Kovai su insulto padariniais – švirkštas su botulinu | Kas vyksta Kaune

Kovai su insulto padariniais – švirkštas su botulinu

Organizatorių nuotr.

Galvos smegenų insultai jaunėja. Respublikinės Kauno ligoninės (RKL) Terapijos klinikos Neurologijos skyriaus vedėja Aistė Čikotienė atvira: jei anksčiau tai buvo senyvų žmonių liga, tai šiandien vis daugiau pacientų – darbingo amžiaus, veiklūs, energingai skubėję gyventi. Jų, kaip ir senjorų, kartais neaplenkia viena poinsultinių negalių – rankos spastiškumas.

Gera žinia: yra būdas

Paralyžiuota spastiška, prie kūno korpuso pritraukta ranka – viena galimų galvos smegenų insulto pasekmių, sugebanti ypač apsunkinti gyvenimą. Ar įmanoma palengvinti šią būklę?

„Taip, – sako RKL Neurologijos skyriaus vedėja A.Čikotienė. – Poinsultinio paralyžiaus išgydyti negalime, tačiau turime veiksmingą priemonę, padedančią pasireiškus rankos raumenų spastiškumui. Tai – botulino toksino injekcijos.“

„Taip, tai tas pats botulino toksinas, kuris naudojamas estetinėms procedūroms, – aiškina gydytoja. – Neurologijos skyriuje botulino misija yra ne grožis, bet gyvenimo kokybė. Kasmetė mūsų statistika – dešimtys akivaizdaus pagerėjimo atvejų.“

Šis būdas pasaulio medicinos praktikoje sėkmingai naudojamas daugiau nei tris dešimtmečius. Kaune botulino toksino injekcijas, kurios poinsultinės spastiškos rankos būklei gerinti skiriamos nemokamai, taiko tik Respublikinė Kauno ligoninė.

Botulino toksino suleidžiama į spastiškus rankos raumenis, ligoniui gydantis RKL Terapijos klinikos Neurologijos skyriaus stacionare.

Pasireiškia ne iš karto

Smegenų insultas ir jį lydintys, kartais tik vėliau išryškėję organizmo funkcijų sutrikimai žmogaus gyvenimą gali pasukti 180 laipsnių kampu. Ir – ne į saulėtąją pusę.

Injekcija / Organizatorių nuotr.

„Poinsultinis rankos spastiškumas, – pasakoja A.Čikotienė, – yra raumenų sustingimas, atsirandantis ne iš karto. Anksčiausiai rankos raumenų spastika ima ryškėti po 7-10 dienų, bet dažniau – po mėnesio ar trijų, kartais ir vėliau.“

Tuomet, sako RKL Terapijos klinikos Neurologijos skyriaus vedėja, žmogui mažai kas gali padėti. Ypač jei jis nejuda, tapo nedarbingas. Šeimos gydytojas gali tik patalkinti artimiesiems organizuojant palaikomąjį gydymą, reabilitaciją.

Kodėl reikia pagalbos

Bėgant laikui, rankos spastiškumas stiprėja. „Atsiranda rūpesčių dėl higienos, nes pritraukta ranka trukdo elementariai apsiprausti. Prasideda odos problemos, nuo iššutimų iki rimtesnių bėdų. Į delną įauga nagai, nes kietai sugniaužtas kumštis trukdo juos nukirpti. Kaip tokį žmogų aprengti, taikyti reabilitacijos procedūras?“ – kalba A.Čikotienė apie ligonių su poinsultine rankos spastika vis sunkėjančią kasdienybę.

Ar sustingę, sutraukti rankos raumenys kelia skausmus? „Taip. Ir nemažus, – teigia Neurologijos skyriaus vedėja A.Čikotienė. – Vienas spastiškumo padarinių yra sausgyslių sutrumpėjimas ir kontraktūros. Progresuoja riešo, alkūnės, peties sąnario nejudrumas.“

Gyvenimas ima šviesėti

„Nuo 2006-ųjų ligoniams su po insulto spastiška ranka taikau gydymo metodą botulino toksino injekcijomis, – pasakoja A.Čikotienė. – Respublikinėje Kauno ligoninėje šias injekcijas leidžiame su kolega gydytoju neurologu Nerijumi Golubovu. Galiu pasakyti, kad veiksmingesnės priemonės po insulto spastiškos rankos būklei pagerinti šiandien nėra.“

Kas vyksta, ligoniui į rankos raumenis suleidus botulino toksino? „Jau antrą – trečią dieną po injekcijos pacientas pajunta, kad ranka lyg ir atsileidžia. Maždaug po mėnesio jau gali atgniaužti kumštį, nusikirpti, o moteris ir nusilakuoti nagus. Palaipsniui ranka atsipalaiduoja, tampa nebepritraukta. Galima nusiprausti.

Apsirengti“, – vardija pokyčius, iš esmės keičiančius paciento gyvenimo kokybę, gydytoja A.Čikotienė. Tai nereiškia, kad ranka pradeda funkcionuoti. Tačiau jai atsipalaidavus komfortas, lyginant su spastiškumu, – didžiulis. Botulino toksino injekcijomis atpalaidavus ranką, nebesiformuoja tolesnis sąnarių nejudrumas.

Tai visiškai saugu

Po injekcijų ligoniui skiriamos reabilitacijos procedūros, sustiprinančios botulino poveikį, kuris paprastai trunka iki 3–5 mėnesių. Po to, pasirodžius gydytojui, injekcijas vėl galima kartoti.

Ar tai nepavojinga? „Nė kiek, – patikina A.Čikotienė. – Apie botulino injekcijas kuriami mitai, esą jos apnuodys organizmą, gal visą kūną paralyžiuos… Tokie nuogąstavimai neturi jokio pagrindo. Botulinas leidžiamas ne į veną, bet į tam tikrus spastiškos rankos raumenis, ir tai absoliučiai saugu. Per daugiau nei 10 metų, kai taikome šį gydymo metodą, susidūrėme vien su teigiamu poveikiu.“

Respublikinė Kauno ligoninė / Organizatorių nuotr.

„Yra ir geriamųjų raumenis atpalaiduojančių vaistų, tačiau jų efektas, kalbant apie spastiškumą po insulto, nepakankamas. Centrinės kilmės miorelaksantai atpalaiduoja ir paralyžiuotą spastišką koją, o tai dar labiau apsunkina judėjimą“, – aiškina RKL Neurologijos skyriaus vedėja A.Čikotienė apie alternatyvas botulino toksinui.

Žengti tris žingsnius

Norint Respublikinėje Kauno ligoninėje (Aukštieji Šančiai, Hipodromo g. 13) gauti nemokamą po insulto spastiškos rankos gydymą botulino injekcijomis, reikia:

Pirma: gauti siuntimą iš šeimos gydytojo neurologo konsultacijai. Diagnozėje turi atsispindėti, kad buvo patirtas insultas su liekamaisiais reiškiniais.

Antra: ateiti į RKL Konsultacijų polikliniką ir konsultuotis su neurologais (jų yra 11), kurie nukreips į RKL Terapijos klinikos Neurologijos skyrių botulino toksino injekcijai.

Trečia: neurologas sutars dieną planiniam guldymui. Planiniam guldymui į ligoninę (tik pasikonsultavus su neurologu) galima registruotis ir tel. 8 604 80514, 8 (37) 740779.

Yra galimybė pasirinkti ir mokamą palatą, pritaikytą pacientų su negalia komfortui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA