Kauno maratone pagerinti du trasos rekordai – Kas vyksta Kaune

Kauno maratone pagerinti du trasos rekordai

/ „Kauno maratono“ nuotr.

Sekmadienį 12-ąjį sykį praūžė didžiausias Laikinosios sostinės bėgimo renginys – Kauno „Akropolio“ maratonas. Nepaisant ilgoms distancijoms nepalankių šiltų oro sąlygų, varžybų metu buvo pagerinti net du trasos rekordai.

Moterų „Hollister“ pusmaratonio rungtyje triumfavo pajėgiausia Lietuvos stajerė Loreta Kančytė. 29-erių lengvaatletė 21,098 km nuotolį įveikė per 1 val. 15 min. 37 sek. bei pagerino penkerius metus išsilaikiusį varžybų rekordą, kuris priklausė jai pačiai (1 val. 16 min. 2 sek.). Beje, pasaulio čempionato dalyvė bėgti Kaune nusprendė vos prieš kelias dienas.

„Kaip juokauju, senstu, dantys po truputį genda, tai šiek tiek turėjau problemėlių su sveikata, bet nieko. Iš tikrųjų nežinojau, koks bus atsigavimas po maratono, kiek kojos neš, galvojau, pabandysiu. Kaunas savas miestas, visą laiką smagu sudalyvauti, nors ir anksti tenka keltis. Šiais metais dar pavyko pagerinti trasos rekordą ir laimėti, tai labai džiaugiuosi“, – komentavo L. Kančytė.

Balandžio pradžioje stajerė dalyvavo Paryžiaus maratone, kur tarp elitinių dalyvių užėmė aukštą 11 vietą (2 val. 33 min. 53 sek.), rašoma Kauno maratono pranešime žiniasklaidai.

„Maratono distancijoje norėjau tikrai kur kas geresnio laiko. Džiaugiuosi pasiekusi 11 vietą, sudalyvavusi Paryžiaus maratone, kur tikrai labai daug elitinių maratonininkių bėga. Šiai dienai galiu pasakyti, kad džiaugiuosi ten nuvažiavusi ir užėmusi tokią vietą, gaila gal dėl rezultato, bet reikia pasimėgauti ir tokiu“, – sakė L. Kančytė.

Antrą vietą tarp moterų užėmė Meda Repšytė (1 val. 20 min. 12 sek.), trečiąją – Laura Vaitkevičienė (1 val. 21 min. 39 sek.).

Vyrų pusmaratonio varžybose geriausią Lietuvos sezono rezultatą užfiksavo Lukas Tarasevičius, nuotolį įveikęs per 1 val. 6 min. 58 sek. Antras finišavo 1 min. 27 sek. nugalėtojui nusileidęs ukrainietis Vitalijus Kuznecovas, trečias – 4 min. 56 sek. lėčiau nei čempionas bėgęs Edvinas Vyzas.

„Pirmi kilometrai atrodė agresyvūs, nes tempas buvo geras, nepaisant lengvų įkalnių ir priešpriešinio vėjo. Po 10 km pamačiau, kad rezultatas tikrai neblogas ir reikia laikyti tą tempą. Pradžioje su ukrainiečiu bėgome drauge, bet vėliau pavyko sudirbti ir atsiplėšti. Gal nepavyko išlaikyti to tempo gale, bet viskas labai gerai ėjosi pirmoje pusėje“, – komentavo L. Tarasevičius.

Beje, buvusį geriausią šių metų Lietuvos sezono rezultatą bėgikas užfiksavo prieš tris savaites prestižiniame Berlyno pusmaratonyje, pasižyminčiu itin lygia ir greita trasa. L. Tarasevičiui Berlyno rezultatą Kaune pavyko pranokti 23 sekundėmis.

„Gal iškart norėčiau atsiimti žodžius, nes buvau truputėlį nuvertinęs Kauną. Trasa tikrai lygi ir tikrai labai gera: antroje pusėje, kada norisi to lengvumo ir norisi, kad greitai išeitų bėgti, Kaunas būtent tą ir leidžia daryti. Man labai palanki trasa, tik truputėlį gale pritrūko jėgų arba treniruočių. Aukščiausias tikslas šiandien buvo trasos rekordas, taikiausi į jį ir tuo pačiu norėjau pagerinti asmeninį rekordą“, – dėstė L. Tarasevičius.

Puikūs rezultatai užfiksuoti ir moterų maratone: pirmos dvi finišo liniją kirtusios bėgikės pranoko buvusį trasos rekordą (2 val. 50 min. 34 sek.). Čempione tapo ukrainietė Marija Radko, distanciją įveikusi per 2 val. 47 min. 52 sek., tuo tarpu praėjusių metų nugalėtoja Gitana Akmanavičiūtė finišavo antra su nauju asmeniniu rekordu – 2 val. 49 min. 38 sek. Trečią vietą užėmė Laura Šeškienė – 3 val. 5 min. 8 sek.

Marija Radko / „Kauno maratono“ nuotr.

Greičiausiai Kauno „Akropolio“ maratoną įveikė vežimėliu važiavęs paralimpietis Kęstutis Skučas – per 2 val. 16 min. 44 sek.

„Iš tikrųjų tai žiauriai smagu buvo dalyvauti po tokios pertraukos, ypač Kaune. Aišku, važiuojant vežimėliu buvo visokių kliūčių, bet labai smagu, kad įveikiau, labai smagi atmosfera – sveikinu su šia gražia švente. Kauno maratonas yra puikus renginys ir labai džiaugiuosi čia dalyvaudamas, – komentavo K. Skučas. – Buvo laikai, kai važiuodavau po 2-3 maratonus per metus, tiek užsienyje, tiek Lietuvoje. Tai tiesiog iššūkis įveikti nuotolį, įveikti save.“

Tarp bėgikų greičiausias buvo nugalėtojo titulą apgynęs Modestas Dirsė. Savo praėjusių metų rezultatą bėgikas pranoko beveik 3 minutėmis bei nuotolį įveikė per 2 val. 25 min. 49 sek. Antras finišavo Andrius Jakševičius (2 val. 28 min. 6 sek.), trečias – Andrius Šipkinas (2 val. 36 min. 17 sek.).

Modestas Dirsė / „Kauno maratono“ nuotr.

„Turbūt iškovoti titulą buvo sunkiau nei apginti. Šiemet iš karto nubėgau ir jaučiausi gana saugiai. Žinojau, kad Andrius, antros vietos nugalėtojas, bėga, kad užsieniečių yra, bet apie varžovus negalvojau. Nekonkuravau dėl vietos, norėjau rezultato, dėl to iškart pasirinkau tą tempą, kad būtų gana greitai ir nereikėtų vienam bėgti – bėgau su pusės maratono bėgikais“, – strategija pasidalijo M. Dirsė.

Dvejus metus iš eilės nugalėtoju tapęs vilnietis populiariuosius maratonus užsienyje mielai iškeičia į bėgimą Kaune. To priežastis – artimųjų palaikymas.

„Šiemet savaitės laikotarpiu vyksta daug maratonų Europoje ir nemačiau reikalo važiuoti. Lietuvoje yra gana geras maratonas, plius palaiko visi artimieji, draugai – yra kita motyvacija stengtis, ko neturėtum užsienyje. Galbūt čia trasoje nėra tiek palaikymo, bet šeimos palaikymas tikrai daug reiškia“, – sakė M. Dirsė.

Modestas Dirsė / „Kauno maratono“ nuotr.

Kauno „Akropolio“ maratono metu taip pat vyko „LKU kredito unijų grupė“ 1,5 km bei „Activus“ 400 m varžybos. „SDG“ 5 km rungtyje triumfavo Andra Tamašauskaitė (17 min. 58 sek.) ir Rimvydas Alminas (15 min. 39 sek.), tuo tarpu „Forvia“ 10 km bėgime – Diana Banienė (37 min. 20 sek.) bei Remigijus Kančys (31 min. 14 sek.).

„10 km, o ne ilgesnę distanciją pasirinkau todėl, nes praėjo tik dvi savaitės po Hanoverio maratono. Be to, ruošiuosi Europos bekelės bėgimo čempionatui, tai pats pasiruošimas yra truputį kitoks. Pavyzdžiui, dabar visą savaitę bendravau su kalnais. Kaip matome iš šiandienos rezultato, galima suderinti. 10 km buvo saugus variantas, nes nesijaučiu tiek atsistatęs, kiek norėčiau“, – teigė 2019-aisiais ir 2022-aisiais Kauno „Akropolio“ maratono nugalėjęs R. Kančys.

12 kartą vykusiame Kauno „Akropolio“ maratone dalyvavo 5 tūkst. bėgimo entuziastų iš pusšimčio šalių. Įvairias distancijas renginyje įveikė olimpiečiai Eglė Balčiūnaitė, Rokas Guščinas, planetos rekordininkas Aleksandras Sorokinas, dainininkas Vaidas Baumila ir kiti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA