Populiariausios Kauno ledainės: nuo tradicinių ledų iki tinginio ir beržų sulos skonio | Kas vyksta Kaune

Populiariausios Kauno ledainės: nuo tradicinių ledų iki tinginio ir beržų sulos skonio

/ R. Tenio nuotr.

Niekas nesuabejos, kad užklupus karščiams, viena iš geriausių atgaivų sielai ir kūnui – ledai. Artėjant vasaros sezonui, naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ dalijasi labiausiai kauniečių pamėgtų ledainių trejetuku. Ko nežinojote apie populiariausias Kauno ledaines?

Pirmoji ledainė senamiestyje

Didžiausia ledainė Baltijos šalyse „Scholler“ Lietuvoje sukaitusius poilsiautojus džiugina jau 15 metų. Prieš kelerius metus ji duris atvėrė ir Kauno senamiestyje – tai buvo pirmoji ledainė, įsikūrusi už prekybos centrų ribų. Kauniečiams čia galima pasimėgauti Itališkais gelato ledais, skanautojams taip pat siūloma išbandyti ir minkštus ledus bei įvairiausių skonių sorbetus.

„Siūlome 24 rūšis skonių ir dvi minkštų ledų. Sau patinkančius čia ras kiekvienas: grietininius, ne grietininius, pistacijų, kramtomos gumos skonio ir dar daug kitų. Prie viso to prisideda daug skirtingų ledų variacijų: su vafliais, spalvotais vafliais, dideliais vafliais, bubble vafliais ir t.t.“, – ledų įvairovę pristato „Scholler“ atstovas Rimvydas Valotka.

Apžvelgiant populiariausių ledų tendencijas, R. Valotka įvardija dvi: vaikai labiausiai mėgsta kramtomos gumos skonio ledus, suaugę renkasi pistacijų, graikinių riešutų su klevų sirupu skonio ledus.

Ledainę „Scholler“ rasite adresu Vilniaus g. 25A.

Nuo tinginio iki šaltibarščių skonio ledų

Dar viena kauniečiams puikiai pažįstama ledainė – „Gelato Archie“, siūlanti išskirtinius tinginio, medučio ar kefyro skonio ledus. Idėja įkurti ledainę kilo iš ilgesio tėvynei – Jungtinėje Karalystėje anksčiau gyvenę Kristina Karnilaitė ir Artūras Naidzinavičius nusprendė grįžti į Lietuvą, o ilgametę patirtį maisto gamybos pramonėje turintis Artūras nusprendė imtis ledų gamybos.

„Sau davėme du metus, per juos sužinojome apie įrangas, gilinomės į ledų gamybos technologijas. Po dvejų metų grįžome į Kauną, užėjome į senamiestį, ir tuo metu jame tikrai nebuvo ledainių, kurie gamintų vietoje“ – pasakoja „Gelato Archie“ savininkas Artūras Naidzinavičius.

Čia gaminamų ledų išskirtinumas – mažiau riebūs, mažiau saldūs ledai. Nedaugelis žino, kad dalis ingredientų, pavyzdžiui, ledams gaminti naudojamos citrinos spaudžiamos rankomis, taip siekiant užtikrinti ledų kokybę.

„Ledai yra mūsų pagrindinis produktas ir varikliukas. Nebijome rizikuoti, pavyzdžiui, esame gaminę šaltibarščių skonio ledus, taip pat derinome ir agurko su medumi skonius ir rabarbaro su aviete, juodųjų serbentų su laimu, turime klasikinių skonių, bet labiau stengiamės išsiskirti lietuviškais skoniais“, – dalinasi Kristina Karnilaitė.

Ledainės įkūrėjai drįsta rizikuoti ir klientams pasiūlyti įvairiausių ledų, pavyzdžiui – kefyro skonio. Tarp populiariausių skonių – tradiciniai: pistacijų, mangų ir „kinder“ šokolado skonio ledų.

Įkūrėjai atskleidžia, kad ši vieta nėra įprasta ledainė. Jeigu nedrįstate nusipirkti neįprasto skonio ledo, galima tiesiog paragauti. Maža to, ledainėje vyksta ir ledų gaminimo edukacijos vaikams.

Išbandykite „baflių“

Šaltuoju metų laiku ledainėje kauniečiams siūloma pasimėgauti vafliais, kurie čia pavadinti bafliais, nes yra gaminami pagal močiutės receptą. „Bafliai“ būna gardinami įvairiais vaisiais, uogomis, karamele. Čia taip pat galima pasmaguriauti naminėmis varškės spurgomis. Kaip išduoda įkūrėjai, ateityje ledainėje bus galima atsigaivinti šalta kava.

„Gelato Archie“ ledainę rasite adresu Vilniaus g. 13.

Svarbu ne skonis, o gaminimo būdas

Dar viena išskirtinė ledainė Kaune – „Angolo Italiano“, kurioje galima pajausti tikrą Italijos skonį. Prieš 15 metų italas Alessandro D‘Andrea svajojo įsikurti Romoje, vėliau gyvenimą kūrė Londone, bet atsidūrė… Kaune. Nekreipdamas dėmesio į artimųjų abejones dėl verslo sėkmės, dėl meilės į Lietuvą atkeliavęs italas čia įkūrė savo ledainę.

„Kai atsikėliau gyventi čia, pastebėjau, kad tai gera vieta šiam verslui, visada svajojau apie tai. Kai idėja pasidalinau su savo mergina, ji buvo skeptiška, manė, kad verslas nesiseks, nes Lietuvoje per šalta ledams. O aš vis tiek nusprendžiau pabandyti“, – istoriją pradeda Alessandro.

Pasakodamas apie ledų unikalumą italas pastebi, kad pats ledų skonis nėra išskirtinis – unikalumu pasižymi ledų gaminimo būdas. Jis kasdien dirba po 12-14 valandų ir tvirtina, kad svarbu ne tik greitis, bet ir kokybė.

„Aš renkuosi „senamadišką“ būdą. Mano idėja – iš užsienio atvežti naują ledų konceptą, jis turi būti labai autentiškas. Tai reiškia, jog reikia gaminti iš šviežių vaisių“, – pasakoja Alessandro.

Italas atskleidžia paslaptį: jeigu po parduotuvėje pirktų ledų jaučiatės ištroškę, tai reiškia, jog leduose yra daug cukraus ir riebalų.

„Mano receptai skirti kauniečiams turi mažiau cukraus negu Itališki. Lietuviai nemėgsta tiek daug saldumo. Mano ledai gaminami iš natūralių produktų ir klientai tai jaučia, Ar žinojote, kad pistacijos milteliai – tai nėra pistacijos. Braškių milteliai, kurių skonis kaip braškės, nėra braškė. Tai lengva padaryti, bet tai nėra įdomu ir pagarbu mano identitetui. Mes – Italai, mes esame kūrybiški“, – pasakoja Alessandro.

Tarp unikalių skonių – beržų sulos ledai

Alessandro džiaugiasi, kad kauniečiai yra draugiški, noriai dalijasi ne tik pageidavimais, bet ir žaliavomis, pavyzdžiui į ledainę atneša beržų sulos. Kaip sako ledainės įkūrėjas, klientai yra pageidavę ir cepelinų ir šaltibarščių skonių ledų, tačiau kauniečius jis ruošiasi nustebinti visiškai netikėtu skoniu.

„Nėra galimybės visko gaminti. Pavyzdžiui, šaltibarščių – aš negaliu ir nenoriu. Cepelinų skonio ledai? – Ne. Planuoju pagaminti naują skonį, netrukus vitrinoje atsiras batatų skonio ledai“, – atskleidžia Alessandro.

„Angolo Italiano“ ledainė įsikūrusi Muitinės g. 1-3 bei Laisvės al. 50.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA