Kauniečiai nė nežino, kas statoma jų namų pašonėje, o kai pasiteirauja: „Informuosime, kai darbai bus baigti“ | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai nė nežino, kas statoma jų namų pašonėje, o kai pasiteirauja: „Informuosime, kai darbai bus baigti“

Lrytas.lt / Vėjūnė Inytė „Laikinoji sostinė“ „Lietuvos rytas“ 2023/11/09 11:01
Palemonas, Stoties gatvė / R. Vilkelio nuotr.

Prasidėjus statyboms gyventojai ne visada žino, kas iškils greta jų namų, nes ne visur įrengiami informaciniai stendai. To nesivargina daryti net savivaldybė. Kas vyksta, kauniečiams belieka teirautis statybininkų.

Prieš kelis mėnesius Palemono gyvenamojo rajono Stoties gatvėje pasirodė darbininkai, aptvėrė vieną sklypą, ir prasidėjo darbai.

Tačiau informacijos, kas čia bus statoma ar įrengta, kas darbus atlieka ir su kuo gyventojai galėtų susisiekti, jei kiltų klausimų ar problemų, prie statybvietės neatsirado. Tokios informacijos nėra ir prie kai kurių kitų kylančių objektų.

Ar pateikti tokią informaciją privaloma visada?

Teko klausti statybininkų

Stoties gatvėje greta 18-ojo daugiabučio prieš daug metų buvo įrengta krepšinio aikštelė. Ne vienus metus ji buvo nenaudojama, menkai prižiūrima. Savivaldybės atstovai nusprendė, kad čia reikia įkurdinti tris aikšteles, – vieną, skirtą krepšiniui, kitą – lauko treniruokliams, trečią – vaikams žaisti.

Greta aikštelės gyvenantis Audvydas pasakojo dar pavasarį girdėjęs, kad socialiniuose tinkluose kaimynai diskutavo, kur Palemone nauja sporto ir vaikų žaidimo aikštelė tiktų.

Nemažai žmonių siūlė apleistą erdvę Stoties gatvėje. Darbai prasidėjo, bet buvusias diskusijas daugelis pamiršo arba apie jas visai nebuvo girdėję.

„Kadangi jokio skelbimo, kas vyksta, nebuvo, to klausiau darbininkų. Jie ir pasakė, kad įrenginėja tris naujas aikšteles“, – sakė vyras.

Nežinia, kas atsakingas

Palemono seniūnaitijos seniūnaitis Vilius Meškauskas neslėpė, kad gyventojai ir jo klausinėjo, kas statoma Stoties gatvėje. Situaciją seniūnaičiui teko aiškintis su valdininkais.

V. Meškauskas mano, kad blogai, kai su gyventojais, prie kurių namų kas nors statoma ar įrengiama, nesitariama, neklausiama jų nuomonės.

„Taip pat blogai, kad nėra informacijos, kas už darbus atsakingas. Už kiekvieną mieste atliekamą darbą jo užsakovai turi prisiimti atsakomybę. Neaišku, kas atsakys, jei kas nors bus padaryta blogai“, – svarstė V. Meškauskas.

Informaciją pateiks vėliau

Kauno savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas Tadas Vasiliauskas aiškino, kad aikštelių statybų Stoties gatvėje trukmė neilga – 3 mėnesiai.

Planuojama, kad krepšinio aikštelė bus baigta atnaujinti lapkritį, o iki metų pabaigos baigtos ir vaikų žaidimo bei treniruoklių aikšteles.

„Informacinės lentelės bus pakabintos, kai darbai bus baigti“, – paaiškino T. Vasiliauskas.

Neliko tvoros ir skelbimo

Kauno centre, V. Mykolaičio-Putino gatvėje, kyla naujas namas. Prie jo taip pat nėra jokios informacijos, kas čia bus ir kas vykdo darbus.

Greta įsikūręs kaunietis Alfonsas Andriulis sakė, kad anksčiau šioje gatvėje 5-uoju numeriu pažymėtame sklype stovėjo nedidelis privatus namas.

„Kai jį nugriovė, ant tvoros buvo pakabintas skelbimas su informacija, kad čia iškils dvibutis namas. Bet kai darbai prasidėjo, neliko nei tvoros, nei skelbimo. Negerai, kad nėra nurodyta jokių kontaktų, kas už darbus atsako“, – apgailestavo kaunietis.

Šio namo savininkai ko nors daugiau paaiškinti nepanoro.

Stendas turi likti iki statybų pabaigos

Rasa Kėkštienė, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė ryšiams su visuomene: „Kauno savivaldybės administracija informavo, kad prie Stoties gatvės 18-ojo namo vykdo paprastojo remonto darbus – atnaujina buvusios krepšinio aikštelės dangą su vienu krepšinio stovu, šalia aikštelės įrenginėjami lauko treniruokliai.

Stendo su informacija įrengti neprivaloma, kai statomi nesudėtingi statiniai ir atliekami statinių paprastieji remonto darbai. Kitais atvejais prie statybvietės statybos rangovo pasamdytas statybos vadovas privalo įrengti stendą su informacija apie statomą statinį.

Stende pateikiama informacija apie statytoją (užsakovą), statybos darbų pradžią ir pabaigą, pasamdytą ar paskirtą rangovą, statinio projektuotoją, statinio architektą ar jų grupę, statybos vadovą, jo kontaktinį telefono numerį, statinio statybos techninį prižiūrėtoją. Manome, kad stendas, kai jį privaloma įrengti, turi būti laikomas iki statybos pabaigos.“

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA