Kaunietė apie planus naikinti Ledo areną: jau dabar vietos per mažai – Kas vyksta Kaune

Kaunietė apie planus naikinti Ledo areną: jau dabar vietos per mažai

Ledo arena / R. Tenio nuotr.

Kauno savivaldybei pranešus apie planus naikinti Ledo areną Žaliakalnyje, daugelis kauniečių liko šokiruoti, nes net veikiant arenai ir Ledo rūmams, vietos visiems ledo sporto mėgėjams neužtenka. Socialiniuose tinkluose pradėjo sklisti A. Degulytės nuomonė apie valdžios sprendimą, kuria ir dalinamės portale „Kas vyksta Kaune”.

„Penktadienis, 07:50 val. ryto (!), beje kaip ir kiekvieną trečiadienį ir penktadienį tokiu pačiu metu, rišu mažajai čiuožėjai pačiūžas ledo arenos rūbinėje. Apie kelionės ypatumus iki arenos šitame mieste nedetalizuosiu, tik garantuoju, kad tas, kas užsiima eismo organizavimu šitame mieste, galimai ryte trepsi kojytėmis troleibuso keleivio sėdynėje, kojytes apavęs šiltomis kojnytėmis sandaluose ir, galimai, degs pragare. Tačiau šį kartą ne apie tai.

Rūbinėje tuo metu kitos mergaitės rengiasi uniformas ir išskuba į pamokas. Taip, į pamokas – jos čiuožia nuo 7:00 val. ryto, po to eina į mokyklą, o po mokyklos vėl ateina į treniruotes. Turbūt nesunku suprasti, kad tokių vaikų šeimose visi nariai gyvena čiuožimo ritmu – kažkas kraustosi gyventi arčiau, kažkas renkasi mokyklą šalia arenos“, – pasakojimą pradeda kaunietė.

Anot moters, masinių čiuožimų laikų arenoje ateinančią savaitę numatyta vos du – antradienį ir ketvirtadienį nuo 10.30 val., o šeštadienį ir sekmadienį po 3 masinius čiuožimus.

„Treniruočių metu vakarais, t. y. nuo 17 val., ledą dalinasi 6 (šešios) trenerės arba kitaip tariant šešios vaikų grupės. Kas nėra to darę, galiu pasakyti, kad vietos tikrai mažai – jau trys grupės vienu metu ant ledo yra daug. Tokiu būdu, Ledo arena duris užveria 22 – 23 val. vakaro“, – apie vaikų treniruočių laikus rašė moteris.

„Ir štai Kauno miesto savivaldybė paserviruoja sprendimą, tikrą „Šefo komplimentą“ – nereikia čia tos ledo arenos, be to, ji veikia nepelningai ir padarysime kašės aikštelę. Sporto mokyklos „Startas“ direktorius, atsistojęs prieš kamerą bando išlementi, kad nėra poreikio turėti Kaune tris ledo aikšteles, o dar ir išlaikymas brangus. Rygoje palyginimui arenų yra per 13.

Jausmas, lyg didysis Kauno kunigaikštis ponui direktoriui būtų kažkur kažką įrėmęs ar… Apie šitą žmogų net neturiu, ką pasakyti, nes jeigu būtų eilinės privačios įmonės vadovu, su juo būtų seniai atsisveikinta ir pareikalauta jo, kaip vadovo atsakomybės. Bet teisingai, viešajame sektoriuje su nedidelėmis išimtimis, sunku surasti kompetentingų vadovų“, – samprotavo ji.

„Paskaičiuokime, protingieji kurmiai. Kaune surengtas 2024 m. Europos dailiojo čiuožimo čempionatas. Lietuvių pora Saulius Ambrulevičius, kuris būtent į šį sportą ir atkeliavo pro šios Kauno Ledo arenos duris, kartu su Alison Reed iškovojo 3 vietą. Kovo mėnesį vykusiame pasaulio čempionate užėmė 6 vietą.

Lietuvos jaunių ledo ritulio rinktinė 2024 m. balandžio 20 d. tapo pasaulio vicečempionais. Kai kurie Ledo arenoje karjerą pradėję ledo ritulininkai dabar mokosi ir žaidžia JAV, Švedijoje, Latvijoje. Pavyzdžiui: Algirdas Jaras, etc.“ – apie Kauno ledo arenoje augusius talentus prisiminė ji.

Ji prisimena ir Kauno savivaldybės pastebėjimus, jog arenoje bus galima vėl išlieti ledą, jei žiemos sportą ištiks „Meilutytės“ efektas.

„O kaip išgauti tą efektą? Ko gero, čiuožti ant asfalto, vietoje pavažų, prisirišus prie batų krabų lazdeles. Aišku, Kauno miesto savivaldybės didieji protai turbūt parodytu pirštu fantastinę istoriją apie Jamaikos bobslėjaus komandą. Svarbiausia turėti svajonių! Kol svajosime apie medalius, vietoje Ledo arenos, galimai, iškils daugiabučiai ar koks verslo centras“, – rašė ji.

Anot moters, šaltuoju metų laiku naujuose Ledo rūmuose tenka stovėti eilėje prie bilietų, norint patekti į masinį čiužimą.

„Tai labai sunku suprasti, kokius pasiekimus ir populiarumą turi pademonstruoti žiemos sportas tiems, galimai, basutes su kojinėmis avintiems ir šiuos sprendimus (kurių beje viešai niekas popieriuje iki šiol nematė) priiminėjantiems žmonėms iš Kauno miesto savivaldybės?“ – klausė ji.

Ji pastebi, jog naikinamos arenos nuostolingumas mistinis ir toliau pasakojo apie nustatytas paslaugų kainas.

„Taigi, mokestis už dailiojo čiuožimo treniruotes toks, kad atliekant pavedimą nereikia suvesti jokio kodo. 20 eur. Dvidešimt. Už mėnesį treniruočių. Kasdien (pirmadienį, antradienį, trečiadienį, ketvirtadienį, penktadienį). Mano 17 metis sūnus su tiek net neišeina penktadienį su draugais į miestą.

Dienos pietūs šiandien kainuoja bent 7 Eur. Masinis čiuožimas – 3 eur. Jei esi studentas, moksleivis, pensininkas tada kaina pasiekia 2 Eur. Panašiai tiek kainuoja kava Ledo arenos automate“, – teigė ji, pridėdama, jog pati įstaiga nustato tokias kainas, vėliau deklaruodama, jog veikla yra nuostolinga.

„Dar vienas įdomus dalykas viešai jokių duomenų apie Starto (sporto mokykla, kuriai valdyti perduota arena) darbuotojų vidutinį darbo užmokestį, pardavimo pajamas ir pelną nerasite. Nerasite jokios info, kiek kainuoja išlaikyti areną ir pan. Vienintelis informacijos šaltinis yra tų žmonių, kurie nekelia jokio pasitikėjimo, šnekos.

O štai ir fun fact – Elektrėnų ledo arena, esanti mieste, kuriame gyvena 13,5 tūkstančio gyventojų pagal 2022 m. finansinės atskaitomybės dokumentus nurodo gavę 38 540,00 Eur grynojo pelno. Tokiai įstaigai ši suma tikrai nėra maža. Už tiek, Karlai, galima nusipirkti 4 tonas krabų lazdelių“, – rašė A. Degulytė.

Ji primena, jog arena Žaliakalnyje buvo renovuota prieš penkerius metus, o darbams išleista apie 2 mln. eurų. Jos nuomone, „dabar tai yra puikiai veikianti ir funkcionuojanti (arena – aut. past.), nereikalaujanti remonto ir tokia dar tikrai pabus/pabūtų kurį laiką.“

Toliau ji pastebi, jog problema nėra norinčių čiuožti žmonių trūkumas, ar žiemos sporto nepopuliarumas, ar pinigų klausimas ir ne dėl to, jog ledas nereikalingas ar sportininkai nedemonstruoja pasiekimų.

„Pagal šią logiką kitais metais galime iš savivaldybės sulaukti pareiškimo, kad ir Viešoji biblioteka irgi yra nepelninga – pastatykime LEZ sandėlį, o knygeles užsisakysite internetu ir gausite į knygomatą. Kas turėtina omeny, žinant, ne kurių asmenų, galimai, fetišą žemės sklypams gerose vietose, privačios nuosavybės paėmimui „visuomenės poreikiams“ ir detaliųjų planų keitimui upių pakrantės apsaugos zonose, etc. Būtent tai labiausiai ir neramina šiandieninėje Ledo arenos situacijoje“, – spėliojo A. Degulytė.

Ji primena, jog gyventojai pasirašinėja peticiją, norėdami atkreipti Kauno savivaldybės dėmesį į tai, jog ledo arena yra reikalinga miestui.
„Net jei jums ne itin rūpi žiemos sportas, bet atsibodo Kauno miesto savivaldybės savivalė. Suprantu, kiek ji turi galios, bet mes turime pasakyti, kad gana yra gana. Aš nenoriu, kad mano ir mano vaikų burnas užkištų krabų lazdelėm“, – rašė ji.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA