Lietuva ruošiasi 5G ryšio plėtrai: įvardijo, kada ryšį turėsime Kaune ir kituose miestuose | Kas vyksta Kaune

Lietuva ruošiasi 5G ryšio plėtrai: įvardijo, kada ryšį turėsime Kaune ir kituose miestuose

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Aiški 5G ryšio plėtros vizija ir koordinuoti veiksmai padės Lietuvai siekti lyderystės 5G ryšio technologijoje tarp kitų Europos Sąjungos valstybių. Lietuva, įdiegusi šią naujos kartos technologiją, gali tikėtis pokyčių visuose svarbiausiuose sektoriuose.

Apie tai šiandien susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius kalbėjo tarptautinėje konferencijoje „5G Setup: Enabling Efficient Rollout“, kurioje su šalies savivaldybių atstovais 5G plėtros patirtimi dalijosi Jungtinės Karalystės, Estijos ir Lietuvos pranešėjai, rašoma pranešime spaudai.

„Susisiekimo ministerijos iniciatyva buvo sutelkta darbo grupė iš šios srities specialistų, kurie parengė Lietuvos 5G plėtros gaires 2020–2025 metams. Šiose gairėse pasiūlytas visas komplektas priemonių, kurių įgyvendinimas sudarys sąlygas šios naujos technologijos diegimui“, – sakė Jaroslavas Narkevičius.

Anot ministro, daugelis išsivysčiusių pasaulio valstybių skuba pasinaudoti 5G ryšio privalumais. Tačiau tikintis sklandaus proceso, būtina koordinuoti veiksmus bendradarbiaujant nacionaliniu lygiu tarp centrinės valdžios, vietos savivaldos ir rinkos dalyvių. Svarbus kiekvieno įsitraukimas, nes nuo to priklausys spartaus 5G ryšio plėtros sėkmė Lietuvoje. 5G ryšys paskatins plėtrą regionuose, bus naudingas ne tik verslui, bet ir gyventojams, atneš naudą visai šaliai.

Numatoma, kad iki 2022 m. 5G ryšys turės būti įdiegtas ir komercinės 5G ryšio paslaugos pradėtos teikti bent viename iš penkių didžiausių Lietuvos miestų, iki 2023 m. – penkiuose didžiausiuose šalies miestuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje, iki 2025 m. – miestų teritorijose, tarptautiniuose sausumos transporto koridoriuose („Via Baltica“, „Rail Baltica“), valstybinės reikšmės greitkeliuose ir keliuose, geležinkeliuose.

Šios technologijos svarbą pažymi ir Europos Sąjunga, iškėlusi ambicingus tikslus – iki 2025 metų 5G ryšys turi būti prieinamas miestuose ir didžiuosiuose transporto keliuose, tame tarpe turi nenutrūkstamai veikti ir pagrindiniuose tarptautinėse magistralėse, kertančiose valstybių sienas.

Šiuo metu komercinės 5G ryšio paslaugos vartotojams yra prieinamos JAV, Pietų Korėjoje, Kinijoje, Suomijoje, Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, Ispanijoje ir kt. Nacionalinius 5G diegimo veiksmų planus jau yra paskelbusios 11 Europos Sąjungos valstybių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA