Senolio beržo likimas – lyg didžiausia valstybinė paslaptis (foto) – Kas vyksta Kaune

Senolio beržo likimas – lyg didžiausia valstybinė paslaptis (foto)

Modestas Patašius 2024/05/04 19:20
/ M. Patašiaus nuotr.

Ne vienas akylesnis kaunietis kulniuodamas Laisvės alėja pro miesto savivaldybę tikriausiai atkreipė dėmesį į visai greta pastato augantį seną storą beržą, apkarstytą girliandomis dar nuo kalėdinio laikotarpio.

Pusė jau mirusi

Kiek jam metų, tikriausiai, nežino niekas, bet spėju, kad labai daug. Gal koks pusšimtis ar daugiau.

Nesu dendrologas ir nenoriu spręsti jo likimo, tačiau manau, kad labiau čia gal tiktų žodis… mirštantį. Nors jau beveik visi medžiai pasidengė lapija, šis senolis atrodo išties graudžiai.

Šiek tiek žaliuoja tik dešinė jo pusė, o kairėje jo storos šakos styro nuogutėlės.

Kiek mes bemylėtume gamtą, tačiau visko, kas gyva, toks likimas – laikas gimti, laikas ir mirti. Toks likimas ir šio beržo. Kol nudžiuvusios storos beržo šakos nepradės lūžinėti ir kristi ant pro šalį einančių praeivių galvų. Net ir miesto savivaldybės darbuotojų.

Gal net ir ant dažnai pro šią vietą einančios savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos Radetos Savickienės galvos?..

Beržo likimas – paslaptis

Todėl ir paskambinau jai, tikėdamas gauti atsakymą, koks šio senolio beržo likimas.

Deja, telefonu atsiliepusi bei neprisistačiusi moteris atsakė, kad vedėja atostogauja. Išklausiusi, kokiu klausimu skambinu atsakė, kad neturini „teisės“ teikti tokios informacijos bei patarė kreiptis į savivaldybės Ryšių su visuomene skyrių.

Pasakius, kad žinau tą „tvarką“ ir, kad skyrius, tiksliau, jo vedėjas Arnoldas Bukelis tikrai nežinos atsakymo, darbuotoja palinkėjo… geros dienos ir padėjo ragelį.

Reakcijų būta visokių

Kauniečiai kartais labai skausmingai reaguoja, kai mieste pjaunami medžiai. Prisiminkim, kad ir neseną istoriją, kai Panemunėje, A. Smetonos alėjoje, norint išpjauti senus medžius, teko įsikišti prieš protestuojančius gyvosios gamtos saugotojus net policijai.

Tačiau visai ramiai buvo reaguota, kai Laisvės alėjoje buvo išpjautos senutėlės sergančios liepos ir neseniai į jų vietą pasodintos naujos.

Niekas neprotestavo ir, kai prie tos pačios savivaldybės buvo nupjautas senas raudonlapis klevas, o jo vietoje šiemet pasodinta liepa.

Tad abejoju, ar kas nors piktintųsi, jei būtų nupjautas ir šis senolis beržas bei jo vietoje pasodintas naujas koks nors medis. Ir tai padaryti reikėtų kuo skubiau, kol tinkamas tam laikas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA