Nemuno saloje oficialiai pradėtos olimpinio dydžio baseino ir pramogų centro statybos | Kas vyksta Kaune

Nemuno saloje oficialiai pradėtos olimpinio dydžio baseino ir pramogų centro statybos

R. Tenio nuotr.

Kaune šiandien išaušęs penktadienis – iškilmingesnis nei įprastai. Nemuno saloje prie „Žalgirio“ arenos susirinkę savivaldybės vadovai, rangovai ir Vyriausybės atstovai simbolinės kapsulės įkasimu pažymėjo tarptautinius standartus atitinkančio baseino statybų pradžią. Išskirtinės architektūros daugiau nei 25 mln. eurų vertės objektą pastatyti planuojama per 18 mėnesių.

Tarp pietinėje Nemuno salos pusėje, už „Žalgirio“ arenos, susirinkusių svečių šmėžavo Kauno savivaldybės administracijos vadovų, baseiną projektavusių E. Miliūno studijos architektų, rangovo „Conresta“ atstovų akys. Kapsulę, nukeliant kepurę Nemune 1924 m. surengtoms pirmosioms oficialioms plaukimo varžyboms Lietuvoje, upių tėvu atplukdė keturi plaukikai-ekstremalai.

Kapsulę iš Nemuno vandenų iškėlė keturi „ichtiandrai“ / R. Tenio nuotr.

Sveikinimo žodį taręs Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis pasakojo bandęs su meru skaičiuoti didžiuosius Kauno projektus, tačiau tam neužtekę rankų pirštų. Su proveržiu miesto valdžią ir gyventojus sveikinęs kancleris pastebėjo, kad tai bus pirmas tokio lygio baseinas Lietuvoje.

Lietuvos plaukimo federacijos viceprezidentas, Kauno plaukimo mokyklos vadovas Saulius Binevičius pagarsino geležinę logiką – jei norime, kad žmonės gerai plauktų, turime turėti, kur plaukti.

„Ačiū miestui už šią iniciatyvą, nes labai svarbu turėti baseinus, kur žmonės galėtų išmokti plaukti. Tai parodo miesto rūpestį žmonėmis ir tikimės, kad čia bus surengtas ne vienas Lietuvos čempionatas, tarptautinis turnyras ir ateityje matome galimybę čia įkurti Lietuvos plaukimo sporto centrą, kur galėtų treniruotis geriausi šalies plaukikai“, – kalbėjo S. Binevičius, Vyriausybės kancleriui, Kauno merui ir rangovams įteikęs Lietuvos rinktinės plaukimo kepurėles.

Nematyt baseino – nėra problemų ir su lankytojų automobiliais

Kaip žurnalistams statybvietėje sakė Visvaldas Matijošaitis, gero, normalaus baseino Kaune kol kas neturime, o čia bus galima rengti ir olimpiadas, nes iškils 10 takų 50 m ilgio baseinas, atitinkantis visus standartus.

„Tačiau centras bus skirtas ne tik plaukikams ir sportininkams, numatyta įrengti ir SPA zoną, kur visi miestiečiai ir Kauno svečiai galės atvažiuoti ir praleisti laiką“, – džiaugėsi Kauno meras.

Problemų su automobilių statymu, anot V. Matijošaičio, tikrai nebus, nors stipriais argumentais šis teiginys, reikia pripažinti, grįstas nebuvo: „Matote, kad tvarkome visą Karaliaus Mindaugo prospektą ir baseino nematysime, jis bus apželdintas ir padėtas po žeme. Tikrai gražu, siūlau pasižiūrėti projektą internete.“

Pasiteiravus, koks šiame projekte finansinis indėlis miesto, ir koks – valstybės, V. Matijošaitis tvirtino, kad dar nė vieno objekto per jo vadovavimo laikotarpį neteko statyti tik iš miesto pinigų.

„Bet visada esame pasiruošę ir miestas patemptų tokį biudžetą, tačiau Vyriausybė, matydama mūsų darbus, jeigu jau pradedi, visada duos lėšų. Yra susitarimai su Vyriausybe, bet žiūrime, kiek liks kovidinių pinigų, neužilgo pasakysime tiksliai. (…) Kai šių metų sausį pradėjome statyti ledo areną, nesitikėjome jokios paramos, bet prasidėjus pandemijai gavome 8 mln. eurų dviem ledo aikštėms įrengti. 13 mln. eurų sąmata, o gavome 8 mln. eurų“, – objektų finansavimo vingrybes aiškino Visvaldas Matijošaitis.

Stogą rems vienos didžiausių sijų Lietuvoje

Baseiną statančios bendrovės „Conresta“ vadovas Lukas Laukaitis pažymėjo pastatą būsiant išskirtinės architektūros, jis tarsi išlįs iš reljefo ir stogas bus žalias.

„Architektūriškai tie sprendiniai tikrai buvo nepaprasti. Rangovai čia montuos galingas sijas, tai bus vienos didžiausių metalinių sijų, pagamintų Lietuvoje. Tam tikras iššūkis yra ir gruntiniai vandenys“, – dėstė L. Laukaitis.

„Conresta“ vykdomų statybų kontekste, pastebėjo bendrovės vadovas, projektas yra vienas iš stambesnių, bet išskirtinėmis statybas daro būtent prieš tai vardyti bruožai.

Anot L. Laukaičio, dirbant išvien pastatyti baseiną per 18 mėnesių tikrai pavyks / R. Tenio nuotr.

„Terminai tokiam projektui yra gana įtempti ir išmėginimų gali būti nemažai. Bet pakišti koją gali tik bendro darbo nebuvimas. Jei savivaldybė, architektai, mūsų komanda, techninė priežiūra dirbs išvien, jokių problemų nebus“, – žurnalistams sakė L. Laukaitis.

Ne tik sportui, bet ir laisvalaikiui

Kaip skelbta anksčiau, naujasis statinys išsiskirs 50 m ilgio 10 takelių baseinu su 500 vietų tribūnomis žiūrovams. Čia galės vykti tarptautinio rango varžybos ir nacionalinės pirmenybės. Antras, mažesnysis baseinas pasitarnaus vaikų plaukimo pamokoms. Baseinas su visa infrastruktūra atitiks Tarptautinės plaukimo federacijos FINA reikalavimus.

Greta bus įrengta ir 300 lankytojų talpinsianti SPA zona su trijų skirtingų temperatūros režimų pirčių kompleksais, pramoginiais baseinais vaikams ir suaugusiems, masažinėmis voniomis pirčių kompleksais, relaksaciniais kambariais ir kavine. Vandens sporto centre numatytas ir 200 vietų sporto klubas.

Dėl galimybės statyti šį E. Miliūno studijos architekto Aurimo Ramanausko suprojektuotą objektą varžėsi penkios įmonės. Konkurse laimėjo ir nugalėtoja paskelbta generalinės rangos statybos bendrovė „Conresta“, su ja pasirašyta 25,8 mln. eurų vertės vandens sporto centro rangos darbų sutartis.

Pagal sutartį, naujasis kompleksas turės būti pastatytas per 18 mėnesių. A+ energinės klasės vieno aukšto su antresole pastato bendrasis plotas sieks 18,4 tūkst. kv. metrų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA