Valandos eilė pasižiūrėti pro rakto skylutę – štai, ką išvysta kantriausi | Kas vyksta Kaune

Valandos eilė pasižiūrėti pro rakto skylutę – štai, ką išvysta kantriausi

D. Biržiečio nuotr.

Kol lietuviai kapstosi metrinėse pusnyse, Romoje blogiausiu atveju gali prireikti skėčio. O jeigu norite pamatyti socialinių tinklų į populiarumo aukštumas iškeltą vaizdelį, dar tvirtų kojų ir užsispyrimo. Ilga eilė vingiuoja Maltos riterių aikštėje – turistai laukia valandą, kad pro rakto skylutę galėtų pažvelgti į garsiojo Maltos ordino ambasados kiemą, tačiau vaizdas tikrai nenuvilia.

Taip, to paties Maltos ordino, kuris kategoriškai atsiribojo nuo vieno smulkaus nusikaltėlio iš Kauno rajono. Bet apie machinacijas vėliau. Kad pasiektumėt Maltos riterių aikštę, reikia užkopti į vieną iš septynių antikinių Romos kalvų – Aventino kalvą, iš kurios apelsinų sodo atsiveria puiki Trastevere rajono ir Vatikano panorama.

Popiežiaus mikrovalstybė iš dalies atsakinga už aikštėn plūstančius turistus, tačiau sodą suprojektavę ir vartus įtaisę labdaringieji riteriai čia neišvengiamai bus prikišę nagus. Vartai dažniausiai užrakinti, bet patekti į Didžiojo kanclerio vilą ambicijų lankytojai ir neturi – tik priglausti akį prie rakto skylutės.

Smalsių akių ši sulaukia tiek daug, kad net vartų dažai iki pliko medžio nutrinti. Žvilgterėkite pro skylutę ir pamatysite vijoklių įrėmintą promenadą, kurios gale pūpso monumentalus šv. Petro bazilikos kupolas. Atstumas iki jo – be kelių metrų trys kilometrai, tačiau pagrindinė katalikų šventovė regisi tarsi nuostabus barokinis peizažas.

Šv. Petro bazilika pro rakto skylutę / D. Biržiečio nuotr.

Ar verta valandą laukti dėl tokio vaizdo, spręskite patys. Jeigu pasiseks, kaip šių eilučių autoriui, laiką prastumti padės itališkas serenadas traukiantis gatvės muzikantas, o energijos suteiks espreso puodelis iš čia pat esančio kioskelio. Prieš kelerius metus tai buvo palyginti nišinė Romos atrakcija, tačiau stebuklingą šv. Petro bazilikos perspektyvą „išsprogdino“ socialinių tinklų, daugiausia – „TikTok“ įrašai.

Beje, vartai tarpais atsiveria, o pro juos žengia valstybių vadovai. Štai praėjusių metų rugsėjį pas Didįjį kanclerį Albrechtą Freiherrį von Boeselagerį audiencijos buvo Ingrida Šimonytė – Lietuvos ministrė pirmininkė Romos panorama gavo pasigrožėti tiesiai iš sodo. Kiti interesantai viloje apsilankyti gali kiekvieno penktadienio rytą, išskyrus liepą ir rugpjūtį – dėl vizito iš anksto susitarti reikia el. paštu [email protected].

I. Šimonytė Maltos ordino ambasadoje Romoje / „Order of Malta“ „Facebook“ puslapio nuotr.

Dabar žadėtas kriminalinis ekskursas – panašiais į Maltos ordino diplomatinius valstybinius numerius buvo pažymėtas Antano Kandroto-Celofano automobilis „Jaguar“. Aršus valdžios kritikas tuomet minėjo, kad numeriai nėra suklastoti, o transporto priemonė su jais įregistruota teisėtai.

Tiesa, Maltos ordino ambasada Lietuvoje oficialiai atsiribojo nuo minėto veikėjo pareiškusi, kad su „piliečiu A. Kandrotu niekada nėra turėjusi jokių reikalų ir šio piliečio veikla ambasadai yra nežinoma“. Žiniasklaida išsiaiškino numerius priklausius kitai organizacijai, kurios pavadinimas papildytas vienu žodžiu „ekumeninis“. Kauno tardymo izoliatoriuje šiuo metu kalinčio A. Kandroto atstovaujama organizacija turi savo interneto tinklapį, kuriame aprašoma veikla itin panaši į vykdomą Lietuvos oficialiai pripažinto Maltos ordino.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA