Už sveikatos apsaugą atsakinga agentūra: IQOS prisideda prie rūkančių sveikatos gerinimo | Kas vyksta Kaune

Už sveikatos apsaugą atsakinga agentūra: IQOS prisideda prie rūkančių sveikatos gerinimo

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Už visuomenės sveikatos apsaugą atsakinga JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) praėjusią savaitę pripažino, kad kaitinamojo tabako sistema IQOS yra modifikuotos rizikos tabako produktas. Kadangi šis produktas išskiria mažiau kenksmingų medžiagų, FDA agentūra nurodė, kad jis prisideda prie rūkančios visuomenės sveikatos gerinimo.

Griežčiausius reikalavimus gaminių saugumui kelianti agentūra priėmė šį sprendimą atsižvelgdama į atliktą mokslinių tyrimų analizę. Įvertinusi tyrimus, FDA pripažino, kad IQOS skiriasi nuo cigarečių ir, lyginant su tradicinėmis cigaretėmis, naudojant šį produktą išskiriama mažiau kenksmingų cheminių medžiagų, rašoma „Philip Morris International“ pranešime žiniasklaidai.

Siekdama, kad vartotojams būtų suteikiama patikima ir faktais pagrįsta informacija, agentūra leido parduodant ir pristatant kaitinamojo tabako sistemą IQOS JAV rinkoje teigti, kad IQOS kaitinamojo tabako sistema kaitina tabaką, bet jo nedegina.

Lyginant su tradicinėmis cigaretėmis IQOS sistema reikšmingai sumažina kenksmingų ir galimai kenksmingų cheminių medžiagų išsiskyrimą. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad visiškai perėjus nuo įprastų cigarečių prie IQOS sistemos, sumažinamas kenksmingų ar galimai kenksmingų cheminių medžiagų poveikis organizmui.

Pažymėtina, kad IQOS yra pirmasis ir vienintelis elektroninis nikotino produktas, kuriam buvo suteiktas toks leidimas.

Už tabako produktų gamybos bei prekybos reguliavimą atsakinga FDA teigia, kad IQOS galėtų turėti teigiamos įtakos bendrai visuomenės sveikatai: tiek rūkantiesiems, tiek aplinkiniams.

Kaip teigia André Calantzopoulos, „Philip Morris International“ (PMI) generalinis direktorius, FDA sprendimas įrodo, kad kaitinamojo tabako sistema IQOS yra geresnis pasirinkimas rūkantiems asmenims: „FDA sprendimas yra istorinis pasiekimas visuomenės sveikatos srityje. Daugybė iš dabar rūkančių dešimčių milijonų vyrų ir moterų ateityje mes rūkyti. Tačiau rūkymo atsisakys ne visi, tad FDA priimtas sprendimas atveria galimybę informuoti šiuos suaugusiuosius, kad visiškas perėjimas prie kaitinamojo tabako sistemos yra geresnis pasirinkimas nei rūkyti toliau“.

„FDA vertinimu, esami moksliniai tyrimai įrodo, jog visiškai perėjus nuo įprastų cigarečių prie IQOS, sumažinamas kenksmingų ar galimai kenksmingų cheminių medžiagų poveikis organizmui“, – akcentuoja André Calantzopoulos.

Pasak PMI vadovo, kaitinamojo tabako sistema yra kitoks produktas nei įprastos cigaretės, taigi jis ir turėtų būti reguliuojamas skirtingai – būtent tai ir pripažino FDA.

„Dabar labiau nei bet kada reikia bendros diskusijos apie tai, kaip užtikrinti ateitį be cigarečių dūmų. FDA spendimas yra išskirtinis pavyzdys, kaip vyriausybės ir valstybinės sveikatos organizacijos gali reguliuoti bedūmes tabako alternatyvas.

Taip ne tik išryškinami pagrindiniai jų skirtumai nuo įprastų cigarečių, bet ir prisidedama prie visuomenės sveikatos gerinimo. Mes pritariame, kad geriausias pasirinkimas sveikatos atžvilgiu – visai nepradėti arba mesti rūkyti. Tačiau tiems, kurie neketina atsisakyti šio žalingo įpročio, geriausia yra pereiti prie moksliškai pagrįstų bedūmių gaminių“, – teigia A. Calantzopoulos.

PMI duomenimis, šių metų kovo pabaigoje apie 10,6 milijono suaugusių rūkančiųjų visame pasaulyje yra metę rūkyti ir perėję prie kaitinamojo tabako produktų, kurie parduodami 53 šalių rinkose.

Prieš priimant šį sprendimą buvo išanalizuota daugybė mokslinių tyrimų, kuriuos bendrovė PMI pateikė FDA agentūrai dar 2016 m. gruodį. Šis sprendimas priimtas praėjus trejiems metams po to, kai FDA leido komercializuoti IQOS Jungtinėse Valstijose be papildomų teiginių apie modifikuotą riziką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA