Buvusiam Kauno teisėjui ir advokatams už kyšininkavimą skirtos baudos – Kas vyksta Kaune

Buvusiam Kauno teisėjui ir advokatams už kyšininkavimą skirtos baudos

BNS 2024/04/30 11:58

Panevėžio apygardos teismas kaltu dėl kyšio paėmimo pripažino iš pareigų 2021 metais atleistą buvusį Kauno apylinkės teisėją Rimantą Grigą.

Jo sūnus Tautvydas Grigas, taip pat laikinai iš praktikuojančių advokatų sąrašo išbraukti advokatai Matilda Liatukaitė ir jos tėvas Bronislovas Liatukas nuteisti dėl papirkimo ir prekybos poveikiu, antradienį paskelbė teismas.

R. Grigui skirta 40 tūkst. eurų bauda, T. Grigui – 29,8 tūkst. eurų, advokatei M. Liatukaitei – 10 tūkst. eurų, advokatui B. Liatukui – 9,8 tūkst. eurų baudos.

M. Liatukaitės ir B. Liatuko atsakomybę lengvinančia aplinkybe teismas pripažino tai, kad jie prisipažino ir nuoširdžiai gailėjosi dėl padarytų veikų. Visų kaltinamųjų atsakomybę sunkinančia aplinkybe pripažinta tai, kad nusikalstamas veikas jie padarė kaip bendrininkai.

Byloje kaltinta dar viena advokatė Valda Grigonytė bylos nagrinėjimo metu mirė, todėl baudžiamasis procesas jai nutrauktas.

Šioje byloje buvo nustatyta, kad iš 2 tūkst. eurų kyšio sumos po 500 eurų pasidalino T. Grigas ir V. Grigonytė, o tūkstantis eurų buvo perduoti teisėjui R. Grigui. Teismas pinigus nutarė konfiskuoti kaip nusikalstamų veikų rezultatą.

Anot teismo, R. Grigo papirkimą iniciavo Kaune dirbanti advokatė M. Liatukaitė kartu su savo tėvu B. Liatuku. Šis, pasinaudodamas pažintimis, žadėjo kyšį perduoti teisėjui R. Grigui.

Nustatyta, kad kyšį teisėjas paėmė savo tuometinėje darbo vietoje – Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose.

Kyšis buvo duotas už tai, kad M. Liatukaitės ginamajam apeliacine tvarka nagrinėjamoje administracinėje byloje nuo metų iki trijų mėnesių būtų sutrumpintas vairuotojo pažymėjimo atėmimo terminas.

Liatukai savo kaltę pripažino visiškai, o R. Grigas su sūnumi kaltę neigė. Tačiau pastarųjų paaiškinimai, kad pas juos rasti pinigai yra nesusiję su siekiu priimti M. Liatukaitės ginamajam palankų sprendimą, pasak teismo, prieštarauja byloje esantiems duomenims.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

R. Grigas apylinkės teismo teisėju Kaune dirbo nuo 1999-ųjų, ilgą laiką specializavosi baudžiamųjų bylų ir administracinių nusižengimų nagrinėjime.

Prezidento Gitano Nausėdos dekretu iš teisėjo pareigų R. Grigas atleistas 2021 metų spalį, kaip pažeminęs teisėjo vardą.

Buvęs teisėjas dėl atleidimo bylinėjosi, prašė panaikinti prezidento dekretą, bet teismas ieškinį atmetė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA