Kauno savivaldybės nuosavybe taps privatus sklypas ir pagalbinė gatvė prie Vakarinio aplinkkelio – Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybės nuosavybe taps privatus sklypas ir pagalbinė gatvė prie Vakarinio aplinkkelio

Trys verslo įmonės – UAB „Kamida NT“, UAB „Skuba RE“ bei UAB „Volvo Lietuva“ – sutarė perduoti Kauno miesto savivaldybės nuosavybėn „visuomenei naudingais tikslais, kaip neatlygintiną paramą“ kol kas joms nuosavybės teise priklausantį turtą: 0,3373 ha ploto žemės sklypą ir 0,3273 km ilgio kelią (gatvę) – pagalbinę gatvę tarp Vakarinio aplinkkelio ir B. Brazdžionio g.

Ne tik sutarė, bet ir inicijavo atitinkamo miesto politikų sprendimo projekto parengimą. O parengimas buvo savivaldybės administracijos valstybės tarnautojų užduotis. Tiek savivaldybės, tiek įmonių įsitikinimu, nekilnojamasis turtas, kuriuo remiama Kauno savivaldybė, jai reikalingas tinkamai miesto infrastruktūrai užtikrinti.

„Kaip vienas iš turto, reikalingo savivaldybės funkcijoms, numatytoms Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatyme vykdyti, įsigijimo būdų nurodytas savivaldybės turto įsigijimas pagal sandorius. Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 1.74 punkte reglamentuojama, kad daiktinių teisių į nekilnojamąjį turtą perleidimo sandoriai turi būti sudaromi notarine forma. Turto perėmimui Savivaldybės nuosavybėn būtinas Savivaldybės tarybos pritarimas“, – paaiškinta miesto politikams.

Kai šie priims sprendimą dėl tokios neatlygintinos paramos priėmimo, Kauno miesto meras, paklusdamas tarybos įgaliojimui (o gal tą teisę perleis Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriui?) pasirašys sutartį dėl NT perėmimo. Kol tokio statuso neturi nei verslininkų dovanojamas sklypas, nei gatvelė, būtent savininkai – verslo įmonės – turi rūpintis minimu turtu, – jį prižiūrėti, gatvelę remontuoti, jei reikia, ir panašiai.

Ko tikimasi už „neatlyginamą paramą“ gauti mainais iš savivaldybės (o galbūt, jau gauta?), – nežinia… Lygiai taip neskelbiama, kokius dovanoto sklypo panaudojimo planus savivaldybė puoselėja, įvykus sandoriui. Juk ne kokius kotedžus pardavimui kažkas statys savivaldai dovanotame sklype, nes ši vieta, deja, gyventojams nebūtų patraukli. Nors, kas žino, – gal apmokamai automobilių parkavimo aikštelei su mašinų plovykla ir kita reikalinga tokiose vietose įranga sklypas – visai tinkamas..?

Savivaldybės tarnautojų parengtuose dokumentuose nurodoma, kad UAB „Kamida NT“, UAB „Skuba RE“ ir UAB „Volvo Lietuva“ priklausančio žemės sklypo plotas – 0,3373 ha, vidutinė rinkos vertė 23 300 Eur, kelio (gatvės) – pagalbinės gatvės tarp Kauno vakarinio aplinkkelio ir B. Brazdžionio g. (ilgis – 0,3273 km), vidutinė rinkos vertė 87 100 Eur. Prašydami savivaldybę perimti šį turtą, verslininkai informavo, kad gatvė naudojama transporto priemonių ir pėsčiųjų susisiekimui.

Anot politinio sprendimo projektą parengusios Kauno miesto savivaldybės administracijos Nekilnojamojo turto skyriaus Disponavimo turtu ir žemės sklypų valdymo poskyrio specialistės Linos Greblikienės, „žemės sklypo ir gatvės perdavimo tikslas – gatvė reikalinga miesto sklandžiam transportui. Gatvė yra privati, tačiau reikalinga naudoti visuomenės poreikiams, todėl tikslingas perdavimas miesto infrastruktūros naudojimui ir priežiūrai. Gatvė yra tvarkinga be duobių“.

Viešai paskelbtame savivaldybės dokumente nurodyta, kad sprendimo projekto iniciatorės – uždarosios akcinės bendrovės „Kamida NT“, „Skuba RE“ ir „Volvo Lietuva“. Savivaldybės administracijos tarnautojų teigimu, pritarus šio sprendimo projektui, laukiama pozityvių rezultatų. Savivaldybei perėmus iš privačios nuosavybės minimą NT – žemės sklypą bei gatvę, reikalingus miesto infrastruktūrai, „savivaldybė galės užtikrinti tvarų susisiekimą, dėl to bus racionaliau naudojamas turtas ir sutaupyta biudžeto lėšų“.

Vienas iš įstatymų, kuriais remiamasi rengiant NT turto perėmimo iš verslo sprendimus, yra Lietuvos Respublikos paramos ir labdaros įstatymas, nurodantis, kad paramos dalykai (piniginės lėšos bei kitas turtas) biudžetinėms įstaigoms teikiami jų nuostatuose numatytiems uždaviniams ir funkcijoms įgyvendinti.

Balandžio 17-ąją bendru sutarimu Kauno miesto taryba yra priėmusi panašų sprendimą dėl turto perėmimo iš verslo įmonės (UAB „Lidl Lietuva“). Ši bendrovė ir Kauno miesto savivaldybės administracija dar 2022 metų kovą sudarė Kauno miesto savivaldybės infrastruktūros plėtros sutartį bei 2023-ųjų lapkritį – papildomą susitarimą, kuriais UAB „Lidl Lietuva“ įsipareigojo savo lėšomis ir rizika įrengti viešąją infrastruktūrą, rekonstruojant dviejų gatvių sankirtą.

Siekiant tikslo, prireikė „inicijuoti bei organizuoti privatiems fiziniams ir (ar) juridiniams asmenims priklausančių žemės sklypų (jų dalių), į kurių ribas patenka Savivaldybės infrastruktūros objektų sprendiniai, suformavimą ir perdavimą neatlygintinai Kauno miesto savivaldybės nuosavybėn, siekiant užtikrinti galimybes įgyvendinti Savivaldybės infrastruktūros statytojo teises ir sudaryti sąlygas tolesniam Savivaldybės infrastruktūros objektų eksploatavimui“ (pasakyta tarybos sprendimo projektą lydėjusiame Aiškinamajame rašte).

UAB „Lidl Lietuva“ 2023 m. gruodžio 5 d. Kauno miesto savivaldybę informavo, kad jos infrastruktūros funkcionavimui reikalingi perduoti žemės sklypai yra suformuoti ir užregistruoti Nekilnojamojo turto registre kaip atskiri. Vieno jų plotas – 0,0261 ha, B. Brazdžionio g. 25B, pagrindinė naudojimo paskirtis – kita, naudojimo būdas – susisiekimo ir inžinerinių tinklų koridorių teritorijos. Mažesnio sklypo plotas – 0,0075 ha. Abu šie sklypai nuosavybės teise valdomi UAB „Lidl Lietuva“, perleidžiami neatlygintinai Kauno miesto savivaldybės nuosavybėn.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA