Po LFF vykdomojo komiteto posėdžio liko neatsakytų klausimų | Kas vyksta Kaune

Po LFF vykdomojo komiteto posėdžio liko neatsakytų klausimų

delfi.lt / Mindaugas Augustis 2022/11/17 20:18
Tomas Danilevičius / DELFI nuotr.

Neeilinė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) konferencija, šaukiama spaudžiant Seimui, įvyks gruodžio 21 d. Ši data patvirtinta ketvirtadienį vykusiame LFF vykdomojo komiteto posėdyje, kuriame nuotoliniu būdu dalyvavę FIFA ir UEFA atstovai diskutavo apie būsimą naujų federacijos įstatų projektą.

Nors posėdis užsitęsė ilgiau nei planuota, konkrečių atsakymų jam pasibaigus LFF prezidentas Tomas Danilevičius vis dar stokojo.

Anot jo, ne į visus vykdomojo komiteto narių klausimus sugebėjo atsakyti ir svečiai iš Šveicarijos.

„Diskusijų buvo daug, tai normalu, kadangi siūlomi pakitimai yra esminiai. Buvo klausimų, UEFA ir FIFA atsakė į kai kuriuos, o į kitus žadėjo atsakyti vėliau. Šiaip ar taip, diskusija buvo konstruktyvi, jokio susiskaldymo tarp vykdomojo komiteto narių nėra“, – teigė T. Danilevičius.

Pasak jo, ketvirtadienį apie jautriausias temas kalbėtasi tik bendrais bruožais, o konkrečiau klausimai bus svarstomi po dviejų savaičių, kai naują įstatų redakciją rengianti darbo grupė pateiks savo kūrinio juodraštį.

Vienas Seimui rūpimų punktų – nepriekaištingos reputacijos sąvoka.

T. Danilevičiaus teigimu, FIFA ir UEFA atstovai rėmėsi 2005-ųjų pavyzdiniuose FIFA įstatuose naudojama formuluote.

Pastaruosiuose nepriekaištingos reputacijos kriterijai nėra atskirai apibrėžti, tik rekomenduojama drausti į vykdomuosius nacionalinių federacijų komitetus kandidatuoti asmenims, kurie praeityje buvo pripažinti kaltais dėl kriminalinių nusikaltimų.

Paklaustas, ar tai atimtų vykdomojo komiteto nario kėdę, pavyzdžiui, iš anksčiau teisto Arūno Pukelio, kurio teistumas – jau išnykęs, T. Danilevičius tiesaus atsakymo nepateikė.

„Kai bus galutinė įstatų redakcija, galėsime pakomentuoti. Dabar per anksti spekuliuoti, ką nuspręs LFF vykdomasis komitetas ir konferencija. Galiu tik patvirtinti, kas sakyta anksčiau: FIFA ir UEFA kels aukščiausius standartus ir formuluos atitinkamus pasiūlymus, o vykdomasis komitetas ir konferencija galės jiems pritarti arba ne“, – kalbėjo LFF prezidentas.

Anot jo, naujuose įstatuose ketinama atsižvelgti į kitą politikų pageidavimą ir pakeisti vykdomojo komiteto formavimo principą, visus narius išrenkant konferencijoje.

T. Danilevičius taip pat žadėjo, jog kai kurie futbolo klubai galės tapti LFF nariais, tačiau jų skaičius vis dėlto bus ribojamas.

Vienas LFF vadovų užsiminė apie dešimt klubų – tiek šiuo metu žaidžia A lygoje.

Dabar LFF turi tik 20 narių: 10 apskričių federacijų ir tiek pat šakinių asociacijų bei lygų.

„Mes kol kas diskutavome ne apie įstatus, o apie principus. Pasakyti, kas tiksliai bus parašyta naujuose įstatuose, sudėtinga“, – pakartojo T. Danilevičius.

Įstatų pakitimus ruošia darbo grupė, sudaryta iš FIFA, UEFA ir LFF atstovų.

Keisti įstatus pareikalavo Seimo biudžeto ir finansų komitetas, praėjusį mėnesį pristabdęs LFF tiesioginio valdymo įstatymo svarstymą.

Pastaruoju buvo numatoma federacijos vadovų įgaliojimus ir LFF turtą perduoti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos paskirtam laikinajam administratoriui.

Seimo teisės departamentas šį projektą įvertino kaip prieštaraujantį Konstitucijai ir teisinės valstybės principui. Nepaisant to, rugsėjį po pateikimo už jį balsavo 88 parlamentarai, prieš buvo 13, susilaikė 21.

FIFA ir UEFA yra įspėjusi, jog priėmus įstatymą Lietuva būtų suspenduota dėl valstybės kišimosi į federacijos veiklą. LFF atstovų teigimu, tokiu atveju per metus būtų prarandama apie 20 mln. eurų tarptautinių organizacijų paramos, skirtos tiek federacijai, tiek klubams, be to, užsivertų visų tarptautinių varžybų durys.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA