Dėl mįslingos istorijos aiškintis priverstas A. Kandrotas-Celofanas atskleidė savo ryšius | Kas vyksta Kaune

Dėl mįslingos istorijos aiškintis priverstas A. Kandrotas-Celofanas atskleidė savo ryšius

delfi.lt / Vytenis Miškinis 2022/01/23 11:26
Antanas Kandrotas / R. Tenio nuotr.

Dar vasarą į viešumą iškilo mįslinga istorija – kodėl Antanas Kandrotas, prisistatinėjantis Celofano slapyvardžiu, vairuoja prabangų „Jaguar“ automobilį su raudonais valstybiniais numeriais, kurie paprastai išduodami diplomatams. Dabar jau teisme aiškinamasi, ar šiuos numerius jis turi teisėtai.

Pirmasis mįslę apie Celofano automobilį socialiniuose tinkluose užminė Andrius Tapinas.

„Atkreipiu dėmesį į naująjį prezidentūros draugą ir vieną iš Šeimų sąjūdžio lyderių Antaną Kandrotą – Celofaną, kuris neseniai davė interviu Baltarusijos televizijai, pasakodamas, kokia bloga yra Europos Sąjunga, – įraše dėstė „Laisvės TV“ įkūrėjas. – <...> įdomesni raudoni automobilio numeriai – juos patikrinę specialistai man beveik 100% garantavo, kad tai yra draugiškosios Baltarusijos diplomatiniai numeriai ir jiems priklausantis automobilis“

Šie numeriai rugsėjį užkliuvo ir policijai. Pirmoje rugsėjo pusėje A. Kandrotą sulaikę pareigūnai įteikė jam įtarimus dėl prie Seimo sukeltų riaušių. Tuomet prokuroras Justas Laucius užsiminė, kad sulaikymo metu Celofanas prisistatė diplomatu.

„Tas prisistatymas yra mažai susijęs su tikrove“, – tada per surengtą spaudos konferenciją kalbėjo J. Laucius ir pridūrė, kad automobilio numeriai „turi panašumų su vienos valstybės Rytuose diplomatiniais numeriais.“

Kurį laiką policijoje prabuvęs automobilis su mįslingais numeriais A. Kandrotui galiausiai buvo grąžintas. Tuomet įvyko gana keista istorija – jam važiuojant greitkeliu link Kauno, Celofaną sustabdė Elektrėnų pareigūnai ir išrašė jam protokolą dėl to, kad vairavo automobilį su ne jam priskirtais valstybiniais numeriais bei dėl to, kad nepateikė galiojančio vairuotojo pažymėjimo. Už pažeidimą paskirta 240 eurų bauda, tačiau nutarimas buvo apskųstas teismui. Antradienį skundas nagrinėtas teisme, Trakų rūmuose.

Šįkart teisme A. Kandrotas elgėsi santūriai, nerengė tiesioginių transliacijų ir nedarė šou. Kalbėdamas su Delfi Celofanas užsiminė, kad nėra patenkintas, kaip jį nušviečia žiniasklaida, ypač dėl to, kad nuolat minimi jo trys teistumai už finansines aferas bei tai, kad yra vadinamas negražiais epitetais, pavyzdžiui, šiukšle.

Aiškino apie riterių ordiną

„Automobilis sulaikytas, kadangi esu įtariamas riaušių byloje, vėliau jį man grąžino, – teisme pasakojo A. Kandrotas. – Gal Vilniaus pareigūnai turi tam tikras kompetencijas, Elektrėnų pareigūnai neturi tų kompetencijų. Juk policininkai žiūri, tikrina, jie paėmę buvo automobilio dokumentus, elementariai būčiau negalėjęs išvažiuoti, jei jis neatitiktų kažkokių reikalavimų, Elektrėnų pareigūnai turi pasidomėti, ką reiškia CD raidės ant numerių. Jie pradžiai pagalvojo, kad tai yra belgiški numeriai. Na ne visi pirmūnai mokykloje mokosi.“

„Teismui pateikti dokumentai, kad minėti automobilio numeriai uždėti teisėtai, – per posėdį aiškino Celofanas. – Policijos pareigūnai, panašu, neturi net menkiausio supratimo apie tarptautinę teisę, diplomatinius santykius tarp valstybių ar jų statusą turinčių kryžiaus ordinų ir jie vadovavosi savo suvokimu.“

A. Kandroto teigimu, šiuos mįslingus numerius jam išdavė riterių ordinas. Jis esą yra vardiniai ir suteikia diplomatinį statutą. Su šiuo automobiliu jis esą lankėsi kitose Europos valstybėse, čia buvo tikrinamas tiek pareigūnų, tiek pasieniečių, tačiau jie niekam neužkliuvo.

„Esu teisėtas titulo valdytojas, esu teisėtas turėtojas numerių, automobilį naudoju teisėtai“, – tikino jis.

Celofanas tikino, kad numerius gavo iš suverenios valstybės statusą turinčio Maltos ordino. Tai nėra tikslu. Delfi jau anksčiau rašė, kad pasaulyje veikia daugybė kultūrinių draugijų ir kitų organizacijų, save vadinančių Maltos ordinu. Tačiau yra tik vienas, oficialiai pripažįstamas Lietuvoje, su kuriuo palaikomi diplomatiniai santykiai. Šis nieko bendro su A. Kandrotu neturi.

Per sulaikymą dėl riaušių Celofanas teisėsaugai pateikė ekumeninio Maltos ordino dokumentus, kuris Lietuvoje nėra pripažįstamas. Teisėsauga įtaria, kad jo pateiktas diplomatinis pasas išvis yra vadinamasis „fantazijos dokumentas“ ir norėdami išsiaiškinti tiesą pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl dokumentų klastojimo.

Teisėjai kilo klausimų

Teisėjos Ramunės Valiulytės paklaustas, kodėl Regitroje užfiksuoti duomenys yra visai kitokie, A. Kandrotas sakė, kad ten įrašyti lietuviški valstybiniai numeriai.

„Ordino teisininkai sakė, man atsiimant minėtus numerius, jie dirba tikrai pagal tarptautinę teisę, yra labai kompetentingų tarptautinės teisės juristų ordine, jis gyvuoja daugiau nei 900 metų“, – atsakymą pradėjo A. Kandrotas, tačiau teisėja čia jį nutraukė.

„Gal taip toli nereikia, pasakokite arčiau rudens“, – paragino R. Valiulytė.

„Jokių ginčų negali būti, net nedrįstu abejoti ordino tarptautinės teisės juristų kompetencija. Jeigu būtų kokie pažeidimai, jie neišduotų tų numerių. Kaip ir bet kuri suvereni valstybė jie turi savo teisinę sistemą, savo Konstituciją. Ordinui netrukdo suteikti vardinius numerius automobiliams netgi jei jie turi registraciją kitose valstybėse“, – paaiškino jis.

A. Kandrotas tvirtino, kad ordino išduotus numerius jis gali užsidėti ant kokio tik nori automobiliai, nesvarbu, kur jis registruotas.

„Policija suprato padariusi klaidą, todėl neatsiuntė atstovo, nes nemanau, kad atstovas turėtų kompetenciją kalbant apie tarptautinę teisę“, – pareiškė jis.

Teisėjos paklaustas, kokia jo pozicija dėl kito pažeidimo – galiojančio vairuotojo pažymėjimo neturėjimo, A. Kandrotas išvis stebėjosi šią situaciją. Jo nusistebėjimas turi pagrindo, kadangi šio dokumento turėti su savimi vairuotojai neprivalo.

„Kiek žinau įstatymą, šiuo metu Lietuvoje užtenka turėti tik asmens dokumentą. Jį pateikiau ir asmenybę nesunkiai nustatė. Vairuotojo pažymėjimas, kiek žinau, nėra privalomas, – sakė jis ir pridūrė. – Gal pakeistas vėl įstatymas, žinau, kad nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia, tada bauskite.“

Už grotų gali keliauti jau netrukus

Viešais, neretai ekscentriškais pasisakymais ir dalyvavimu protesto akcijose garsėjantis Kauno rajono gyventojas A. Kandrotas jau netrukus gali keliauti už grotų. Vieną jam iškeltų bylų nagrinėti baigęs Kauno apygardos teismas pripažino kaltu, nes padėjo iššvaistyti svetimą turtą, ir už tai skyrė 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Tolimesnis jo likimas paaiškės jau vasarį.

Šį teismo nuosprendį A. Kandrotas apskundė. Kol skundas nagrinėtas Lietuvos apeliaciniame teisme, apkaltinamasis nuosprendis nėra įsiteisėjęs ir A. Kandrotas gyvena laisvėje.

Šiuo metu teismuose nagrinėjama ne viena baudžiamoji byla, kuriose A. Kandrotas kaltinamas finansiniais nusikaltimais. Anksčiau jis taip pat teistas tris kartus.

Jam taip pat pareikšti įtarimai su keliomis dešimtimis kitų asmenų organizavus prie Seimo vykusias riaušes ir dalyvavus jose. Teismo sprendimu A. Kandrotui skirta kardomoji priemonė – įpareigojimas vakarus ir naktis leisti namuose bei nebendrauti kitais įtariamaisiais, nedalyvauti protesto akcijose.

Teismą taip pat neseniai pasiekė byla, kurioje A. Kandrotas kaltinamas apšmeižęs buvusį FNTT Kauno apygardos valdybos viršininko pavaduotoją, advokatu tapusį Šarūną Mickevičių, šis kartu su keliais prokurorais buvo sulaikytas didelį rezonansą sukėlusioje galimos korupcijos byloje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA