Prekybos milžinui „Amazon“ – asmeninis V. Landsbergio prašymas | Kas vyksta Kaune

Prekybos milžinui „Amazon“ – asmeninis V. Landsbergio prašymas

BNS 2019/08/22 13:38
V. Landsbergis / R. Tenio nuotr.

Pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis ketvirtadienį kreipėsi į JAV interneto prekybos gigantą „Amazon“ su prašymu išimti prekes, ant kurių yra sovietiniai simboliai.

Viešą laišką „Amazon“ vadovui Jeffui Bezosui (Džefui Bezosui) buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas paskelbė Baltijos šalių okupaciją lėmusio nacių ir sovietų pakto 80-ųjų metinių išvakarėse.

„Jūsų įkurtame „Amazon“ platinamos prekės su komunistinės tironijos SSRS, vykdžiusios karo nusikaltimus ir genocidą su hitleriniu režimu, simboliais. Konkrečiai – ant sofos pagalvėlių ir vaikiškų marškinėlių pavaizduoti „kūjis ir pjautuvas“, – rašo V. Landsbergis.

„Manau, kad jūs asmeniškai galėjote apie tai nežinoti, tad prašau atkreipti dėmesį į mano kreipimąsi ir imtis priemonių“, – teigiama laiške.

„Rugpjūčio 23-ioji, žinoma kaip kruvino Antrojo pasaulinio karo pradžia dėl 1939-aisiais, prieš 80 metų, pasirašyto nusikalstamo Stalino ir Hitlerio pakto, būtų tinkamiausias metas sustabdyti tokį netiesioginį „švietimą“. Mūsų planetoje plintant žiaurumui niekas neturėtų likti abejingas net ir „juokingiems“ simboliams“, – rašo V. Landsbergis. Jis laišką paskelbė feisbuke.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Lietuvos diplomatai taip pat yra paprašę „Amazon“ išimti prekes su sovietų simboliais.

„Tai žeidžia. Nacizmo atnešta tragedija pasauliui geriau žinoma, bet stalinizmo nusikaltimai dažniau nutylimi. Tai istorinio teisingumo atstatymo klausimas“, – BNS ketvirtadienį sakė L. Linkevičius.

Pernai rugsėjį Lietuvos diplomatai pranešė gavę amerikiečių prekybos tinklo „Walmart“ pažadą pašalinti iš prekybos drabužius su sovietų simboliais, reaguojant į Lietuvos ir kitų Baltijos šalių kritiką.

1939 metų rugpjūčio 23 dieną naciai ir sovietai pasirašė Molotovo-Ribetropo paktą, juo pasidalijo įtakos sferomis Rytų Europoje. Šis paktas lėmė dešimtmečius trukusią sovietinę okupaciją.

Baltijos šalių politikai ne kartą yra raginę tarptautines bendroves neprekiauti prekėmis su sovietų simboliais, nes jos žeidžia sovietų teroro aukas.

Antrojo pasaulinio karo metais Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą, į lagerius ir tremtį išvežta daugiau nei ketvirtis milijono šalies gyventojų, per ginkluotą pasipriešinimą žuvo per 20 tūkst. partizanų ir jų rėmėjų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA