Celofano paslaptis: prabangus „Jaguar“ su Maltos ordino diplomatiniais numeriais | Kas vyksta Kaune

Celofano paslaptis: prabangus „Jaguar“ su Maltos ordino diplomatiniais numeriais

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2021/09/17 13:35
R. Tenio nuotr.

Aršus valdžios kritikas, vienas įtariamųjų riaušių prie Seimo byloje Antanas Kandrotas – Celofanas naudojosi prabangiu automobiliu su Maltos ordino diplomatiniais numeriais. Vairuojant šį „Jaguar“ praėjusią savaitę A. Kandrotą sostinėje sulaikė policijos pareigūnai, dėl diplomatinių numerių naudojimo vyksta tyrimas. Interviu „Delfi“ davęs A. Kandrotas nesutiko atskleisti, kaip jam pavyko gauti šį automobilį, tačiau minėjo, kad viskas teisėta, o numeriai nėra suklastoti. Maltos ordino ambasados Lietuvoje atstovas visą šią istoriją pavadino mistika, sakė, kad Celofanas nėra susijęs nei su ordinu, nei su jo vykdoma labdaringa veikla.

Diplomatiniai Celofano numeriai užminė daug mįslių

Nuolatinis ir aktyvus protesto akcijų dalyvis, virtualioje erdvėje raginantis žmones sukilti ir žeriantis kaltinimus valdžiai. Tuo pačiu – pragmatiškai mąstantis, už finansinius nusikaltimus nuteistas ir tebeteisiamas, daug kalbantis, tačiau nenorintis atskleisti to, kas jam nėra naudinga. Taip galima apibūdinti Kauno rajono Kulautuvos miestelio gyventoją A. Kandrotą, save vadinantį Celofonu.

Dabar A. Kandrotas atsidūrė po padidinamuoju teisėsaugos stiklu. Jis vienas įtariamųjų rugpjūčio 10 dieną prie Seimo vykusių riaušių byloje, dėl incidento Kauno „Akropolyje“, kai be kaukės ir galimybių paso bandė patekti į vidų policija pradėjo administracinių nusižengimų teiseną. Policijos pareigūnai taip pat aiškinasi, ar teisėtai jis naudojosi prabangiu „Jaguar“ automobiliu su diplomatiniais numeriais, kurie, teisėsaugos žiniomis, priklauso Maltos ordinui.

Tai didelė mįslė ir šios, labdaringa veikla visame pasaulyje garsėjančios organizacijos atstovams. Maltos ordino ambasada Lietuvoje pripažino sulaukusi policijos skambučių, tačiau niekas nesuvokiama, kaip šis asmuo galėjo gauti diplomatinius numerius.

Piktinosi sprendimu areštuoti vaikams skirtus pinigus

Rugsėjo 16 dieną viešojoje erdvėje pasklidus informacijai, esą A. Kandroto namuose policija daro dar vieną kratą ir paimami jo vaikų išlaikymui skirti pinigai, Celofanas portalui „Delfi“ sutiko duoti interviu ir išdėstyti savo poziciją. Jis kalbėjo ir apie daug spėlionių sukėlusį automobilį su Maltos ordino diplomatiniais numeriais.

„Krata buvo atlikta gerokai anksčiau“, – patikslino A. Kandrotas bei minėjo sulaukęs policijos pareigūnų vizito, kurie įteikė prokuroro nutarimą, jog rugsėjo 8 dieną įvykusio sulaikymo metu pas jį rasti grynieji pinigai yra areštuojami.

Pasak A. Kandroto, tų pinigų, 475 eurų kilmę galima pagrįsti. Šios lėšos gautos už išmokas vaikams, kurias moka valstybė.

„Staiga ateina nutarimas, kad tie pinigai, kurie net ne mano, o skirti vaiko edukacijai, pagalbai, kuri būtina, yra tiesiog sulaikomi. Tai pakankamai didelė suma, visa šeima gali pravalgyti savaitę už tuos pinigus. Kažkodėl prokuratūra nusprendė tuos pinigus atimti“, – portalui „Delfi“ sakė A. Kandrotas bei žadėjo kartu su advokatais prokurorų nutarimą areštuoti pinigus skųsti teismui.

Kalti apsaugos darbuotojai, nes leido įeiti be kaukės?

Celofanas pateikė ir savo poziciją dėl policijos pareigūnų pradėtos administracinių nusižengimų teisenos, kai jis be galimybių paso ir kaukės bandė patekti į Kauno „Akropolį“. A. Kandrotas vidun įleistas nebuvo, akinius, kuriuos jis ėjo atsiimti prekybos centre veikiančioje optikos prekių parduotuvėje į lauką atnešė ir jam perdavė darbuotojos, tačiau pro pareigūnų akis nepraslydo faktas, kad prekybos centro viduje A. Kandrotas buvo ir su apsaugos darbuotojais konfliktavo be apsauginės veido kaukės.

Komentuodamas šią situaciją, Celofanas pateikė savo vertinimą. Jo manymu, čia susidurta su reikalavimų nelogiškumu ir prieštaringumu.

„Patalpose, virš 1500 kvadratinių metrų, kaukės yra rekomenduojamos. Ten nėra išskirta, turintiems galimybių pasus, ar neturintiems. Nes be galimybių paso apskritai į patalpą patekti nėra galimybės, aš į ją neturėčiau būti įleistas. Gaunasi taip, kad tos taisyklės formaliai aš nepažeidžiau, nes kaukės yra rekomenduojamos.

Aišku, pagrindinė klaida, kad apsaugos darbuotojai mane „paprovokavo“. Nes techniškai jie turėtų stovėti ne patalpos viduje, bet lauke. Nes patekus į vidų man paaiškinama, kad toliau eiti negaliu, bet papuolu į kažkokį tinklą ir esu padaromas pažeidėju“, – sakė A. Kandrotas bei tikino, jog tokiu būdu žingsnį per slenkstį žengę žmonės gali tapti potencialiais pažeidėjais.

Pasirodymą „Akropolyje“ vadina ne provokacija, o tik „atsitiktinumu“

Celofanas minėjo, kad Vyriausybės nutarime yra parašyta, kad negalima aptarnauti ir teikti paslaugų galimybių paso neturintiems asmenims.

„Bet į tualetą tai negaliu nueiti, tai kažkur lauke daryti? Kodėl man apribota galimybė nueiti į tualetą, nes viešųjų tualetų Kaune nelabai rasite“, – kalbėjo A. Kandrotas ir aiškino, kad yra daugybė vienas su kitu prasilenkiančių nutarimų bei teisės aktų.

Jis prisiminė iš policijos pareigūnų išgirdęs patikinimą, kad įstatymas yra aukščiau už vyriausybės nutarimą bei stebėjosi, kad apsaugos darbuotojai vadovaujasi žemesniu teisės aktu.

A. Kandrotas sakė, kad iš policijos sulaukęs administracinio nusižengimo protokolo su advokatu jį neabejotinai skųs.

„Pabandysime praeiti visas teismų instancijas, nes aš jaučiuosi teisus – nutarimas prieštarauja nutarimui“, – tikino Celofanas.

Paklausus, ar vizitas į Kauno „Akropolį“ pasiimti akinių jau pačią pirmąją griežtesnių ribojimų įsigaliojimo dieną galėtų būti laikomas savotiška provokacija, noru išbandyti kaip veikia taisyklės bei įstatymai ir galbūt rasti tam tikras spragas, A. Kandrotas atsakė užuominomis.

„Tai sutapimas. Dabar pas mus daug sutapimų, žinokit, man irgi toks sutapimas papuolė“, – tikino Kauno rajone gyvenantis Celofanas.

Sąsajų su katalikų riterių ordinu atskleisti nenori, užsimena apie staigmeną

Policijoje A. Kandroto atžvilgiu šiuo metu atliekamas dar vienas tyrimas. Aiškinamasi, ar jis teisėtai vairavo automobilį, kurį vienas policijos vadovų apibūdino kaip „dekoruotą į diplomatinius panašiais numeriais“.

Vairuojant šį automobilį praėjusią savaitę sostinėje buvo sulaikytas Celofanas, vėliau jam pareikšti įtarimai riaušių prie Seimo byloje. Tąkart kalbėta, jog vienas sulaikytųjų, tikriausiai A. Kandrotas, prisistatė diplomatu.

„Delfi“ žiniomis policija jau išsiaiškino, kad minėti diplomatiniai numeriai priklauso Maltos ordinui. Tai tarptautinė labdaros organizacija, turinti ambasadas, diplomatinius darbuotojus, tarptautinės jurisdikcijos statusą. Lietuvoje veikianti ir diplomatinę atstovybę turinti organizacija oficialiai vadinasi Suverenus karinis hospitaljerų šv. Jono, Jeruzalės, Rodo ir Maltos ordinas.

Ką turi bendro A. Kandrotas su šia, Kryžiaus žygius į Artimuosius rytus menančia organizacija, kodėl jis vairavo raudonos spalvos Maltos ordino diplomatiniais numeriais pažymėtą „Jaguar“?

„Aš kol kas susilaikysiu nuo atsakymo ir visų šių komentarų, kas susiję. Norėčiau, kad nebūtų naudojamas terminas „mano automobilis“, gal patikslinti terminą reikėtų „mano naudojamas automobilis“, nes jis nėra mano“, – portalui „Delfi“ sakė A. Kandrotas.

Nenorėdamas atskleisti daugiau detalių apie diplomatinį statusą liudijančių tarptautinio Maltos ordino valstybinių numerių kilmę, Celofanas tik sakė, kad teisėsaugos tegul ir toliau aiškinasi aplinkybes.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA