V. Zelenskio įspėjimas: jei karas bus „įšaldytas“, Rusija 2028-aisiais vėl turės jėgų pulti kitas šalis | Kas vyksta Kaune

V. Zelenskio įspėjimas: jei karas bus „įšaldytas“, Rusija 2028-aisiais vėl turės jėgų pulti kitas šalis

ELTA / Stasys Gumbutis 2023/10/05 17:41
Volodymyras Zelenskis / LRT stop kadras

Jei bus „įšaldyta“ dabartinė situacija Ukrainoje, Rusija iki 2028 metų įstengs atkurti ukrainiečių sunaikintą jos karinį potencialą ir turės pakankamai jėgų pulti kitas šalis, pirmiausia – Baltijos valstybes.

Tai ketvirtadienį prasidedant Europos politinės bendrijos viršūnių susitikimui Granadoje (Ispanija) pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Aš, kaip visada, būsiu su jumis atviras. Dabar Rusija svarsto įvairius scenarijus artimiausiems metams. Vienas iš jų – ypač pavojingas. Jei šioje agresijoje prieš Ukrainą bus kokia nors pauzė – bet koks situacijos įšaldymas, tada bus naujas kritinis momentas. 2028-ieji metai“, – sakė jis.

Anot V. Zelenskio, „jei Rusijai bus leista adaptuotis dabar, tai iki 2028-ųjų Kremlius įstengs atkurti mūsų sunaikintą savo karinį potencialą, ir Rusija turės pakankamai jėgų pulti šalis, kurios yra Rusijos ekspansijos taikiklyje“.

„Be Ukrainos, tai tikrai bus Baltijos šalys, ir tikrai tos šalys, kurių teritorijoje yra Rusijos kontingentų. Tai tiksli mūsų žvalgybos informacija. Mes tai jums pranešame“, – pareiškė Ukrainos vadovas.

Jis pridūrė, kad Rusija ieško galimybių „įšaldyti situaciją ir adaptuotis“, taip pat „iš savo klaidų daro išvadas ir ruošiasi judėti toliau“.

„Atminkite, kad pavojingiausias priešas yra tas, kuris padarė išvadas ir, remdamasis šiomis išvadomis, pasiruošė kitam smūgiui. Maskva aiškiai apibrėžė savo ambicijas – užgrobti sau daugiau imperinės erdvės ir neleisti Europai būti laisvų tautų ir veikiančių demokratijų erdve, sugriauti Europos vienybę. Ir čia karas yra pagrindinis Rusijos įrankis – pavergimo ar manipuliavimo kitais įrankis“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, V. Zelenskis ketvirtadienį atvyko su vizitu į Ispaniją, kur dalyvaus Europos politinės bendrijos viršūnių susitikime ir surengs kelis dvišalius susitikimus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA