Mokslo populiarinimo centro pabaigtuvių kauniečiams teks palaukti | Kas vyksta Kaune

Mokslo populiarinimo centro pabaigtuvių kauniečiams teks palaukti

„Mokslo salos“ statybos šių metų balandį / KMS nuotr.

Kauno savivaldybės tarybos posėdyje šią savaitę surengtoje opozicijos valandoje politikai diskutavo apie „Mokslo salos“ muziejaus statybas. Ne kartą nukeltas finišas vėl atidėtas – šiuo metu darbus planuojama baigti kitų metų kovą. Pasak savivaldybės, tam yra objektyvių priežasčių, o projektas dėl vėlavimo esą smarkiai nepabrangs.

2021 m. balandį naujienų portalui įvardyta „Mokslo salos“ statybų baigimo data buvo maždaug 2022 m. liepa. 2022 m. gruodį savivaldybės pranešime konkretumo laiko atžvilgiu pamažėjo iki „kitąmet“, o šių metų balandį liko tik „artėjimas finišo link“, be jokio finišo linijos nubrėžimo.

„Kiek vėlavo „Mokslo salos“ statybų rangos darbai ir kiek jie pabrango?“ – antradienį klausė savivaldybės tarybos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos (TS-LKD) narys Paulius Lukševičius.

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis tikslių datų ir sumų įvardyti negalėjo – buvo tam nepasiruošęs ir neatsiminė. Tačiau rangos darbai pagal pirminę sutartį esą turėjo būti atlikti iki šių metų spalio. Keletą kartų jie buvo stabdomi dėl būtinų projekto pakeitimų, o dabar planuojama, kad bus baigti kovą.

„Reikėtų pasitikslinti su rangovu ir projektuotoju. Žinoma, nė vienas projektas nepraeina bet tam tikrų būtinų pakeitimų. Sumas, kiek pakeitimų buvo ir kaip dėl jų pasikeitė rangos kaina, reiktų tikslinti. Bet ženkli suma tikrai nebus, kaskart klausiantiems primenu, kad šis projektas finansuojamas europiniais pinigais. Dėl to jį kontroliuoja, prižiūri, visus darbų pakeitimus tvirtina arba atmeta Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA)“, – kalbėjo T. Metelionis.

Paskutinįkart apie „Mokslo salos“ progresą savivaldybė viešino šių metų balandį. Tuomet skelbta, kad įrengtos visos monolitinės konstrukcijos, sumontuotos lauko vitrinos, apšiltintas stogas. Viduje statytas planetariumas, pagrindinis įėjimas su 21 metro skersmens ore „pakibusiu“ disku, ruoštasi apželdinti stogą.

„Parengtas nuolatinės ekspozicijos planas ir pradėti gaminti eksponatai – iš viso numatyta įrengti 140. Planuojama, kad jie Kauną pasieks dar rudenį. Parodos muziejuje bus suskirstytos į 7 nuolatines temas: žmogaus kūnas ir sveikata, maistas, gamta ir aplinka, atliekos ir tarša, energija, transportas bei komunikacija“, – balandį informavo savivaldybė.

„Mokslo saloje“ taip pat numatyta įrengti specialią parodą 3–6 metų lankytojams.

Primename, kad mokslo populiarinimo centro ir 50 m ilgio baseino su SPA kompleksu statybos Nemuno saloje prasidėjo beveik tuo pačiu metu, 2020-ųjų spalį. 2021 m. balandį savivaldybės atstovai „Kas vyksta Kaune“ sakė, kad nuo grafiko nekrypsta nė vienas projektas.

25,8 mln. eurų pradinės vertės baseino statybas tikėtasi užbaigti 2022 m. kovą–birželį (atidarytas rugsėjo pirmoje pusėje), tų pačių metų liepą planuota užbaigti „Mokslo salą“, kurios pradinė vertė siekė 28,6 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA