naują grindinį raižo tamsūs dryžiai.

Valys pagal nustatytas taisykles

Kauno savivaldybės atstovus klausimas dėl ekstremalaus sporto entuziastų Vienybės aikštėje iš pradžių gerokai nustebino, mat, kaip skelbė rekonstrukciją vykdęs SBA grupė, įmantrūs betono liejiniai buvo sukurti ratuotiems gatvės kultūros atstovams, atnaujinta erdvė dedikuota ir jaunimui.

„Šiuo metu Vienybės aikštė priklauso vystytojui ir nėra perduota miestui. Kai bus perduota, Kaunas rūpinsis aikštės tvarkymu. Į dokumentaciją įeina ir eksploatacijos taisyklės, kurias vystytojai šiuo metu ruošia“, – aiškino savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Remiantis tomis taisyklėmis bus sprendžiama, kokiu būdu valyti grindinį. Tarkime, minėjo A. Pakalniškis, Laisvės alėjoje yra atsijų, tad taikomas specifinis valymo būdas, čia lygiai taip pat. Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas patikino, kad perdavus aikštę miestui, ji bus periodiškai valoma.

Aikštė perduota gegužės pradžioje

Pastebėtina, savivaldybės atstovų pareiškimas, kad aikštė dar ne miesto žinioje, kiek keistas, mat iškilmingas perdavimas su koncertu, kurį transliavo „Kas vyksta Kaune“, surengtas gegužės 10-ąją. Reikia manyti, tai buvo tik simboliškas atidarymas, o už atnaujintą erdvę tebėra atsakingas vystytojas.

Primename, kad SBA bendrovė „Urban Inventors“ Vienybės aikštės atnaujinimo darbus pradėjo 2017 m. antroje pusėje. Per rekonstrukciją iš esmės atnaujinta viršutinė aikštės dalis – paklota nauja danga, įrengtos žalumos oazės, pasodinta keliolika medžių, suformuoti balto betono liejiniai.

Aikštę taip pat papuošė fontanas, dirbtinis upelis, įrengti suoliukai, apšvietimas, sutvarkytos aikštės prieigos, įrengta požeminė stovėjimo aikštelė. SBA investicijos į projektą viršijo 10 mln. eurų, tai – istoriškai didžiausia investicija į centrinę miesto aikštę Lietuvoje.

Gegužės pradžioje čia vykusiame perdavimo renginyje skambėjo Danieliaus Dolskio, Kipro Petrausko ir Antano Šabaniausko dainos, kurias atliko Kauno valstybinio muzikinio teatro solistas Egidijus Bavikinas. Taip pat su dainininke Otreya pasirodė reperis Alekna bei Kauno ekstremalaus sporto klubo nariai, demonstravę triukus ant riedučių, dviračių ir riedlenčių. Galiausiai, įjungtas moderniausiu šalyje tituluojamas fontanas.

Susirūpino garantiniu remontu

Tiesa, gegužės antroje pusėje kauniečių dėmesį patraukė tam tikri „šokančio“ fontano veikimo ypatumai. Pastebėta, kad čiurkšlės į viršų šauna netolygiai – kai kurios, rodosi, vos pulsuoja. Fontaną sumontavusios įmonės „Poolservice.lt“ vadovas Mantvydas Šakalys tąkart paaiškino, kad įrenginys tiesiog reaguoja į oro pasikeitimus.

[susije_video kurie=””]

„Visų pirma, Vienybės aikštės fontane įdiegtos kelios papildomos technologijos: vėjo greičio ir lietaus jutikliai. Purkštukų srovė, priklausomai nuo vėjo, mažinama trimis pakopomis. Esant gūsingam, škvaliniam vėjui, fontanas išvis išjungiamas. Pučiant 12-16 m/s vėjui, čiurkšlės visiškai sumažinamos, iki 10 cm“, – dėstė M. Šakalys.

Visi davikliai yra su užlaikymu. Pradėjus kristi lašams, fontanas išjungiamas dešimčiai minučių. Jeigu per tą laiką toliau lyja, įrenginys lieka išjungtas ir iš naujo paleidžiamas dešimt minučių po to, kai lietus pasibaigia.

Kaip skelbta anksčiau, fontane sumontuoti 40 modulių – kiekvieną sudaro šviestuvas ir greitaeigis vožtuvas, vandens sroves keliantis į 2-3 metrų aukštį. Jis geba vandens srovę perkirsti 10 kartų per sekundę – tai, anot M. Šakalio, yra didžiausias šiuo metu pasaulyje įmanomas greitis. Atitinkamai, kiekvienas tos sistemos taškas gali veikti individualiai arba sinchroniškai su kitais.

Naujas Vienybės aikštės fontanas užima 250 kv. metrų plotą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA