Pateikė daugiau detalių apie kauniečių sulaikymą pasienyje: informuoja, kaip jaučiasi vaikai | Kas vyksta Kaune

Pateikė daugiau detalių apie kauniečių sulaikymą pasienyje: informuoja, kaip jaučiasi vaikai papildyta

BNS, Kas vyksta Kaune 2023/08/02 12:06

Trys 5, 7 ir 9 metų amžiaus vaikai, kuriuos prieš kelias savaites savavališkai iš Kaune esančio vaikų gerovės centro „Pastogė“ pasiėmė tėvai, trečiadienį grąžinti į globos namus.

Tai BNS trečiadienį patvirtino Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė Alina Žilinaitė.

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovės Ilmos Skuodienės, šiuo metu vaikais rūpinasi globėjai, trečiadienį juos apžiūrėjo medikai, su jais bendravo psichologai. Anot jos, vaikai jaučiasi gerai.

„Per pastarąsias savaites vaikai patyrė neeilinius išgyvenimus, todėl mūsų pirma užduotis yra užtikrinti vaikams saugią aplinką bei pasirūpinti jų fiziniu ir emociniu saugumu“, – komentare BNS nurodė I. Skuodienė.

„Šiuo metu tėvai sulaikyti, tad daug kas priklausys nuo tolimesnių teisėsaugos, teismo sprendimų. Tačiau primename, kad vaiko teisių gynėjų tikslas, kad vaikai augtų šeimose, su savo tėvais“, – pridūrė ji.

Pasak I. Skuodienės, pagal galimybes bus siekiama bendradarbiauti su šeima, teikti pagalbą, kad „vaikai galėtų grįžti į pasikeitusią situaciją šeimoje“. Tarnybos vadovė taip pat sako, kad reaguojant į situaciją rengiamos naujos rekomendacijos globos centrams.

„Šis įvykis atkreipė dėmesį į kartais sudėtingas situacijas, kai susitikimai su artimaisiais gali tapti nesaugūs vaikui, todėl tarnyba rengia naujas susitikimų organizavimo, artimųjų bendravimo su vaiku rekomendacijas globos centrams“, – rašė I. Skuodienė.

Kauno apylinkės prokuratūroje šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas, kartu su policija aiškinamasi, kaip vaikai pagrobti iš vaikų gerovės centro „Pastogė“.

Prokuratūra trečiadienį skelbė, kad vaikų grobimu įtariamiems Vilčinskams už akių teismas praėjusią savaitę buvo skyręs suėmimą. Porai už akių taip pat yra pareikšti įtarimai dėl vaikų grobimo. Sulaikius šiuos asmenis, teismas dabar spręs, kokį suėmimo terminą nustatyti. Prokuratūros atstovai informavo prašysiantys tėvų suėmimo dviem mėnesiams.

Vaikai iš šeimos buvo paimti birželį. Kaip skelbta, vaikai nelankė mokyklos, nesilankė pas gydytojus, šeima nepriėmė siūlomos pagalbos.

Papildyta 12.31 val.

Vaikus iš globos įstaigos pagrobusius sutuoktinius pasieniečiai sulaikė rytiniame pasienyje su Baltarusija

Trečiadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai paskelbė daugiau detalių apie kauniečių šeimos sulaikymą. Įtariama, kad teismo sprendimu globos įstaigoje apgyvendintus mažamečius savavališkai pasiėmę tėvai, ketino neteisėtai išvežti į Baltarusiją.

Antradienio vidurdienį VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Puškų užkardos pareigūnai, vykdydami tarnybą Ignalinos rajone prie Kačergiškės kaimo, sustabdė patikrinti automobilį „Ford Focus“ su vokiškais registracijos numeriais. Automobiliu be vairuotojo, kaip keleiviai vyko dar du suaugę asmenys ir trys mažamečiai vaikai, rašoma VSAT pranešime žiniasklaidai.

„Ford Focus“ vairavęs vyras, paprašytas pateikti dokumentus, į pasieniečius prabilo vokiečių kalba ir pateikė 5 asmenų dokumentus.

VSAT pareigūnams tikrinant dokumentus duomenų bazėje, paaiškėjo, kad jie yra netikri. Tuo metu, supratęs pasieniečių įtarimą, automobilį vairavęs vyras dideliu greičiu pajudėjo iš vietos ir spruko link valstybės sienos.

Į įvykį žaibiškai sureagavę pasieniečiai bėglius ėmė vytis ir maždaug už kilometro, prie pat valstybės sienos, jie buvo sulaikyti. Sprukusiam automobiliui kelią pastojo fizinis barjeras ir pelkė, kurioje mašina įklimpo.

Pasieniečiai išsiaiškino, kad automobilį vairavęs 42-ejų vyras ir kartu vykusi 40-ies metų moteris yra kauniečių sutuoktinių pora, liepos 18 d. iš vaikų gerovės centro „Pastogė“ pagrobusi 3 savo mažamečius vaikus, kurie birželio mėnesį Kauno apylinkės teismo nutartimi buvo paimti iš šeimos.

Sulaikytame automobilyje buvo ir dar vienas suaugęs asmuo, nepateikęs asmens dokumentų. Jo tapatybė tikslinama.

Visi asmenys buvo sulaikyti ir perduoti atvykusiems Kauno policijos pareigūnams.

VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Puškų užkardoje pradėta administracinė teisena. Automobilį vairavusiam ir bandžiusiam pasprukti kauniečiui už pasitraukimą iš įvykio vietos gresia bauda nuo 850 iki 1 200 eurų, už pareigūnų teisėtų nurodymų ar reikalavimų nevykdymą numatyta bauda nuo 90 iki 140 eurų, o už pasienio teisinį režimą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimą automobiliu vykusiems suaugusiems asmenims gresia įspėjimai arba baudos nuo 40 iki 90 eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA