Paaiškėjo daugiau detalių apie Kaune pagrobtus tris vaikus: rasti netoli sienos su Baltarusija | Kas vyksta Kaune

Paaiškėjo daugiau detalių apie Kaune pagrobtus tris vaikus: rasti netoli sienos su Baltarusija

Rugpjūčio 1-ąją, antradienį, pasklido žinia, jog Kaune iš globos namų pagrobti trys vaikai surasti. Kaip specialioje spaudos konferencijoje teigė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas (AVPK) Mindaugas Baršys, vaikai surasti šiandien Ignalinos rajone, prie valstybės sienos su Baltarusija.

„Norime informuoti, kad liepos 18-tą dieną pagrobti vaikai yra surasti šiandien, apie 12.50 val., Ignalinos rajone, prie valstybės sienos su Baltarusija. Vaikai šiuo metu yra saugūs, vyksta perdavimo procesas. Kaip įvyko sulaikymas, detales pakomentuos pasieniečių atstovas, dėl to, kad sulaikymą įvykdė pasienis. Jiems ačiū už tai. Visi trys suaugę asmenys bus sulaikomi iki 48 valandų“, – trumpojoje spaudos konferencijoje kalbėjo Kauno AVPK viršininkas M. Baršys.

Vaikus ketino vestis miškais į Baltarusiją

Informaciją dar patikslino Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus pasienio rinktinės vadas Darius Škarnulis, kuris atskleidė, jog vaikus pagrobę tėvai kartu su savo mažamečiais vaikais buvo pasiruošę eiti miškinga vietove – ketino kartu vestis miškais į Baltarusiją.

„Kaip ir minėjo Kauno policijos viršininkas, šiandien, 12.50 val., Vilniaus pasienio rinktinės pareigūnai, vykdydami savo tiesioginias pareigas pasienio ruože, maždaug apie 1 km nuo valstybės sienos su Baltarusija sustabdė „Ford Focus“ automobilį su vokiškais numeriais. Pasienio tikrinimo metu pareigūnams vairavęs asmuo prisistatė vokiškai, kalbėjo visą laiką vokiškai. Mūsų pareigūnai paprašė pateikti kelionės dokumentus, asmuo toliau kalbėjo vokiškai, jiem sunkiai sekėsi susikalbėti, angliškai nekalbėjo vairavęs asmuo.

Paėmę kelionės dokumentus pasieniečiai pradėjo juos detaliau tikrinti ir dokumentų tikrinimo metu minėtas automobilis staiga paspruko dideliu greičiu – važiavo daugiau nei 100 km per valandą greičiu žvyruotu keliu.

Maždaug po 2 km prie pat valstybės sienos buvo sulaikytas. Sulaikymo metu paaiškėjo, kad tai yra Kauno policijos viršininko minėta šeima – sulaikytas vyras ir žmona, trys jų nepilnamečiai vaikai. Taip pat automobilyje buvo ir kitas asmuo. Sulaikymo metu buvo nustatyta, kad vykę asmenys pateikė klastotus kelionės dokumentus.

Labai didelė tikimybė, kad minėti asmenys ketino neteisėtai kirsti Lietuvos sieną, konkrečiai į Baltarusijos Respubliką, nes kaip minėjau anksčiau, asmenys sulaikyti 1 km nuo valstybės sienos. Asmenys buvo pasiruošę eiti miškinga vietove – kojų čiurnos, kelnės buvo apvyniotos lipnia juosta, taip saugantis nuo erkių. Vaikai dėvėjo pirštines, todėl galima daryti pagrįstą prielaidą, kad asmenys bandė kirsti valstybės sieną ir tai daryti ne per pasienio patikros punktą, nes su savimi neturėjo kelionės dokumentų“, – detalizavo D. Škarnulis.

„Šiandien apie pietus Valstybės vaiko teisių apsaugos tarnyba gavo informaciją apie bandymą iš Lietuvos išvežti vaikus, kurie, pasirodo, yra paieškomi. Ačiū partneriam, kolegom už sklandų bendradarbiavimą. Šiuo metu vaikai yra perduodami globėjui ir tikrai vaikai per paskutines savaites patyrė neeilinius išgyvenimus.

Mūsų pagrindinis tikslas yra užtikrinti vaikams saugią aplinką ir pasirūpinti jų tiek fizine, tiek emocine sveikata“, – spaudos konferencijoje dar patikslino Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Kauno AVPK nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Spręs dėl kardomųjų priemonių skyrimo vaikus pagrobusiems asmenims

„Kauno apylinkės prokuratūroje šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas. Prokurorai organizuoja šį tyrimą ir kartu su Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnais aiškinasi aplinkybes, kaip vaikai buvo pagrobti iš globėjų.

Šiandien viešoj erdvėj kyla klausimas, kaip galima įtarti, kaltinti tėvus vaikų pagrobimu, tai noriu pasakyti labai paprastai, kad yra galiojantis teismo sprendimas paimti vaikus iš šeimos, paimti vaikus į saugią aplinką ir tėvai to teismo sprendimo nevykdė – savavališkai vaikus paėmė ir, kaip šiandiena paaiškėjo, ne tik slėpė vaikus nuo pareigūnų, bet ir ketino iš išvykti iš Lietuvos Respublikos neteisėtai kirsdami valstybės sieną į Baltarusiją.

Noriu pasakyti, kad tyrimas bus tęsiamas ir šių metų liepos 28 d. Kauno apylinkės teisme pagal prokuroro pareiškimą buvo įtariamiesiems skirtos kardomosios priemonės, mes taip sakom – „už akių“, kadangi jie nedalyvavo procese ir vėliau mes tikrai tuos asmenis pristatysime ikiteisminio tyrimo teisėjui ir teisėjas spręs dėl kardomųjų priemonių ir tikimės, kad bus paskirtas nustatytas suėmimo terminas, o mes galėsime toliau išsiaiškinti visas aplinkybes, įskaitant ir tai, kiek tėvai yra adekvatūs, kiek jie orientuoti laike ir erdvėje.

Tikimės, kad artimiausiu laiku mes papildomai informuosime apie sprendimus, kuriuos priims prokurorai kartu su Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnais“, – kalbėjo Kauno apygardos prokuratūros vyriausias prokuroras Darius Valkavičius.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad Kauno policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl vaiko pagrobimo po to, kai iš globos namų tėvas savavališkai išgabeno 3 savo atžalas, kurie iš jo buvo paimti.

Šios šeimos dramą ir vaikų paėmimo istoriją birželio pradžioje transliavo Kauno rajono gyventojas Antanas Kandrotas-Celofanas. Jo įkelti vaizdo įrašai, kuriuose tėvas komentuoja situaciją, feisbuke peržiūrėti pusę milijono kartų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA