Kuo nustebins Ąžuolyno biblioteka: viduje – parkas su fontanėliu, viena moderniausių Kaune Žvaigždžių salė, 20 km knygų ir galimybė pasisiūti drabužį (foto) | Kas vyksta Kaune

Kuo nustebins Ąžuolyno biblioteka: viduje – parkas su fontanėliu, viena moderniausių Kaune Žvaigždžių salė, 20 km knygų ir galimybė pasisiūti drabužį (foto)

Atidaroma atnaujinta Ąžuolyno biblioteka./R. Tenio nuotr.

Sausio 19 d., penktadienį, Kaune po pustrečių metų modernizacijos atidaroma didžiausia miesto biblioteka. Iki tol buvusi Kauno apskrities viešąja biblioteka, nuo šiol ji vadinsis Ąžuolyno biblioteka. 17,6 mln. eurų atsiėjusi pastato modernizacija įspūdingai pakeitė erdves: skaitytojus pasitiks šviesių spalvų interjeras, atvertos knygų lentynos su 74 tūkst. leidinių, viena moderniausių Kaune Žvaigždžių salė, knygų pristatymams skirta Ąžuolo salė, parko oazė su fontanėliu ir ąžuoliniais suoliukais, taip pat poilsio kampelis su masažiniais krėslais bei individualios darbo vietos. Čia pat ir atradimų dirbtuvės, kur galima pramokti robotikos, programuoti, atsispausdinti 3D spausdintuvu ir net pasisiūti drabužį.

Radastų g. 2 stovinti biblioteka nuo pastatymo 1987 m. (arch. Boleslovas Zabulionis) buvo atnaujinta pirmą kartą. Pastato modernizacijos projekto vadovas – Raimundas Labutis, architektai – Ramūnas Grubinskas, Laura Amankavičiūtė ir Laima Čijunskaitė.

Atidaroma atnaujinta Ąžuolyno biblioteka
Atnaujintas Ąžuolyno bibliotekos eksterjeras./R. Tenio nuotr.

Modernizavo tik lankytojų erdves

Ąžuolyno bibliotekos direktorė Edita Urbonavičienė sakė, kad siekiant atnaujinti biblioteką nuo 2019 m. buvo įgyvendinti du investicijų projektai, finansuojami ES struktūrinių fondų lėšomis. Tai Energetikos ministerijos projektas energetiniam efektyvumui gerinti ir Kultūros ministerijos projektas erdvių įveiklinimui.

Lankytojus iš tolo džiugins atnaujintas eksterjeras. Atnaujintas ir interjeras, tiesa, tik pusė pastato – lankytojų erdvės, o saugykla ir darbuotojų zona dar laukia atnaujinimo, kuris numatytas antrame etape.

„Iš pradžių buvo parengtas techninis projektas visam pastatui sutvarkyti, jo sąmata siekė 22 mln. EUR, o turėjome tik 11 mln., bet ilgainiui tiek neužteko ir pusei pastato sutvarkyti, nes sujungiant senas inžinerines sistemas su naujomis prireikė daugiau finansų, be to, kilus karui Ukrainoje pakilo medžiagų kaina, pabrango tiekimas, tad suma išaugo iki 17,6 mln.“, – sakė E. Urbonavičienė.

Pradėjus tvarkyti pastato vidų laukė nemalonūs netikėtumai.

„Kai statybininkai pradėjo darbuotis, pamatė, kad lifto šachta kabo ant siūlų – nebuvo panaudota tiek plytų, kiek reikėjo. Nuėmus paviršių pamatėme, kad pastate buvo betonuota tik dalis grindų, o kita dalis ne, atrodė, lyg apkasai. Sienose buvo prikaišiota „Komjaunimo tiesos“ ir kitų laikraščių, nėra ko stebėtis, kad tos sienos buvo kiauros“, – teigė Ąžuolyno bibliotekos direktorė.

Šaltuoju metų laiku bibliotekoje nebereikės sėdėti su striukėmis – atnaujinta šildymo sistema.

Atidaroma atnaujinta Ąžuolyno biblioteka
Žvaigždžių salė./R. Tenio nuotr.

Pirmajame aukšte – Žvaigždžių salė, vaikų zona, išradimų dirbtuvės

Atnaujintos erdvės įrengtos taip, kad nuo 1 a. – garsiausių erdvių – kylama iki tyliausių, esančių 4 a.

Bibliotekos 1 a. įrengta didžioji Žvaigždžių salė, išradimų būstinė, vaikų ir jaunimo erdvė, virtualiosios realybės platforma bei knygomatas (iš Radastų g. pusės).

1 a. ir 2 a. yra įėjimai į pastatą. Pirmojo aukšto įėjimas ir atnaujintas liftas yra pritaikyti žmonėms su negalia, taip pat patogūs tėvams su vaikų vežimėliais.

Spėjama, kad Žvaigždžių salėje vyks daugiausiai bibliotekos renginių. Šios salės spalvos primena rugpjūčio vasaros nakties dangų: vyrauja tamsiai mėlyna spalva, o lubose – daugybė mažų švieselių. Parketas – ąžuolinis. Scenoje atsitraukia siena, pasidaro dvi erdvės, vienoje laikomas fortepijonas, galintis išlįsti į sceną, antrame scenos aukšte gali vykti pasirodymai, užlipti artistai, choristai. Šalia yra operatorinė, artistų persirengimo patalpos su dušu. Salėje telpa apie 170 žiūrovų.

Pirmasis koncertas čia vyks jau sausio 19 d., koncertuos Linas Adomaitis. Tiesa, laisvos vietos į renginį išgraibstytos akimirksniu.

„Dainininko garso operatoriai sakė, kad ši salė Kaune galės varžytis tik su „Žalgirio“ arenos amfiteatro erdve. Žvaigždžių ir Ąžuolo salėse galės koncertuoti aukšto lygio atlikėjai, o pasaulinio garso atlikėjams gali tekti atsivežti ir papildomos įrangos“, – teigė E. Urbonavičienė.

Kol kas Žvaigždžių salėje renginiai suplanuoti dviem mėnesiams į priekį. Vėliau salę bus galima nuomotis įvairiems renginiams.

1 a. duris atvėrė vienintelė tokia vieša erdvė Kaune – Išradimų būstinė. Joje kviečiami lankytis kauniečiai su šeimomis, atskiros grupės, moksleiviai ar net darželinukai. Čia laukiami ir gimtadienių, bernvakarių ar mergvakarių dalyviai. Erdvė pritaikyta darbuotis 30-čiai žmonių.

„Išradimų būstinėje galima pasisiūti suknelę ar kitą drabužį, atsispausdinti ant rūbų lipdukus, pasinaudoti 3D spausdintuvu, pramokti programuoti, užsiimti robotika, graviruoti. Čia stovi trys siuvimo mašinos, staklės, lazeris, įrengtos medžio dirbtuvėlės, kur galima sukurti inkiliuką močiutei ar dėžutę žiedui mylimajai. Jaunimą mokysime inžinerijos, elektronikos pagrindų“, – vardino koordinatorius Paulius Malickas. Į šią erdvę reikės užsiregistruoti iš anksto.

Atidaroma atnaujinta Ąžuolyno biblioteka
Periodikos zona./R. Tenio nuotr.

Lankomiausioje erdvėje – grožinė literatūra, spauda, Ąžuolo salė

Vos užlipę lauko laiptais, skaitytojai patenka į antrąjį pastato aukštą. Čia įrengta informacijos sala, vykdomas leidinių išdavimas, lentynose išdėliota grožinė literatūra, kairiajame šone – periodika, o dešinėje įrengta Ąžuolo salė. Ji skirta kameriniams renginiams, knygų pristatymams. Čia telpa apie 50 lankytojų.

Į akis krenta baltos knygų lentynos, šviesios grindys ir kolonos – taip padidinama erdvė.

„Interjero iššūkiai – žemos lubos 1-2 a., tad rinkomės šviesias medžiagas, norėjome sukurti gaivų, erdvų, jaukų įspūdį. Be to, turėjome sutalpinti labai daug knygų atvirose erdvėse“, – pažymėjo interjero dizainerė Laima Čijunskaitė.

Ant kolonų prieš tai buvo marmuras, bet nuimant jis sutrūkinėjo, nebuvo įmanoma išsaugoti, tad dalis jo panaudota palei langų juostą grindyse, tarsi inkliuzas.

„Sovietinis marmuras buvo labai nekokybiškas, skyrėsi spalva. Beje, laiptinėje jį palikome originalų“, – pažymėjo bibliotekos pastato modernizacijos projekto vadovas, kaunietis architektas Raimundas Labutis.

Periodikos vietoje šalia fotosienelės paliktos originalios „teraco“ grindys.

Kiek atokiau, skaitytojams nepasiekiamoje zonoje, įkurtos administracinės patalpos, tiesa, čia įeinama tik su specialia kortele.

Atidaroma atnaujinta Ąžuolyno biblioteka
Parkelis bibliotekoje./R. Tenio nuotr.

Trečiajame aukšte čiurlena fontanėlis, žaliuoja parkelis

3 a. skaitytojų lauks teminė literatūra, tylioji skaitykla, individualaus darbo kambariai, susibūrimų kambarys ir Parko skveras.

„Pagrindinis interjero dizaino koncepcijos sumanymas – biblioteka parke, parkas bibliotekoje. Įsileidžiame parką, kuris matosi pro langus: skaitytojus pasitiks parko oazė su čiurlenančiu fontanėliu, ąžuolo suoliukais kaip parke. Jie skirti atsipalaiduoti, ramiai paskaityti“, – sakė E. Urbonavičienė.

Beje, parkas auga ne ant parketo, jis įgilintas. Takeliai tarp augalų skirti parką laistančiam prižiūrėtojui, skaitytojams jais vaikštinėti nerekomenduojama.

Už parko skvero įrengti individualaus darbo kambariai ir susibūrimų kambariai. Skaitytojai galės rezervuoti laiką ir erdvėse dirbti po vieną ar grupėmis. Tylioji skaitykla – vienintelė tylioji erdvė bibliotekoje, joje bus pageidaujama tyla, daugiausiai šioje erdvėje bus skaitomi archyvinio fondo leidiniai, reikalaujantys griežtesnės priežiūros.

3 a. erdvėse skaitytojai ras teminės literatūros leidinius, tai labiau studentams, mokslo darbuotojams skirta vieta.

Direktorės pavaduotojas infrastruktūrai, modernizacijos projekto vadovas Edvardas Liakas pažymėjo, kad pastate įdiegta nauja stebėjimo sistema, įrengta daugiau kamerų, atnaujinta knygų žymėjimo sistema.

Šiame aukšte anksčiau buvo kelios „piramidės”, dabar tai du langai grindyse, jie erdvei suteikia daugiau šviesos. Ant šių langų galima drąsiai lipti, jų stiklas atsparus ugniai ir smūgiams.

Atidaroma atnaujinta Ąžuolyno biblioteka
Poilsio zona IV a./R. Tenio nuotr.

Viršuje – įspūdingas šviestuvas, masažiniai krėslai, vienutės darbui

Ketvirtajame bibliotekos aukšte įrengta galerija, kurioje bus nuolat keičiamos parodos, čia ir žinių buveinė, kur vyks mokymai, atokiau vienutėse įrengti individualaus darbo kambariai su stoglangiais, šalia koridoriuje stovi kompiuterių eilė darbui, čia pat ir susibūrimų kambarys, o pačiame gale įsikūrusi administracija su direktorės kabinetu. Darbo kambariais iki 4 val. per dieną galima naudotis nemokamai, į juos patenkama su skaitytojo bilietu bei išankstine rezervacija.

Šiame aukšte lankytojų turėtų neatsiginti poilsio oazė, kurioje stovi keli masažiniai krėslai, galima išbandyti šviesos terapiją, klausyti vandens čiurlenimo, čia įkomponuota augalų siena, o per langus maloniai šildo saulė – tai pietinė pastato pusė su dideliais langais.

4 a. kabo dailininko Remigijaus Kriuko sukurtas originalus šviestuvas – apversta stiklinė piramidė, sudaryta iš 4816 stiklinių vamzdelių, sukabintų 34 eilėmis. Siekiant atnaujinti vamzdelius, restauratoriai pirko specialią indaplovę jiems plauti.

Architektas R. Labutis pažymėjo, kad šis šviestuvas kėlė didžiausią iššūkį, nes jis saugomas, reikėjo ieškoti specialių išvalymo sprendinių.

Brangiausiai modernizacijos metu atsiėjo gaisro gesinimo sistema, pritaikyta popieriui. Ji skleidžia rūką, o ne pila vandenį. Bibliotekoje sudėtos ir priešgaisrinės aliuminio durys.

Modernizacijos metu įrengta inovatyvi apšvietimo sistema, leidžianti suprogramuoti skirtingus apšvietimo scenarijus. Visa elektros sistema atsiėjo 1,5 mln. eurų.

Pastate atlikti inžinerinių tinklų pakeitimai: sumontuoti nauji elektros ir vandentiekio tinklai, pakeistos nuotekų ir lietaus nuvedimo sistemos. Taip pat sumontuota nauja šildymo sistema, pakeisti langai, apšiltintas pastato fasadas ir stogas, įrengta išmani pastato valdymo sistema (gaisro gesinimo, vėdinimo, šildymo, oro kondicionavimo), kuri bibliotekoje palaikys lankytojams ir darbuotojams tinkamą temperatūrą.

Atidaroma atnaujinta Ąžuolyno biblioteka
Knygų lentynos./R. Tenio nuotr.

Talpina 20 km knygų

Ąžuolyno biblioteka atviruose fonduose turi 74 tūkst. egzempliorių leidinių 1-3 a., o uždaruose fonduose, knygų saugyklos bokšte – 1 mln. leidinių. Vizualiai pateikiant, bibliotekoje saugoma tiek knygų, kiek prireiktų į 20 km atstumą išdėlioti.

Ąžuolyno biblioteka išsidėsčiusi per du pastatus, antrasis yra „Unesco“ paveldo objekte – pastate K. Donelaičio g. 8. Jame veikia Senųjų ir retų leidinių skyrius, Muzikos ir meno skyrius, Kaunistikos skaitykla, renginių salė ir atvira mokymosi erdvė.

Beje, į modernizuotą pastatą seniausių knygų iš kito padalinio nebuvo galima atvežti, kad neužkrėstų pelėsiu kitų leidinių.

„Prieš vežant juos būtina konservuoti, kad neskleistų pelėsio arba saugykloje būtina įrengti vėdinimo sistemas, kad tarp aukštų nesusisiektų. Šį darbą planuojama atlikti antrame modernizavimo etape“, – teigė E. Urbonavičienė.

Ąžuolyno bibliotekoje dirba 202 darbuotojai. Į knygų buveinę galima atvykti su augintiniais – biblioteka draugiška gyvūnams.

Atidaroma atnaujinta Ąžuolyno biblioteka
Žvilgsnis nuo bibliotekos stogo./R. Tenio nuotr.

Ateityje – kavinė ant stogo ir terasa saule pasidžiaugti

Antram modernizacijos etapui reikia dar 9 mln. EUR. Kai bus gautos lėšos, ant stogo planuojama įrengti kavinę, lauko terasą su poilsio zona, žiūronais.

Panorama nuo Ąžuolyno bibliotekos stogo atsiveria įstabi: matyti Laisvės alėja su soboru, Senamiesčio bažnyčių bokštai, tolėliau – Prisikėlimo bažnyčia ir net Pelėdų kalno vėliava, tolumoje giedrą dieną matyti Pažaislio vienuolyno stogai, Jiesios piliakalnis, „Žalgirio“ arena su Karmelitų bažnyčia ir net Noreikiškių vandens bokštas su „Via Baltica“ magistrale.

Gavus lėšų bus atnaujinta ir knygų saugykla bei darbuotojų zona. Taip pat bus įrengtos naujos erdvės lankytojams: konferencijų salė, meno ir muzikos erdvės, Šeimų centro, garso įrašų studijos ir fotostudijos, dokumentinio kultūros paveldo restauravimo ir skaitmeninimo centrai.

Ąžuolyno biblioteka duris atveria šį penktadienį (sausio 19 d.) 15 val. Atidarymo renginiai truks kelias dienas. Programą rasite čia.

Bibliotekos darbo laikas: I-V ji dirbs 9-21 val., o VI – 9-18 val.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA