Grožio procedūrų paslaugos namuose: ką reikėtų žinoti norintiems užsiimti savarankiška veikla? – Kas vyksta Kaune

Grožio procedūrų paslaugos namuose: ką reikėtų žinoti norintiems užsiimti savarankiška veikla?

Asociatyvi / SAM nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ skaitytoja kreipėsi į redakciją, siekdama išsiaiškinti dėl grožio procedūrų paslaugų teikimo namuose teisėtumo.

„Svajoju pradėti teikti įvairias grožio paslaugas: manikiūrą, plaukų kirpimo ir kt. paslaugas moterims, tačiau šiuo metu nerandu tokiai veiklai tinkamų patalpų. Norėčiau pasiteirauti, ar tokia veikla yra legali vykdyti namuose, ar jai taikomi specialūs reikalavimai, apie kuriuos asmuo turėtų iš anksto žinoti?“ – plačiau klausimą advokatei pateikė skaitytoja.

Į klausimą atsako advokatų kontoros „ADVOCATERA“ advokatė Raimonda Lazauskienė:

Įvertinus skaitytojos klausimą, pažymėtina, kad grožio veikla vykdoma namuose turi atitikti specialius reikalavimus. Visų pirma, bet kokio pobūdžio savarankiškai veiklai vykdyti yra būtina įregistruoti jos teisinę formą. Tokia forma gali būti verslo liudijimas arba individuali veikla pagal pažymą, kurį įregistruojama pateikiant paraišką Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Sekančiai, grožio paslaugų ir asmens sveikatos priežiūros paslaugas leidžiama teikti tik turint teisės aktuose nustatyta tvarka išduotą leidimą – higienos pasą, kurio tikslas yra užtikrinti, kad ūkinės komercinės veiklos sąlygos atitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimus. Grožio paslaugų veiklai higienos pasai išduodami Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre.

Raimonda Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Įstatymuose yra numatyta nemažai kitų reikalavimų, kuriuos turės atitikti vykdoma veikla. Pavyzdžiui, prieš išduodant higienos pasą yra įvertinamos patalpos, kuriose bus atliekamos procedūros, taip pat priemonės, kurios bus naudojamos veikloje ar šias paslaugas teikiantys specialistai. Jeigu Nacionalinis visuomenės sveikatos centras nustatys, kad namuose esančios patalpos neatitinka reikalavimų grožio veiklai vykdyti, higienos pasas nebus išduotas.

Atkreiptinas dėmesys, kad Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 52 straipsnis numato, kad vertimasis ūkine komercine veikla neturint Lietuvos Respublikos visuomenės sveikatos priežiūros įstatymo ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka išduoto leidimo – higienos paso asmeniui užtraukia baudą nuo 300 iki 850 Eur, o tokį pažeidimą atlikus pakartotinai, baudos dydis sieks nuo 900 iki 1700 Eur.

Negana to, pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 150 straipsnyje numatyta administracinė atsakomybė už nedeklaruotos savarankiškos veiklos pagal verslo liudijimą ar individualios veiklos pažymą vykdymą, kas užtraukia asmeniui nuo 780 iki 1100 Eur baudą, o už pakartotinį pažeidimą gali tekti susimokėti nuo 1100 iki 1950 Eur.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA