Tikimasi, jog „Mokslo sala“ lankytojams atvers duris rugsėjį | Kas vyksta Kaune

Tikimasi, jog „Mokslo sala“ lankytojams atvers duris rugsėjį

BNS / Dominykas Biržietis 2024/02/17 10:37
„Mokslo sala“ / Kauno miesto savivaldybes nuotr.

Mokslo populiarinimo centrą „Mokslo sala“ Nemuno saloje Kaune planuojama atidaryti rugsėjo 1-ąją, savivaldybė teigia sulaukusi susidomėjimo darbo galimybėmis naujojoje įstaigoje ir kalbasi su potencialiais darbuotojais.

Kaip BNS šią savaitę sakė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis, realu, kad „Mokslo sala“ bus atidaryta nurodytą dieną, artimiausiu metu turėtų prasidėti centro ekspozicijos įrengimas.

„Tikslas – atidaryti rugsėjo 1-ąją arba rugsėjo mėnesį. Visos prielaidos, kad pavyks tai padaryti, yra, nes ranga užbaigta, sutartis su ekspozicijos rengėjais pasirašyta, ekspozicija gaminama Lenkijoje“, – kalbėjo T. Metelionis.

Visa „Mokslo salos“ projekto vertė, administracijos direktoriaus pateiktais duomenimis, siekia 37,7 mln. eurų. Iš jų 18,2 mln. eurų dengiama Europos Sąjungos (ES) lėšomis, 3,7 mln. eurų – valstybės lėšos.

Didžioji dalis, 29 mln. eurų minėtos sumos, skirta pastato statyboms, ekspozicijai – 5,3 mln. eurų, virtualių projekcijų erdvei – 1,9 mln. eurų, laboratorijų įranga, baldai ir kitos priemonės, planuojama, atsieis dar 1,5 mln. eurų.

„Mokslo sala“ / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Statybas vykdė įmonė „Autokausta“, ekspoziciją kuria Lenkijos bendrovė „Trias Avi“.

T. Metelionis pabrėžė, kad objekto rangos darbai yra baigti, tad jų kaina galutinė.

Pasak jo, pastatas tinkamu naudoti turėtų būti pripažintas „artimiausiomis savaitėmis“, tuomet galima bus pradėti vežti ir montuoti eksponatus. Planetariumo arba virtualių projekcijų erdvės sistema taip pat jau nupirkta, sudaryta jos rangos sutartis.

Savivaldybės administracijos vadovo teigimu, liko surinkti komandą, apmokyti žmones, kurie dirbs salėje.

„Tam laiko lyg ir pakanka. Darbo skelbimų dar nėra, bet vadovė, kiek žinau, jau kalbasi su kandidatais. Yra nemažai norinčių ateiti savo iniciatyva, kurie siunčia CV, kreipiasi, žavisi projektu, labai norėtų dirbti su vaikais ir mokslo populiarinimu“, – sakė administracijos direktorius.

Kauno miesto tarybos posėdis
T. Metelionis / R. Tenio nuotr.

Pastatą valdysiančio Mokslo ir inovacijų sklaidos centro nuolatinis vadovas, anot T. Metelionio, turės būti atrinktas konkurso būdu.

Pagal pirminę sutartį, rangos darbai turėjo būti atlikti iki 2023 metų spalio. Keletą kartų jie buvo stabdomi, kaip anksčiau įvardijo administracijos direktorius, dėl būtinų projekto pakeitimų.

Centrinės projektų valdymo agentūros Švietimo projektų skyriaus vadovės Eglės Vizbarės BNS pateiktais duomenimis, nuo pirminio 24,3 mln. eurų susitarimo statybos ranga pabrango iki 29,7 mln. eurų. Kaina perskaičiuota vadovaujantis Lietuvos statybos sąnaudų kainų indeksu.

„Atsižvelgiant į buvusią infliaciją, (…) sutarties kaina buvo indeksuota du kartus. Darbų kainos padidėjimą lėmė ir atsiradusi įvairių papildomų darbų būtinybė, projektinių sprendinių pasikeitimai ir kitos panašios priežastys“, – sakė E. Vizbarė.

Strateginiame 2024-2026 metų plane savivaldybė nurodo, kad „Mokslo sala“ bus pirmas mokslo ir inovacijų populiarinimo centras Lietuvoje.

11,5 tūkst. kv. metrų ploto pastate numatytos nuolatinės ir kintančios ekspozicijos, virtualių projekcijų erdvė, edukacijų centras Kauno regiono moksleiviams, kavinė, administracinės patalpos.

Ekspozicijos sukūrimo ir įrengimo sutartį Mokslo ir inovacijų sklaidos centras su bendrove „Trias Avi“ pasirašė 2022 metų gruodį.

Įstaigos vadovė Aistė Lukaševičiūtė tuomet nurodė, kad ekspozicija bus skirstoma į septynias temas: energija, transportas, kūnas, sveikata, gamta, aplinka ir tarša. Lankytojai galės išbandyti įvairius interaktyvius eksponatus.

Pasak „Trias Avi“ viceprezidento Marcino Wojczynskio (Marcino Voičinskio), įmonė turi 25-erių metų patirtį ir yra sukūrusi 50 ekspozicijų, daugiausia jų – Lenkijoje. Bendrovė pagrindinei ekspozicijai Kaune sukurs 140 eksponatų.

Sutartį dėl „Mokslo salos“ statybų su įmone „Autokausta“ savivaldybė sudarė 2020-ųjų rugpjūtį.

Planuojama, kad per metus „Mokslo sala“ sulauks apie 300 tūkst. lankytojų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA