Ar taps Kaunas medicinos turistų sostine Europoje? | Kas vyksta Kaune

Ar taps Kaunas medicinos turistų sostine Europoje?

Rasita Kunikauskaitė, Vilius Stankevičius, Brigita Sabaliauskaitė 2019/09/09 08:45
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuva sulaukia vis daugiau medicinos turistų dėmesio. Visai nekeista: užsienio žiniasklaida šalį vadina kokybiškos ir pigios medicinos priežiūros meka. Prie galimybės tapti lydere prisideda ir Lietuvos valstybės perkama milijonus kainuojanti įranga, kurios pasaulyje – vos keli šimtai.

Nuo 2007 metų, kada Lietuvos medicinos sektorius buvo restruktūrizuotas, sektorius tapo vienas iš lyderiaujančių visoje Europos Sąjungoje dėl geros infrastruktūros ir gerai anglų kalba gebančių kalbėti profesionalų. Tikimasi, jog iki 2022 Lietuva pritrauks beveik 300 tūkst. taip vadinamų medicinos turistų, rašoma „Open Access Government“ puslapyje.

Viena iš tokių priežasčių – mažesnės kainos. Pavyzdžiu galėtų tapti dantų implantų rinka. Lietuva gali pasiūlyti naujausius šių procedūrų sprendimus pacientams, o ir kainos skiriasi kartais: Jungtinėje Karalystėje – virš 2,4 tūkst. svarų, o Lietuvoje analogiška procedūra kainuoja vos 750 eurų.

„Pastaruoju metu mes pastebime, kad vis daugiau britų atvyksta atlikti įvairių procedūrų: nuo plastinės operacijos iki dantų gydymo“, – pastebi Vytis Papeckys, vienas iš „Health Tourism Lithuania“ įkūrėjų.

„Viso to priežastis yra tai, jog eilės NHS (aut. past. – sistema, skirta registruotis į gydymo įstaigas) yra labai ilgos, o Lietuvoje kainos yra prieinamos, privačios medicinos paslaugų kokybė yra gera“, – sako pašnekovas.

„Medicinos turistai“ traukia ir į Kauną

Kad vienoje vaizdingiausių Kauno vietų – šimtamečio Ąžuolyno paunksmėje, vietoje prestižinio teniso aikštyno netrukus įsikursianti grožio klinika taip pat bus orientuota į medicininį turizmą, neslepia ir veiklą Kaune sustabdžiusios „Grožio chirurgijos“ klinikos atstovė, jau dirbanti naujai besikuriančioje įstaigoje Renata Petraitytė.

Vietoje presižinių grunto teniso kortų Kaune – sintetinės aikštelės ir stiklinis daugiaaukštis, kuriame kuriasi plastikos chirurgijos klinika ir viešbutis pacientams iš užsienio / R. Tenio nuotr.

„Kasdien sulaukiame nemažai užklausų dėl medicinos paslaugų iš užsienio pacientų. Atvyksta iš labai skirtingų šalių – dažnai pacientų sulaukiame iš Skandinavijos šalių, Jungtinės Karalystės, Vokietijos. Paslaugomis dažnai naudojasi ir kaimyninės šalys, pavyzdžiui, Latvija. Dėl veido patempimo operacijų neretai pacientų sulaukiame ir iš Jungtinių Amerikos valstijų“, – pasakoja moteris.

Neretai dėl ilgų eilių gimtojoje šalyje, užsieniečiams medicinines išlaidas kitoje valstybėje finansuoja ta šalis, kurioje jis registruotas. R. Petraitytė sako, kad išlaidų padengimas labiau priklauso ne nuo operacijos tipo, o nuo individualios paciento situacijos ir priežasties, kodėl jam turi būti atlikta viena ar kita operacija. „Gali būti finansuojami odontologiniai gydymai, tam tikros plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos operacijos“, – teigia specialistė.

Pasak R. Petraitytės, visiems žmonėms: tiek lietuviams, tiek užsieniečiams, yra taikomos tos pačios kainos – dvigubų standartų nėra.

Priežastis atvykti – milijoninė gydymo įranga

Birželio pradžioje visuomenei buvo pristatytas daugiamilijoninis LSMU Kauno klinikų pirkinys – gama peilis. Šis pirkinys sulaukė nemažai kritikos dėl jo kainos – 7,5 milijono eurų.

Gama peilis yra moderni įranga, leidžianti šalinti smegenų navikus, gydyti Parkinsono ligą, epilepsiją, trišakio nervo skausmus, atlikti kitas itin tikslios chirurginės intervencijos reikalaujančias procedūras be pjūvio. Kol Kaune nebuvo šios modernios įrangos, itin sudėtingų opercijų laukiantys pacientai iš Lietuvos buvo siunčiami į Čekiją, Vokietiją ar Švediją. Lietuva nuo šiol yra vienintelė šalis Rytų Europoje, kurioje įvaldyta ši pati naujausia technologija.

Kadangi artimiausias miestas, kuriame yra tokia įranga yra Praha, Kaunas tikisi pritraukti pacientų srautą ir iš kitų valstybių. Pasak gama peilį administruojančių Kauno klinikų atstovų, šia įranga per dieną galima atlikti iki 4 operacijų, o Kaune gama peiliu gydyti yra pasirengę jau keli neurochirurgai ir radiologai, kurie stažavosi Bristolyje, Teksase, Marselyje ir Tilburge.

Kauno klinikose įdiegto gama peilio specifikacija šiuo metu yra pati moderniausia – tokia įranga operuoja vos šimtas klinikų pasaulyje. Ne tokių modernių gama peilių pasaulyje yra dar 276 vienetai. Pirmoji operacija gama peiliu Kaune atlikta birželio 10 dieną, tuo metu procedūrų šiuo aparatu laukė 36 ligoniai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA