Seime – pataisos lengvinančios sąlygas pluoštinių kanapių eksportui ir prekybai – Kas vyksta Kaune

Seime – pataisos lengvinančios sąlygas pluoštinių kanapių eksportui ir prekybai

BNS / Sniegė Balčiūnaitė 2024/05/05 16:07
Kauno AVPK nuotr.

Siekiant sudaryti palankesnes sąlygas iš kitų Europos Sąjungos (ES) valstybių į Lietuvą įvežti pluoštinių kanapių produktus ir jų gaminius, siūloma nuo liepos supaprastinti reikalavimus tokios produkcijos tiekėjams.

Seime grupė valdančiųjų registravo pataisas, kuriomis siekiama panaikinti reikalavimą įmonėms, tiekiančioms Lietuvos rinkai pluoštinių kanapių produkciją, turėti pažymą, patvirtinančią, kad kitose ES šalyse pagaminti pluoštinių kanapių produktai ir jų gaminiai gauti ar pagaminti iš pluoštinių kanapių, kuriose psichiką veikiančio tetrahidrokanabinolio (THC) kiekis neviršija leidžiamos 0,3 proc. ribos.

Pataisos autoriai sako, kad vartotojų saugai užtikrinti svarbu, kiek THC yra galutiniame vartojimui skirtame gaminyje, o ne žaliavoje, iš kurios jis pagamintas, nes THC kiekis galutiniame gaminyje priklauso ne vien tik nuo žaliavos, bet ir nuo galutinio gaminio gamybos technologijos.

Anot pataisos iniciatorių, šie pakeitimai ypač reikalingi mokslinių tyrimų įmonėms, daugiausia gaminančioms sveikatos priežiūros gaminius ir kosmetikos komponentus.

Pakeitimais sudaroma galimybė mokslo ir studijų institucijoms iš trečiųjų šalių įvežti ribotą kiekį – ne daugiau kaip 6 kilogramus – neįteisintų ES pluoštinių kanapių veislių sėklų be importo licencijos moksliniais eksperimentiniais ar selekcijos tikslais, ūkinio vertingumo tyrimams atlikti, siekiant pluoštinių kanapių veislę įrašyti į Nacionalinį augalų veislių sąrašą, taip išplečiant Lietuvoje leidžiamų auginti pluoštinių kanapių veislių pasirinkimą.

Pakeitimai leistų Lietuvoje auginti Ukrainoje išvestas pluoštinių kanapių veisles.

Tokiu būdu Lietuvoje būtų leidžiama auginti daugiau pluoštinių kanapių veislių, plėtojamos pluoštinių kanapių panaudojimo galimybės.

Kanapių augintojai ir žaliavos tiekėjai Lietuvoje THC kiekį patvirtinančią pažymą turi gauti iš Valstybinės augalininkystės tarnybos. Tokios pažymos reikalingos ir dėl žaliavos, tiekiamos iš trečiųjų šalių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA