Kauno simfoninis orkestras pavasario sezoną baigia įspūdingu koncertu su ypatingais svečiais – Kas vyksta Kaune

Kauno simfoninis orkestras pavasario sezoną baigia įspūdingu koncertu su ypatingais svečiais

Tie laimingieji, kurie šį penktadienio vakarą praleis Kauno valstybinės filharmonijos Didžiojoje salėje, pasijaus ypatingai pamaloninti. Nes ten jie galės pasinerti į puikios muzikos pasaulį, kurį kurs Algimanto Treikausko vadovaujamas Kauno miesto simfoninis orkestras (KMSO) su savo vyriausiuoju dirigentu Constantine Orbelian (JAV) bei talentinga jauna soliste Gabriele Bukine, ne taip seniai Estijoje tapusia tarptautinio konkurso laureate, taip pat su pasaulinio garso Sakartvelo baritonu George Gagnidze ir Armėnijos tenoru Arsen Soghomonyan.

Deja, į Kauną atvykusi ir su orkestru jau repetavusi Ukrainos nacionalinės operos primadona Liudmyla Monastyrska šiame koncerte negalės pasirodyti, nes susirgo.

Baigiamajame KMSO sezono koncerte, kurį remia UAB „Minordija“, dalyvausiantis operos žvaigždė – Sakartvelo dramatinis baritonas George Gagnidze 2008/2009 m. sezone sensacingai debiutavo Niujorko Metropoliteno operoje Rigoletto vaidmeniu.

Nuo to laiko solistas pasirodė daugiau nei 130 spektaklių, atlikdamas tokius vaidmenis kaip Makbetas, Amonasro (Aida), Skarpija (Toska), Michele (Il tabarro), Tonio (Pagliacci), Alfio (Cavalleria rusticana) ir Shaklovity (Hovanščina). G. Gagnidze reguliariai kviečiamas į garsių pasaulio operų pastatymus. 2023/2024 metų sezone jis atlieka pagrindinius vaidmenis Metropoliteno operos „Nabucco“ bei Atlantos operos „Rigoletto“ pastatymuose. Gran Kanarijos Las Palmo operoje solistas debiutuos Skarpijos vaidmeniu „Toskos“ pastatyme.

Prieš penktadienio koncertą naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ paprašė orkestro vadovą A. Treikauską apžvelgti besibaigiantį KMSO sezoną ir artimiausius kūrybinius planus.

– Visų koncertinių įstaigų sezonai prasideda rugsėjį ir tęsiasi iki gegužės, po to būna gastrolės, festivaliai, proginiai, šventiniai renginiai. Kauno miesto simfoninis orkestras taip pat dirba pagal tokį ritmą. Turėjome išskirtinį pasirodymą su violončelininke Kristina Reiko Cooper (JAV), kai vyko pasaulinė premjera, diriguojant Lerai Auerbach, simfonijos „Šviesos nešėjai“, skirtos Chuine Sugiharai ir visiems, kurie rizikuoja viskuo, gelbėdami kitus, atminti.

Algimantas Treikauskas / Kaunas.lt nuotr.

– Žinoma, būtina paminėti mūsų orkestro koncertą su pasauline žvaigžde Andrea Bocelli „Žalgirio“ arenoje. Tai buvo vienas iš didžiausių šį sezoną KMSO projektų. Kitą tokį projektą įgyvendinome prieš metų sandūros šventes, surengę drauge su solistais iš užsienio bei Kauno Lietuvos įspūdingą pasirodymą Kauno senamiestyje, arkikatedroje – bazilikoje.

Šiame koncerte dalyvavo latvių operos primadona Kristina Opolais ir garsiausių teatrų scenose dainuojantis armėnų tenoras Liparit Avetisian. Dirigavo KMSO vyr. dirigentas Constantine Orbelian. Šventinį koncertą filmavo Europos visuomeninis kultūros kanalas ARTE (partneris LRT). Vėliau koncertas transliuotas daugelyje pasaulio šalių.

Ne taip seniai, balandį, sausakimšoje Kauno filharmonijos salėje muzikos gerbėjai turėjo progą pasiklausyti geriausiu JAV tenoru tituluojamo Stephen Costello (prieš keletą metų jo kartu su KMSO įrašyta plokštelė buvo nominuota GRAMMY apdovanojimui) bei talentingos jaunosios lietuvių operos solistės Gabrielės Bukinės atliekamų su mūsų orkestru kūrinių.

Kauno simfoninis per praėjusį sezoną dalyvavo ir Visagino, Pažaislio bei kituose tarptautiniuose muzikos festivaliuose, organizavome nemažai edukacinių renginių, koncertų visai šeimai. Taip pat – ir pasirodymą su pasaulyje garsaus vokalo pedagogo bei dirigento John Fisher surengtų Kaune meistriškumo kursų dalyviais. Tęsdami keliolika metų trunkantį mūsų kūrybinį bendradarbiavimą su Juozo Naujalio muzikos gimnazija, drauge su talentingu jaunimu surengėme tradicinį koncertą Kauno filharmonijoje. Sezono pradžioje publiką džiuginome šventiniu koncertu, sveikinome pedagogus Mokytojo dienos proga.

Algimantas Treikauskas / Kaunas.lt nuotr.

Atlikdami kauniečio Giedriaus Kuprevičiaus kūrinius šventiniame koncerte, pasveikinome kompozitorių jo 80-ojo gimtadienio proga. Dar turėjom puikių koncertų su ilgamečiu orkestro bičiuliu smuikininku Pavelu Bermanu, su Vilmantu Kaliūnu, Dainiumi Pavilioniu, Kaspar Zehnder (Šveicarija) bei kitais garsiais dirigentais, su pianistu, VDU Muzikos akademijos profesoriumi Alexander Paley ir kitais solistais.

Nemažai padirbėjome įrašinėdami klasikinės muzikos plokšteles, kurių iš viso per orkestro gyvavimo metus esame įrašę apie 30. Ir šį darbą toliau tęsime su violončelininke K. Reiko Cooper, taip pat su kitais muzikos atlikėjais. Galima sakyti, kad šis mūsų kūrybinis sezonas tebevyksta, – orkestro pasirodymai laukiami „Kauno dienų“, Tauragės miesto gimtadienio ir kitose šventėse.

Pažaislio festivalio programoje numatytas KMSO koncertas birželį Raudondvario menų inkubatoriuje. Jame dalyvauti sutiko garsus JAV sopranas Letanija Moore Liepą – orkestro premjera: pirmą kartą atliksime ne taip seniai mus palikusio kompozitoriaus Vidmanto Bartulio, su kuriuo orkestrą siejo graži kūrybinė draugystė, oratoriją „Nelaimėlis Jobas“.

Žinoma, baigiami dėlioti ir tolesni planai, mūsų laukia gražus sezonas. Savajai publikai pristatysime geros muzikos programas ir nemažai jau žinomų atlikėjų, o taip pat tų, su kuriais užmezgėme kūrybines pažintis… Tačiau detaliau apie naująjį sezoną, tikiuosi, galėsime pakalbėti jo išvakarėse.

„Kas vyksta Kaune“ primena, jog 2004-ųjų metų rudenį Kauno miesto savivaldybės tarybos, kuriai tuomet vadovavo meras Arvydas Garbaravičius įsteigtas Kauno miesto simfoninis orkestras pirmąjį savo koncertą surengė 2005 metų vasario 5 dieną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA